VOR AVEA PENSIONARII CLUB LA PARTERUL BLOCULUI?!

Distribuie pe:

La începutul anului 2019, mai mulți parlamentari PSD au depus la Senat o inițiativă legislativă de modificare și completare a Anexei 1 din Legea locuinței (nr. 114/1996).

Printre altele, proiectul propune “organizarea unui spațiu pentru clubul pensionarilor în imobilele cu mai mult de 25 de apartamente.

Spații pentru aceste cluburi vor fi oferite, fără costuri suplimentare, la parterul blocurilor cu un număr de peste 25 de apartamente, folosind în comun cu asociațiile de proprietari spațiile comune. Este necesar ca spațiile comune cu această destinație să fie prevăzute distinct în lege, astfel încât proiectele pentru noile construcții de locuințe cu un număr de peste 25 de apartamente să cuprindă aceste spații.

Aceasta este una din soluțiile pentru combaterea singurătății, experimentată cu succes în state ale Uniunii Europene, în contextul în care ponderea populației de peste 60 de ani din România a crescut, iar numărul pensionarilor a ajuns la 5,4 milioane de persoane, mulți dintre aceștia fiind singuri și izolați, fără a avea posibilitatea de a socializa cu persoane de aceeași vârstă și cu pasiuni comune”, susțin inițiatorii.

Pe lângă înființarea cluburilor pentru pensionari, inițiatorii au propus și spații comune care să cuprindă instalații de prevenire și stingere a incendiilor, ascensor, spații pentru biciclete, cărucioare și pentru uscarea rufelor, spații pentru depozitarea combustibililor solizi sau lichizi, în situațiile în care nu se poate asigura încălzirea centrală, și rampe de acces pentru persoanele imobilizate în scaune cu rotile.

Deocamdată, proiectul a ajuns spre dezbatere în Camera Deputaților (for decizional), după ce a fost adoptat tacit de Senat, însă este deja criticat de specialiștii în imobiliare.

Aceștia se întreabă cum va fi afectat prețul locuințelor sau cine va suporta costurile cu avizele pentru funcționarea acestor cluburi - PSI, protecție sanitară, cheltuielile lunare. (L.P.)

 

Lasă un comentariu