"Prin munca m-am facut util semenilor mei"


Categorie: Diverse
|
15-10-2008
Nr: 191
|
Autor: AUREL SEULEAN
|
Zile trecute, am stat de vorba cu o veche cunostinta, domnul profesor Gheorghe Moldovan _directorul Bibliotecii Municipale Tarnaveni. Pot spune ca-l cunosc de-o viata de om pe acest harnic slujitor al culturii, de cand a venit in Tarnaveni, proaspat absolvent al Institutului de Biblioteconomie din Bucuresti.

- De cati ani lucrati la Biblioteca Municipala Tarnaveni, stimate domnule prof. Gheorghe Moldovan ?

- Au trecut 35 de ani de cand lucrez in cadrul Bibliotecii Municipale Tarnaveni. Pe atunci institutia de lectura publica din Tarnaveni era numita Biblioteca Oraseneasca. Eram absolvent al Scolii de biblioteconomie "Dimitrie Marinescu" din Bucuresti, specializarea bibliotecar, si am venit in Tarnaveni cu gandul sa nu stau mai mult de un an, timp in care trebuia sa se elibereze un post de bibliotecar la Biblioteca Oraseneasca Reghin. Eram legat sufleteste de Reghin deoarece sunt nascut in comuna Breaza (Filpisul Mic), localitate aflata in apropierea orasului viorilor, iar in Reghin am urmat cursurile Liceului "Petru Maior". Fiind o fire sociabila, in scurt timp m-am imprietenit cu multi oameni din Tarnaveni, iar atunci cand s-a ivit oportunitatea plecarii la Reghin sau Targu-Mures, dupa multa chibzuire, am hotarat sa raman pentru tot restul vietii la Tarnaveni. Aici la Tarnaveni s-au nascut copiii nostri, Marius si Oli, aici ne-am construit cu sotia o casa. Trebuie sa spun ca Maria, sotia mea, este din acelasi sat cu mine. Doi oameni tineri pe-atunci, din zona Reghinului, am hotarat sa traim la Tarnaveni si sa devenim oameni de-ai locului.

- De cat timp sunteti si directorul bibliotecii?

- Asa dupa cum am afirmat mai inainte, lucrez in biblioteca publica din Tarnaveni de 35 de ani, iar de 28 ani indeplinesc si functia de conducere, aceea de director, functie care de-a lungul timpului a avut diferite denumiri, fie de responsabil biblioteca, bibliotecar-sef sau de director.

- Sunteti multumit de rezultatele muncii dumneavoastra ?

- Este o intrebare la care greu se poate da un raspuns cat mai aproape de adevar. In activitatea mea profesionala am avut multe impliniri, dar si neimpliniri, la care am ajuns datorita unor potentati ai vremii postdecembriste. Daca inainte de 1989, biblioteca a obtinut diferite premii, fiind cotata ca una dintre cele mai bune biblioteci din tara la categoria din care face parte, dupa Decembrie 1989 am pierdut pana si spatiul central, iar de fonduri pentru cumparare de carte nici nu vreau sa discut. Odata cu declinul economic al orasului, au inceput si problemele financiare ale bibliotecii, biblioteca fiind subfinantata, adica mereu i s-au alocat bani mai putini decat spunea legea. A fost o adevarata lupta cu autoritatile locale ca sa pot asigura supravietuirea bibliotecii. Locuitorii Tarnaveniului aveau nevoie de serviciile institutiei publice de lectura la nivelul cerintelor societatii actuale. Cu greu am reusit sa avem calculatoare si internet. Noi am inceput sa introducem pe calculator fondul de carte abia in acest an, cand surate de-ale noastre din judet isi incheiau aceasta operatiune de lunga durata.

- Ce perspectiva are biblioteca dupa alegerile locale din acest an?

- Orice schimbare aduce un suflu nou, sper sa se intample si la Tarnaveni acest lucru. Cred ca noua administratie este mai receptiva la cerintele urbei, iar nevoile de lectura si de informare ale populatiei trebuie tratate cu mare responsabilitate. Sunt convins ca sumele prevazute in bugetul pe anul in curs vor ajunge sa fie cheltuite de noi, in intregime, pentru biblioteca.

- Stiu ca sunteti un om foarte receptiv la nou, un om inventiv si un autodidact. Cum v-ati desavarsit profesional?

- Da, este usor sa inveti daca iti place cartea. Eu obisnuiesc sa si deschid cartile cu care umblu, iar de-a lungul carierei mele profesionale am umblat cu multe carti, pe multe le-am si deschis. Din carti am invatat sa fac foarte multe lucruri practice. Este adevarat, nativ sunt o fire indemanatica. Prima data am zidit si zugravit in biblioteca atelierul de legatorie, sau am confectionat rafturi. Totul venea pe fondul unei experiente de pe santier din vacantele mele scolare. Profesia de bibliotecar, frumoasa, dar complexa, presupune contactul permanent cu cartea si cititorii, iar acesta se rasfrange in evolutia personalitatii bibliotecarului, un intelectual care se autoperfectioneaza permanent. In acest sens, va pot spune ca am terminat studii superioare de biblioteconomie-arhivistica la UNIVESITATEA "LUCIAN BLAGA" din Sibiu. Sunt si licentiat al aceleiasi universitati in Limba si literatura romana-bibliologie. Desi generatia mea nu se impaca atat de bine cu computerul, eu manuiesc destul de bine calculatorul si internetul, altfel nu se poate sa spui ca tii pasul cu noul.

- Stiu ca sub conducerea dumneavoastra, BIBLIOTECA MUNICIPALA TARNAVENI a organizat actiuni culturale la care au participat personalitati universitare din tara. Ne puteti da cateva exemple?

- Sigur ca da. De-a lungul timpului, pragul Bibliotecii Municipale Tarnaveni a fost trecut de multe personalitati ale vietii culturale romanesti. Dau cateva exemple care imi vin acum in minte: romancierul Aurel Mihale, din Bucuresti, fost combatant si supravietuitor in luptele de la Oarba de Mures din 1944; prozatorul Augustin Buzura; prozatorul si dramaturgul de exceptie, cel care a fost Romulus Guga; poetul �imnurilor�, Ioan Alexandru; poetul si publicistul Lazar Ladariu, redactor-sef al cotidianului muresean "Cuvantul liber"; romancierul Mihai Sin; poetul si publicistul Nicolae Baciut; poetul Zeno Ghitulescu; editorul si poetul Eugeniu Nistor, autor de carti pentru copii; poetul, publicistul si omul politic de azi Mark� B�la; scriitorul Ion Ilie Milesan; scriitorul Serafim Duicu; criticul literar Anton Cosma; criticul literar Cornel Moraru; criticul literar Iulian Boldea.

- Ce actiune de anvergura pregatiti?

- In prezent ne pregatim de sarbatoarea anuala a bibliotecii si cartii "ZILELE BIBLIOTECII MUNICIPALE TARNAVENI", care va avea loc in perioada 12-13 noiembrie 2008, prilej cu care vom avea lansari de carte, intalniri cu scriitori si oameni de cultura. Din paleta de actiuni mentionez: simpozionul Scolile Blajului si Marea Unire de la 1918, lansarile cartilor: "Scolile Blajului intre anii 1850-1918.", autor Nicolae Victor Fola si "Dascali mureseni" vol. III si IV ,autori: Dorin Borda si Ilarie Gh.Opris.

- Traind intre carti, n-ati fost tentat sa scrieti o carte?

- Da, preocupari literare au fost dar nu s-au materializat in carti, sunt totusi autorul a doua publicatii de specialitate: Ghidul Bibliotecii Municipale Tarnaveni (2002) si Biblioteca Municipala Tarnaveni. Studiu monografic(2005).

- Prin munca dumneavoastra cu cartea, credeti ca v-ati facut util oamenilor din Tarnaveni?

- Da, cred ca da. Nu putem sa ne inchipuim lumea fara biblioteci. Exista o putere nelimitata pe care bibliotecile o exercita asupra lumii, putere data de cantitatea si calitatea informatiilor detinute si vehiculate. Biblioteca este tezaurizatoare de informatie, iar bibliotecarul este vectorul purtator al acesteia. Bibliotecarul lucreaza pentru altii, invata mereu sa-si construiasca relatia cu oamenii pentru care lucreaza. Eforturile sale intelectuale si fizice raman undeva in spatele rezultatelor, elevului, profesorului, cititorului in general. Anual, peste trei mii de locuitori ai urbei noastre, din toate categoriile de varsta, beneficiaza de serviciile Bibliotecii Municipale Tarnaveni. Colectivul bibliotecii noastre, format din oameni bine pregatiti profesional, se straduieste sa raspunda cu promptitudine solicitarilor concitadinilor nostri. Ca om al bibliotecii prin profesie, si cu o activitate de peste trei decenii si jumatate in munca cu cartea, ma consider onorat sa practic o profesie pe care personalitati ca: St. O. Iosif, Al. Odobescu, C-tin Radulescu Motru, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, C-tin Noica, B. P. Hasdeu, Stefan Fay, Elena Farago si multi altii au practicat-o o buna bucata de vreme. Prin munca mea, m-am facut util semenilor mei.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval