Direct Si la obiect


Categorie: Diverse
|
15-10-2008
Nr: 191
|
Autor: DORIN BORDA
|
"Colegiul Tehnic Tarnaveni, intre traditie si performanta" Un colectiv de dascali _ profesori, ingineri, subingineri _ coordonat de prof. Radu Mihail Ghetiu, director, prof. Viorel Pacurar, director adjunct, prof. Maria Barbat, consilier educativ, au redactat si apoi editat lucrarea "Colegiul Tehnic Tarnaveni, intre traditie si performanta". Initiativa si neodihna lor au avut ca reper gazetaresc, informativ implinirea a 60 de ani (1948-2008) a acestei unitati de invatamant preuniversitar, de invatamant tehnic in orasul de pe Tarnava Mica. Saizeci de ani de atestare documentara ca scoala medie a acestui edificiu de educatie, al carui management a fost asigurat de vreo 25 de directori si directori adjuncti. Intaiul a fost maistrul Teodor Diaconescu (1948-1949), el detinand functia de conducere a Scolii Medii Tehnice de Chimie si a Scolii Profesionale de Chimie Tarnaveni. Astazi, Colegiul Tehnic din Tarnaveni este condus de prof. Radu Mihail Ghetiu, cu a carui scriere isi deschide paginile volumul (alb-negru si color, ilustrat) la care facem referire.

O retrospectiva istorica a dezvoltarii Colegiului Tehnic Tarnaveni ne propune prof. dr. Nicolae Victor Fola. 60 de ani de traditii si performante este un tablou cu numele, prenumele directorilor, directorilor adjuncti pe care i-a avut scoala tarnaveneana, urmat de o enumerare a profesorilor ce s-au alaturat procesului educarii atator generatii de elevi. Sunt evidentiate profilele, pe meserii, ce le-a avut de-a lungul anilor Colegiul. Un capitol aparte il reprezinta scurtele biografii ale unor dascali ai scolii. O viata daruita scolii in insemnari despre 24 de apostoli ai orasului. La prezente stiintifice si scriitoricesti sunt mentionati prof. univ. dr.Sorin Ioan Rosca, presedintele Societatii de Chimie din Romania; Mihaela Monica Venter, Pompei Maxim Samarghitan, Constantin Parascan, Liviu Craciun, Olimpiu Hancu, Vasile Cerghizan, Maftei Hurubean, Vasile Avram, Ioan Augustin Damian, Nicolae Fola, Radu Ghetiu, Ioan Emil Grama, Viorel Pacurar, Razvan Ducan, Dumitru D. Silitra, Aurel Hancu, Stefan Fuli, Alexandru Hancu. In opt pagini ale lucrarii monografice sunt evidentiate, sub titlul Cu ei ne mandrim, numele elevilor care au obtinut rezultate bune la olimpiade, sesiuni de comunicari si la concursurile scolare. Elevii se si distreaza!, nu?, infatisati in imaginile inserate in trei pagini. Si, in finalul lucrarii, Remember. Ganduri despre liceul meu, purtand semnatura conf. univ. dr. Monica M. Venter (promotia1983). "Dincolo de ziduri, oameni si fapte �liceul meu� este o bucurie a fiintei mele, o emotie a tineretii ce refuza sa se stinga cu trecerea anilor. La 60 de ani de existenta, ii urez ani multi cu succese si bucurii!"

Felicitari tuturor celor care au avut initiativa elaborarii, editarii frumoasei lucrari intitulate "Colegiul Tehnic Tarnaveni, intre traditie si performanta"

Stimati dascali! C u tenacitate si pasiune, prin bunavointa cadrelor didactice din mediul urban si rural, cu ajutorul Casei

Corpului Didactic Mures si al prietenilor, cunoscutilor ori al celor nestiuti, vegheati de bunul Dumnezeu, dupa ore si zile de neodihna, iata-ne, din nou, in fata unui eveniment editorial. Un alt moment, intr-un an straluminat de vointa, daruire, va veni nu peste mult timp. Moment al bucuriei si izbanzii colective. Pornit la drum in anul 2004, proiectul cultural "Dascali mureseni" a fost continuat si transpus in fapte publicistice, editoriale. In cursul anilor 2006, 2007, 2008 au vazut lumina tiparului trei volume ale cartii "Dascali mureseni", purtand semnatura lui Dorin Borda, Ilarie Gh. Opris si Traian Bosoanca (trecut in eternitate spre mijloc de an 2005). Astazi, volumul IV al cartii este incheiat, el urmand a lua calea tiparului. La inceput de noiembrie 2008, va iesi pe piata, cum se spune. 800 de biografii de dascali mureseni, icoane vii inramate in peste 1.300 de file de carte. E mult, e putin? Autorii nu se vor opri si, probabil, in 2009 vor incheia cu volumul V intaia parte a Proiectului cultural "Dascali mureseni". Pentru ca el sa atinga desavarsirea, Dorin Borda si Ilarie Gh. Opris asteapta cu bucurie colaborarea tuturor celor ce binevoiesc sa fie eroi de carte. Sunt, deci, asteptate biografiile (insotite de foto) dumneavoastra, stimati dascali - educatori, invatatori, profesori de orice rang, maistri instructori cu grad didactic. Cu cat mai repede vor sosi, cu atat mai bine. Sa auzim, asadar, numai de bine!


Multumiri celor in halate albe�! Nenorocirea si suferinta ne fac sa intelegem scopul pentru care am venit pe lume. De aceea trebuie sa luam viata intr-un mod foarte serios. Exista momente in viata oamenilor cand acestia simt ca viata trece pe langa ei si nu faptul ca ei trec prin viata, asa cum ar fi normal. Oamenii isi zic ca viata-i scurta: poate ca este, pentru cei ce privesc inapoi, dar pentru aceia care privesc inainte e lunga si frumoasa! In viata trebuie sa gasim, in primul rand, satisfactia sacrificiului. A sacrificiului pentru cei multi, si aceasta satisfactie o consider net superioara celorlalte. Aceasta satisfactie a sacrificiului pentru cei multi, pentru cei aflati in suferinta, dragostea si afectiunea fata de ei, pasiunea si devotamentul profesional le-am intalnit, cu putin timp in urma, in persoana domnului asistent universitar Bogdan Moldovan, medic chirurg la Spitalul Judetean Mures, Clinica chirurgie I, om de aleasa noblete sufleteasca, inteligent, cu mana de aur.

In acest imens "rotisor" de un alb imaculat, datator de viata si de sanatate, am intalnit oameni extraordinari, amabili, seriosi, constiinciosi, foarte bine pregatiti profesional. Pe aceasta cale le multumesc cu ardoare medicului specialist anestezist Ioan Nemes; omului cu suflet mare si frumos, de o rara sensibilitate, Mircea Mocanu, surazatoarei si foarte amabilei asistente medicale Maria Cheteg, cadrelor medicale, intregului personal, de fapt tuturor celor care poarta halate albe, verzi si albastre. Ei aprind lumina sperantei.

Domnule dr. Bogdan Moldovan, va rog sa primiti cu dragoste, ca de la pacient la medic, ca de la om la om, ca de la suflet la suflet, cele mai calde si sincere multumiri, impreuna cu nemarginita mea recunostinta!

MIRCEA MICULI


Mark� B�la� imperativul! Ori ca-i pasa sau nu de tara asta numita Romania, de romanii-romani, personajul acesta de i se zice Mark� B�la, care se indreapta, in ritm de ornic, spre varsta a treia, spune multe la sedinte, la intruniri, manifestari ale UDMR, evident, musai sa fie "tiszta magyar", emite judecati de valoare fie ca presedinte ales (oare, pe viata?) al uniunii struto-camila (cum ii zic "adversarii"), fie cand e vorba strict de romani. Ce sa mai zic de faptul ca tare il dor urechile cand aude intonandu-se Imnul de Stat al Romaniei, tara in care s-a nascut si in care sa nu ma abureasca ca nu o duce regeste!

O asemenea judecata de "valoare" a lui este de data recenta. Nonsalant, a declarat ca in zonele cu populatie preponderent maghia ra, copiii acesteia trebuie sa invete limba romana. In fine, in ceasul al doisprezecelea, pare-se, s-a desteptat "boierul" si a pus piciorul (nu se stie care din cele doua) pe� obrazul minoritarilor lui. Dar, ca sa isi duca inestimabila idee-zicere pana la capat, a precizat ca si copiii romanilor trebuie sa invete ungureste. TREBUIE, deci, la modul imperativ!

Pai, cum, stimabile! Vrei sa le impui romanilor sa vorbeasca limba popoarelor din Pusta maghiara? Cum vine asta? Ungureasca aici, pe pamant romanesc, limba oficiala? (ati vrea voi, udemeristii). Drept cine te crezi, Mesia? Daca romanul vrea, invata ungureste, daca nu, optiunea ii apartine. Indubital este faptul ca in Transilvania multi romani vorbesc maghiara, au invatat-o de mici, in sat, langa bloc, cum de altfel sunt si minoritari maghiari care si-au insusit limba romana, fara sa-i oblige cineva. In loc de concluzie, domnule Mark� B�la (azi-maine il ajungi si il depasesti pe dictatorul Nicolae Ceausescu, amandoi vajnici, vrednici si unici conducatori), vezi-ti de "afacerile" dumitale! Nu avem nevoie de sfaturi din partea minoritarilor care nu traiesc sub stindardul fratiei, intelegerii, interculturalitatii etc., etc., etc.! A, mi-am adus aminte de vorba unui amic, potrivita pentru oricare dintre noi, muritorii de rand: "Daca e sa te ia dracu, te ia si din usa bisericii".
Inedit Handbalist targumuresean, in Liga Campionilor! Este vorba despre Soltan Majeri, targumuresean get-beget, care a inceput handbalul la Scoala Sportiva, a continuat sa joace la Politehnica Timisoara, sub antrenoratul regretatului Ioan Jude, la echipe din Tunisia, Islanda, Franta, Croatia, Ungaria, Norvegia. Pe Soltan Majeri, care joaca pe post de portar de handbal, il stiu atat in mare, cat si in detaliu. Mai stiu ca a revenit in Romania, la echipa H.C.M. Constanta. De acolo, in vara acestui an, a plecat la Z.T.R. Zaporojie (Ucraina), unde a fost imprumutat. Si a ajuns tocmai unde trebuia:la o formatie care evolueaza in Liga Campionilor. De fapt, asta si-a dorit Soltan Majeri, dupa ce a participat la campionate, cupe, la un Campionat Mondial de handbal cu nationala Tunisiei (are dubla cetatenie: romano-tunisiana). Ii lipsea, asadar, din palmares o participare la marea competitie handbalistica continentala intercluburi. Si, sa povestim mai departe.

In cariera sportivului (portarului de handbal) Soltan Majeri s-a produs din nou o intorsatura. Dupa ce a semnat cu H.C.M. Constanta, el a fost cautat de conducerea campioanei Ucrainei _ Z.T.R. Zaporojie. Aveau nevoie de un portar experimentat care sa evolueze in Liga Campionilor. Au urmat zile de negocieri si H.C.M. Constanta l-a imprumutat, contractul semnandu-se inainte ca cei doi portari ai formatiei "marinare"sa se accidenteze. Pe data de 20 august a.c. (ziua de nastere a lui Soltan), in Polonia a aparat poarta lui Z.T.R. Zaporojie la un turneu international cu participarea unor echipe din Germania (Bundesliga), din Danemarca, Polonia, Ucraina. Ca de obicei, a fost desemnat cel mai bun portar al turneului. Cateva zile mai tarziu a jucat in Supercupa Campionilor din fostele tari socialiste sovietice, competitie la care, cu Soltan in poarta, Z.T.R. Zaporojie a inregistrat o singura infrangere, 27-28, cu campioana Rusiei, formatia Cehov Medvedj, cu jucatori care au evoluat si la J.O. de la Beijing 2008, echipa antrenata de fostul profesor si mentor al targumureseanului nostru, faimosul Vladimir Gregori Maximov. Din nou, cel mai bun portar, dar al Supercupei.

Meciurile din Liga Campionilor au inceput in ziua de 5 octombrie. Z.T.R. Zaporojie a jucat in Islanda, cu campioana Haukar Hafnarfiorduri, formatie avand in lot patru jucatori vicecampioni olimpici la Beijing. Cu contributia hotaratoare a lui Soltan Majeri, echipa ucraineana (care

si-a propus sa nu piarda la mai mult de 10 goluri diferenta) a fost invinsa la limita: 26-25 (la pauza a fost 17-13 pentru ucraineni). A doua zi, presa islandeza titra:"Haukar contra Soltan" (in anul 1999, Soltan a jucat in Islanda, si o parte dintre spectatori l-au recunoscut, scandandu-i numele!). Dupa meci, observatorul E.H.F. l-a desemnat pe Soltan cel mai bun jucator, prestatia lui fiind de 50%. Totodata, E.H.F. l-a desemnat si cel mai bun portar din Liga Campionilor. Echipa la care evolueaza acum targumureseanul Soltan Majeri, Z.T.R. Zaporojie, este pe primul loc in campionatul Ucrainei. De precizat urmatoarele: la partida de handbal din Islanda a fost prezent si boxerul ucrainean Vitali Klichko, care i-a cerut un autograf lui Soltan, pugilistul spunand ca nu a mai vazut pana atunci o astfel de excelenta prestatie a unui portar de handbal; o persoana cu handicap, aflata in carucior cu rotile, a venit de la 100 de kilometri departare pentru a-i solicita un autograf lui Soltan Majeri. Iata de cata popularitate se bucura concetateanul si conationalul nostru peste fruntariile tarii. Un om adevarat, care duce faima Targu-Muresului, a Romaniei oriunde se afla, prin izbanzile sportive, prin comportamentul sau de exceptie. Insusi Mircea Lucescu, reputatul antrenor roman, afland de Soltan, la cautat, l-a sunat si l-a invitat sa fie prezent la meciul pe care Sahtior Donetk l-a sustinut cu echipa din Zaporojie, in campionatul Ucrainei. "Haide sa-mi porti noroc!". Deocamdata, atat despre acest targumuresean pe care eu, Dorin Borda, inca de pe acum, il recomand, pe bune, pentru titlul de "Cetatean de onoare" al Targu-Muresului. Credeti-ma, merita cu prisosinta!


O clipa, va rog! Vrei sa fii surazator?

Vrei sa zambesti?

sa hohotesti?

sa ai o gandire pozitiva?

sa te eliberezi

de griji si tensiuni?

Daca le vrei pe toate acestea, ia... o pastila de ras!


Coltisor de poezie Alinare

Amintirile s-au risipit

incetosate de imagini

ireale.

De dincolo de gandul

habotnic

visele s-au involburat

haotic.

Zburdalnic vant mi-a

adus alinarea!

RodiN Dobra


Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval