MODUL ÎN CARE SE DESFĂȘOARĂ UN RITUAL RELIGIOS ȚINE EXCLUSIV DE RESPONSABILITATEA MEMBRILOR UNEI BISERICI


Categorie: spiritual
|
16-02-2021
Nr: 31 (7.988)
|
Autor: AGERPRES
|

Redactarea și depunerea unei petiții publice adresată unei instituții este perfect legală în spațiul democratic, dar modul în care se desfășoară un ritual religios ține exclusiv de uriașa responsabilitate individuală și comunitară a membrilor unei Biserici, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacția lui Vasile Bănescu vine după depunerea de către membrii Comunității Declic, la Patriarhia Română, a petiției “Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță!”.

“Redactarea și depunerea unei petiții publice adresată unei instituții este perfect legală în spațiul democratic. Aspectul legalității nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituția destinatară este un cult religios recunoscut și respectat de stat, iar subiectul petiției este unul care vizează o structură cultic-liturgică. Modul în care se desfășoară un ritual religios ține exclusiv de uriașa responsabilitate individuală și comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească și să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorități, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtășește credincioșilor ei”, a spus Vasile Bănescu.

Potrivit petiției, inițiată de Vladimir Dumitru, membru Declic, ritualul Botezului ar trebui să fie făcut doar “prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță”. (AGERPRES )

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval