“LOCKDOWN” - CUVÂNTUL ANULUI 2020

Distribuie pe:

“Lockdown” este Cuvântul Anului 2020, desemnat de editorii dicționarului britanic al limbii engleze Collins Dictionary, după o creștere spectaculoasă a utilizării termenului în timpul pandemiei de COVID-19.

Lexicografii argumentează această opțiune arătând că “lockdown” a devenit sinonim cu experiența comună a comunităților din întreaga lume, pe măsură ce guvernele se străduiesc să limiteze răspândirea noului coronavirus.

“Este o experiență unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume, care au trebuit, în mod colectiv, să joace un rol în combaterea COVID-19”, a spus unul dintre editori. Termenul a fost căutat în dicționar de peste un sfert de milion de ori, în 2020, față de doar 4.000 de căutări în 2019.

Și alți termeni legați de pandemie se află pe această listă, precum: “coronavirus”, “autoizolare”, “distanțare socială” “permisie”.

Dat fiind modul în care pandemia a afectat utilizarea zilnică a fondului lexical, șase din cele 10 cuvinte de pe lista scurtă alcătuită de Collins sunt legate de criza globală de sănătate.

 “Anul 2020 a fost dominat de pandemia globală”, a explicat Helen Newstead, consultant lingvistic: “Lockdown a afectat felul în care lucrăm, studiem, cumpărăm și socializăm. Dacă ne gândim că multe țări intră în cel de al doilea lockdown, nu este un Cuvânt al Anului de sărbătorit, dar este, probabil, pentru majoritatea omenirii, cel care exprimă cel mai bine contextul anului 2020”.

Collins definește “lockdown” ca “impunerea unor restricții stricte asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului la spațiile publice”.

Potrivit dicționarului, coronavirus este “un grup de virusuri din categoria ARN, care poate provoca boli infecțioase ale tractului respirator, inclusiv COVID-19”.

Evoluțiile sociale și politice semnificative, dincolo de virus au fost, de asemenea, reflectate în listă, care și-a făcut deja drum în edițiile online ale dicționarului englez. (sursa - AFP, foto - bbc.com.uk)

Lasă un comentariu