PENTRU UN PUMN DE CEAPĂ, CU PISTOLUL LA TÂMPLĂ!

Distribuie pe:

În aceste zile, îmi povestește domnul Ștefan Budai, un vechi și bun prieten, o întâmplare care s-a perecut în vara acestui an, în Dileul Vechi, comuna Ogra. Ștefan Budai este fiu al satului, unde are și casa părintească, dar locuiește de mulți ani în Târgu-Mureș. În rezumat, este vorba despre o familie de rromi, soț, soție și șapte copii. Viața lor nu este tocmai ușoară, fiindcă e cam greu să crești copiii în situația în care ei nu au un loc de muncă stabil. În Dileul Vechi, nu prea sunt locuri de muncă. Așa că, cei doi soți caută să lucreze, cu ziua, pe unde apucă, pentru a câștiga un ban. Ștefan Budai îmi relata că Dodoși Sorin a lucrat la el, în gospodărie, timp de 10 ani, timp în care, chiar dacă avea probleme financiare, economice, nu i-a furat niciodată nimic.

ÎNTÂMPLAREA IEȘITĂ DIN COMUN

Budai Ștefan îmi relatează că în luna iunie, în timp ce ambii părinți ai copiilor erau plecați în Germania, la muncă sezonieră, cei cinci copii minori și o fată adultă, se pomenesc în casă, noaptea la ora 23, cu un polițist de la Poliția Ogra, care, după ce i-a agresat verbal pe copiii din casă, i-a pus pistolul la tâmplă minorului de 17 ani, pentru a recunoaște o faptă. Drept dovadă, mi-a dat declarația olografă a mamei și mi-a dat să ascult și declarația ei, înregistrată pe telefon. După cum mi-a spus Budai Ștefan, se va adresa forurilor competente, dorește să apară și un articol în ziar cu cele petrecute, fiindcă, astfel de intervenții sunt inadmisibile. Mai mult, tot el mi-a spus, că, înainte de a pleca în Germania, părinții copiilor au convenit cu cei de la magazinul din sat să li se asigure alimentele pe care le vor achita la întoarcerea lor în țară. Așa a și fost. Dar, chiar și cu toate aceste relatări, am solicitat să merg la fața locului, pentru a lua imagini și declarații pe reportofon, de la cei implicați în eveniment.

LA FAȚA LOCULUI

În ziua de 19 noiembrie a.c., alaltăieri, facem deplasarea în satul Dileul Vechi. Imaginea satului este parcă ruptă de la începutul secolului XIX, cu străzi desfundate, cu mult noroi. Ajung și în casa în care s-a întâmplat incidentul. O casă sărăcăcioasă, care are încă multe de amenajat, o curte desfundată, încă fără gard. În interior, un confort strict necesar, dar, prioritatea părinților sunt copiii, să nu le lipsească nimic. În continuare, încălcând anumite reguli jurnalistice, voi reda...

RELATĂRI DE LA FAȚA LOCULUI

Interviu cu Puskás Eva, Dileul vechi, comuna Ogra:

- Dumneavoastră aveți un teren pe care cultivați legume. A fost un incident în luna iunie a.c. Despre ce este vorba?

- D'apoi, a fost băiatul, ăsta tânăr, din vecini, care a sărit gardul în grădină. Copila mea l-a văzut. A furat niște ceapă.

- Dumneavoastră ați văzut când a furat?

- Eu nu, dar copila mea, da, fiindcă a ieșit afară și l-a văzut.

- Cam ce cantitate a furat?

- D'apoi, nu multă, fiindcă a văzut-o pe copila mea și a sărit din nou gardul.

- Să înțeleg că sunteți vecini.

- Da.                                                          

- Ce ați făcut în continuare?

- Am sunat la Poliție, fiindcă, a tot vorbit soră-sa ce nu ar fi trebuit și am sunat la 112, după care, a venit un agent de la Poliția din Ogra. Nu știu cum îl cheamă pe polițist.

- A discutat cu dumneavoastră?

- Da.

- Ați relatat tot ce s-a întâmplat?

- Da, i-am relatat tot ce s-a întâmplat.

- Bun, și după aceea?

- După aceea, pe copila mea, ceva neamuri de-ale făptuitorului au atacat-o, au tras-o de păr, fiindcă am reclamat la poliție. Dar nu l-a amendat. Copilul a spus, ulterior, că a primit numai avertisment.

- Ați primit răspuns în scris de la Poliția Ogra?

- N-am primit nimic. Mi-au spus doar că făptașul ar fi primit amendă de 1.000 lei.

- Pe la ce oră a venit polițistul să ancheteze cazul?

- Eu am sunat pe la ora 22 și el a venit la ora 23, în aceeași zi.

Budai Ștefan: “Cunosc familia aceasta de mulți ani. Ocazional, mai merg la lucru părinții, fiindcă aici nu prea sunt locuri de muncă. Dar, având în vedere că toți acești rromi, care locuiesc învecinat, sunt rudenii, se ajută între ei, mai ales când cineva pleacă la muncă, fie prin țară, fie în străinătate. Asta se întâmplă o dată, sau de două ori pe an, când pleacă unul din familie, dar au grijă de copii. Despre acest caz am aflat că polițistul a fost la fața locului pe la ora 23, după afirmațiile lui Puskás Eva. Consider, că la ora aceea, să deranjezi copiii minori, fără părinți acasă, este o oră cam nepotrivită. Din informațiile pe care le am, a și scos pistolul la capul băiatului de 17 ani, pentru a recunoaște fapta. Consider că astfel de gesturi, față de un minor, depășesc măsura și se încalcă niște atribuții și regulamente”.

Dodoși Anișoara: “Am fost plecată în Germania, cu soțul, la cules de căpșuni. Într-o seară, mă sunase fata cea mare, cum că vecina, probabil, a sunat la poliție, și când a venit polițistul, la ei în casă, copiii s-au speriat, au început să țipe, le era frică să mai stea în casă. Motivul a fost că, copilul ar fi furat ceapă, dar, n-a furat nimic. El este prieten cu fata din vecini, este și ea tânără, are vârsta apropiată cu a băiatului meu. Copiii m-au sunat până la miezul nopții, cum că a venit poliția, l-a amenințat pe copil să recunoască o faptă pe care n-a comis-o. L-a amenințat cu pistolul. Eu am șapte copii. Fata mea, cea mai mare, are 23 de ani, este măritată, este la casa ei. Fata în vârstă de 19 ani era acasă, apoi băiatul - învinuit - de 17 ani și îi mai am pe ceilalți patru copii, mai mici. Am fost foarte îngrijorată. Am așteptat să văd cum evoluează problemele, să fiu sigură că au reintrat în casă. Dar, băiatul, cel care a fost învinuit, a plecat. I-a fost frică și s-a ascuns în stat. L-a găsit mai târziu fiica mea și l-a adus acasă. Am venit acasă pentru a vedea ce se întâmplă și să am grijă de familie. Asta a fost în luna iulie. N-am reclamat nicăieri, nimic, despre cele întâmplate, deoarece noi nu avem bani să reclamăm prin tribunale sau la poliție, fiindcă tot nu mi se dădea dreptate. Dacă nu ai martori, care să-ți susțină cauza, pierzi. Dar polițistul n-ar fi trebuit să vorbească atât de dur cu ei, fiindcă sunt niște copii și i-a înspăimântat. Mai ales că polițistul venise pe la ora 23”.

LA SECȚIA IV, POLIȚIA UNGHENI, DIN CHIRILEU

De câteva comune, printre care și comuna Ogra, răspunde Secția IV a Poliției Ungheni, care are sediul în Chirileu. Am trecut pe acolo, dar n-am avut cu cine discuta, fiindcă porțile erau închise cu lacăt.

 

Lasă un comentariu