CORONAVIRUS ÎN LUME

Distribuie pe:

STAREA DE URGENȚĂ ÎN SĂNĂTATEA PUBLICĂ SE PRELUNGEȘTE CU DOUĂ LUNI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Starea de urgență în sănătatea publică, în Republica Moldova, se prelungește până în data de 15 aprilie, cu posibilitatea revizuirii acesteia, conform unei decizii aprobate luni de Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP), care constată că situația epidemiologică rămâne nefavorabilă pe teritoriul țării, relatează Deschide.md.

În a șasea săptămână din 2021, comparativ cu săptămâna precedentă, numărul de cazuri de infecții cu SARS-CoV-2 a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile, în 9 raioane a fost instituit codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 - codul roșu de alertă.

CNESP a instituit restricții suplimentare pentru a preveni răspândirea COVID-19. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale, ce va fi sistată în zilele de weekend, începând cu 17 februarie. Din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică, de la 50 de persoane la cel mult 20. Cinematografele rămân închise, la fel și cluburile de noapte și discotecile.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și cel rutier la nivel de municipiu, raion sau între raioane - la 50% din capacitatea de îmbarcare. Se impune asigurarea unui spațiu de 4 metri pătrați pentru un vizitator în spațiile comerciale închise.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7.30 până la 16.00 și pauză de masă de la 12.00 până la 12.30, cu ajustări ulterioare, în funcție de situația epidemiologică.

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova rămân să funcționeze fără restricții, conform Radio Chișinău.

 

SCĂDERE BRUSCĂ A NUMĂRULUI DE INFECTĂRI ÎN STATELE UNITE

Numărul infectărilor cu coronavirus în Statele Unite este în scădere bruscă. În ceea ce privește spitalizările, duminică a fost raportat cel mai mic număr, de după 17 noiembrie.

“Continuăm să vedem o scădere bruscă a numărului de cazuri (...) pozitive și spitalizări și a cifrelor de la ATI”, potrivit Covid Tracking Project, un efort colaborativ condus de voluntari pentru a urmări evoluția pandemiei.

Ritmul deceselor raportate acum este în scădere, cu un procent de 10-15%, în ultima săptămână, față de săptămâna anterioară, a scris Covid Tracking Project pe Twitter.

Din mai mult de 1,4 milioane de persoane care au fost testate luni pentru coronavirus, doar 5,52% au avut rezultatul pozitiv.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a anunțat că peste 70 de milioane de doze de vaccin au fost distribuite până acum în țară. Mai mult de 52 de milioane de doze de vaccin au fost administrate populației.Cu toate acestea, experții au avertizat împotriva măsurilor de relaxare a restricțiilor anti-COVID-19 ale mai multor state, în locurile publice.

 

FIECARE CETĂȚEAN AUSTRIAC VA PRIMI LUNAR CINCI TESTE GRATUITE DE COVID-19 PE CARE LE VA EFECTUA ACASĂ

Austria își va spori deja intensa campanie de testare pentru COVID-19, prin oferirea gratuită, începând din luna martie, pentru toți cetățenii, a unor teste care pot fi efectuate acasă.

“Așa va fi posibil ca oamenii să fie în siguranță și acasă”, a declarat luni cancelarul Sebastian Kurz cotidianului vienez DerStandard, preluat de agenția EFE.

Conform anunțului șefului guvernului de la Viena, fiecare cetățean austriac va primi gratuit câte cinci teste pe lună și ele vor fi disponibile în farmacii, începând din 1 martie.

Acestea sunt complementare testelor antigen și PCR, deja oferite masiv populației austriece în centrele de testare, precum și în instituțiile de învățâmânt, unde profesorii și elevii sunt testați după ce, săptămâna trecută, s-au redeschis școlile, odată cu terminarea celui de-al treilea lockdown.

Redeschiderea parțială a țării - care vizează magazinele neesențiale, unele servicii (precum cele de cosmetică), muzeele, nu însă și hotelurile și divertismentul - este astfel însoțită de o testare intensă, măsură considerată de guvernul austriac ca fiind cheia ruperii lanțurilor de transmitere a virusului și punerii epidemiei sub control, prin detectarea și izolarea cazurilor pozitive asimptomatice.

Conform agenției austriece de presă APA, numai în ultimele șapte zile au fost efectuate peste 1,5 milioane de teste PCR și antigen, fără a pune la socoteală testele în școli, un număr asemănător de teste urmând să fie efectuat până la sfârșitul săptămânii în curs.

Austria a înregistrat, în ultimele șapte zile, 105 cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, inclusiv cele din Tirol, regiune care este cel mai mare focar european al variantei sud-africane a coronavirusului și de unde se poate ieși numai cu test PCR negativ.În spitalele austriece sunt, în prezent, internați 1.129 de pacienți cu COVID-19, dintre care 267 la ATI.

 

 

Lasă un comentariu