COMPASIUNEA REDUCE NIVELUL DE SINGURĂTATE LA TOATE VÂRSTELE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California și cei de la Școala de Medicină din San Diego, citați de descopera.ro, au analizat factorii psihologici și de mediu care duc la singurătate în diferite grupuri de vârstă, ajungând la concluzia că nivelurile de singurătate cele mai ridicate sunt în grupa de vârstă de peste 20 de ani și cele mai scăzute în grupa de peste 60 de ani, un alt vârf fiind atins în grupa de vârstă de peste 40 de ani.

“Singurătatea este o problemă de sănătate publică serioasă și răspândită, care afectează starea de bine și longevitatea, iar studiul nostru a fost realizat printr-un sondaj online cu 2.843 de participanți, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, din Statele Unite.

Ceea ce am descoperit este o varietate de indicatori ai singurătății de-a lungul vieții. Astfel, am constatat că nivelurile scăzute de empatie și compasiune, rețele sociale mai mici, lipsa unui partener și tulburări ale somnului erau indicatori constanți ai singurătății de-a lungul întregii vieți. Apoi, lipsa autoeficacității sau abilitatea scăzută de a avea încredere în sine și un nivel crescut de anxietate au fost asociați cu o singurătate agravată în toate grupele de vârstă, cu ex-cepția vârstei de peste 60 de ani.

De exemplu, compasiunea reduce nivelul de singurătate la toate vârstele, probabil prin faptul că le permite indivizilor să perceapă și să interpreteze corect emoțiile altor persoane, astfel crescând autoeficacitatea și rețelele sociale.

Studiul a mai sugerat că tinerii cu vârste între 20 și 30 de ani se confruntă cu stresul și presiunea, în timp ce încearcă să își stabilească o carieră și să își găsească un partener de viață.

De asemenea, mulți oameni de această vârstă se compară constant cu alte persoane de pe social media și sunt îngrijorați de cât de multe like-uri și urmăritori primesc, iar nivelul mai scăzut de autoeficacitate duce la o singurătate agravată.

Descoperirile noastre sunt relevante mai ales în timpul pandemiei de Covid-19, dorindu-ne să înțelegem ce strategii ar putea fi eficiente pentru reducerea singurătății în timpul acestei perioade complicate, mai ales că singurătatea este agravată de distanțarea fizică care este necesară pentru a opri răspândirea coronavirusului”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu