ANOTIMPUL PLANTĂRII POMILOR FRUCTIFERI ÎN GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Începând cu luna noiembrie și până când solul va îngheța, pomii fructiferi pot fi plantați în grădina de lângă casă. Șansele de reușită sunt sporite față de plantările din primăvară, pentru faptul că în sol este asigurată umiditate, datorită ploilor de toamnă. Astfel, după plantare, rădăcinile continuă să fie active, vindecând și rănile. Atenție la procurarea materialului săditor, acesta să provină numai din pepiniere autorizate și să fie aclimatizat pentru zona noastră. De regulă, mureșenii se aprovizionează cu toate speciile de puieți de la pepinierele din zona Aiud - Ciumbrud.

Cercetătorul Florin Acatrinei, de la Stațiunea de Cercetări Pomicole Bacău, recomandă, în revista Ferma nr.229/ noiembrie 2020, șapte reguli de plantare a puieților, în toamnă:

1. Dimensiunea livezii este în funcție de terenul disponibil, de sistemul de cultură, intensiv sau extensiv. Este recomandabil ca înainte de amplasarea livezii să se facă o cartare agrochimică a terenului respectiv.

2. Starea de fertilitate a solului. Pe solul fertil se va efectua o groapă de 1/1m, cu o adâncime de 70-80 cm, pe solurile cu fertilitate medie spre bună, e bine ca gropile să aibă dimensiunile de 50-60 cm, la fel ca și adâncimea lor.

3. Administrarea îngrășămintelor. La fundul gropilor se aplică un strat de 20-30 cm de pământ negru, fertil și o cantitate minimă de îngrășăminte chimice NPK 16/16/16, 50-60 de grame într-o groapă, nu mai mult, deoarece putem arde pomul.

4. Adâncimea de plantare. După fasonarea rădăcinilor mai groase, scurtate de 15-20 cm, cele subțiri la 7-8 cm, se așează pomul în groapă, cu punctul de altoire la nivelul solului. Trebuie respectată adâncimea la care pomișorul a crescut în pepinieră.

5. Gestionarea apei din groapa de plantare. Pământul să fie călcat înainte să fie turnată apa, rolul apei fiind acela de a umple spațiile goale. Pământul nu se mai calcă după ce a fost turnată apa.

6. Mocirlirea. Trebuie făcută chiar înainte de plantare și nicidecum nu trebuie făcută greșeala de a introduce mocirla în groapă.

7. Mușuroirea. După plantarea pomului, deasupra altoiului se face un mușuroi de 30 cm, pentru a proteja rădăcina pe timpul iernii.

Pe timpul iernii este esențial ca pomii să fie protejați împotriva rozătoarelor.

Lasă un comentariu