LIPSA SOMNULUI REDUCE CAPACITATEA CREIERULUI DE A UITA AMINTIRILE TRAUMATIZANTE


Categorie: Social
|
20-11-2020
Nr: 223 (7.932)
|
Autor: LUCREȚIA POP
|

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, au constatat că somnul joacă un rol important în modul în care creierul nostru gestionează amintirile traumatizante, iar lipsa somnului crește riscul apariției unor probleme de sănătate mintală, precum anxietatea sau tulburările de stres posttraumatic.

“Somnul este crucial pentru consolidarea amintirilor noastre, iar privarea de somn interferează cu învățarea și memoria. Studiul nostru arată că dormind doar o jumătate de noapte, așa cum fac adesea multe persoane din domeniul medical și militar, reducem capacitatea creierului de a uita amintirile legate de sentimentul de frică.

Noi am studiat 150 de adulți sănătoși în laboratorul de somn. O treime dintre subiecți au dormit normal, o treime au avut restricții, așa că au dormit doar în prima jumătate a nopții, iar o treime dintre aceștia au fost lipsiți de somn, așa că nu au dormit deloc. Dimineața, toți subiecții au trecut prin practici de condiționare a fricii.

Apoi, am folosit un model experimental în trei faze pentru formarea și depășirea amintirilor înfricoșătoare, în timp ce creierul subiecților a fost scanat folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.

Participanților li s-au prezentat trei culori, dintre care două au fost asociate cu un șoc electric ușor. În urma acestei condiționări a fricii, subiecții au suferit dispariția fricii, în care una dintre culori a fost prezentată fără șocuri pentru ca ei să creadă că acum sunt în siguranță. În acea seară, subiecții au fost testați pentru reactivitatea lor la cele trei culori, o măsură a amintirii lor de dispariție a fricii sau cât de bine au învățat amenințarea.

Imagistica creierului înregistrată în timpul sarcinilor a arătat activarea în zonele creierului asociate cu reglarea emoțională, cum ar fi cortexul prefrontal, la persoanele care au dormit normal. Dar activitatea creierului arăta foarte diferit la persoanele cu somn restricționat.

Am constatat că printre cele trei grupuri, cei care au dormit doar o jumătate de noapte au arătat cea mai mare activitate în regiunile creierului asociate cu frica și cea mai mică activitate în zonele asociate cu controlul emoțiilor.

În concluzie, considerăm că dormitul doar o jumătate din noapte are ca rezultat pierderea somnului (REM), care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei și care se întâmplă de obicei spre sfârșitul unei perioade normale de somn”, afirmă oamenii de știință americani.

 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval