GÂND PESTE PRUT

Distribuie pe:

Pentru cei care nu știu, Alexandru Bantoș este redactorul șef al prestigioasei reviste “Limba Română” din Chișinău, veritabil stâlp al culturii românești în țara Basarabilor. Împreună cu distinsa soție a domniei sale, dr. Ana Bantoș, cercetător științific și adjunct al redactorului-șef, susținuți de colaboratori valoroși din cele două republici, Moldova și România, întrețin flacăra sacră a dăinuirii valorilor neamului, nu fără eforturi și sacrificii doar de ei știute. Mă bucur de prietenia lor; sentiment reciproc, având vechi state de serviciu. Prin ei, am cunoscut mai bine spiritul omului basarab, străbătând în lung și în larg pământul dintre Prut și Nistru, udat de ape și de lacrimi, consecință a unor rapturi... istorice, supuși unor umilințe și presiuni de desțărare prin mancurtizare. Lipsiți de orizont și după anii '90, când au scăpat (parțial) de jugul răsăritean al imperiului mereu lacom de teritorii străine, tinerii au dat Estul pe Vest, sens specific tuturor migratorilor, cu hoarda sau “pe persoană fizică”. Fără să-și uite părinții și rădăcina, și cei doi urmași ai Bantoșilor și-au căutat norocul în aceeași direcție, stabiliți în Elveția, fiica, respectiv în Cghicago-USA, fiul. “Săraca țară basarabă (...) cea mai mândră dintre toate” s-a tot golit de “sângele” proaspăt, mai cu seamă după ce mulți și l-au donat”, vărsat la propriu în războiul transnistrean, fără speranța revenirii Acasă, cu țara.

Și totuși, se pare că, într-un târziu al speranței, tot mai aproape de apus, în înțeles afectiv nu geografic, Dumnezeu și-a întors fața spre ei. Ziua de 15 noiembrie 2020 ar putea fi un nou început. “Doamne, ocrotește-i pe români”!

Nu am scăpat prilejul să le transmit prietenilor un semn de solidaritate spirituală, iar feedback-ul nu s-a lăsat nici el așteptat. Îmi îngădui să le reproduc:

Dragilor frați și confrați, A&A Bantoș,

“A sosit ziua dreptății”, se pare, fie și noaptea (15 spre 16 noiembrie 2020). Felicitări pentru biruință! Se vede că “dojana buneilor”, cum se exprima o jună basarabă migrată “în Cizmă”, a dat rod. Porțile Europei vi s-au deschis, în sfârșit. Mai bine mai târziu decât niciodată. “Toată lumea merge spre apus”, tranșează, “duplicitar” (semantic), un poet rafinat, Iacob Coman. Da, până și Sfântul Soare cată spre Apus. Pentru sătenii mei, Soarele nu apunea nici nu asfințea, ci “sfințea”! “A sfințit Soarele!”, spuneau. Își făceau cruce și “se ocoleau” în casă. Dă, Doamne, ca Vestul să nu semnifice Apus!

Restul, mai departele parcursului, depinde de voi. Și de noi toți. Ce-ați zice de reiterarea stratagemei Cuza?

Bunul Dumnezeu să ne dea gândul bun!

Cu drag, Mihai Suciu

 

Frate Mihai,

Mulțumesc pentru mesaj și pentru urări.

Victoria de ieri face parte din categoria adevăratelor miracole!

Dar, acum urmează munca cea mai grea - resetarea întregii vieți politice, lucru deloc ușor și care nu se poate rezolva într-un an-doi. E necesară o echipă puternică și onestă de specialiști și, la sigur, o altfel de abordare a problemei Basarabiei la Chișinău și București.

Sperăm că, într-adevăr, lucrurile se vor schimba și că noul președinte va fi lăsat în pace să lucreze.

Revista noastră merge înainte. Am editat două numere de revistă (de la ultima noastră corespondență). Cu părere de rău, nu am inclus (încă!) fragmente din romanul tău...

Sănătate ție și întregii familii, salutări și mult bine tuturor celor care au în inimă ospitalierul și mirificul tărâm al Voșlobenilor.

Te îmbrățișez (și din partea Anei), cu gândul la întâlnirile noastre.

Cu drag, Alexandru

 

Lasă un comentariu