Euro a fost tranzactionat pentru septembrie 2009 la 3,991 lei


Categorie: Economic
|
15-10-2008
Nr: 191
|
Autor: 
|
Saptamana trecuta, volatilitatea pietei valutare a atins, probabil, cea mai ridicata cota postdecembrista, cotatiile interbancare afisate vineri de unele pagini web economice, preluate de la un mare intermediar al pietei Forex, fiind incredibile: 3,62 _ 4 lei!

Dupa doua saptamani de depreciere constanta, euro a urcat luni aproape de pragul de 4 lei, atingand un maxim de 3,98 lei, valoare

care nu a mai fost inregistrata de acum trei ani si jumatate. Urmatoarele doua sedinte au fost ceva mai calme, cu un euro care s-a plasat in culoarul 3,8 _ 3,92 lei, pentru ca incepand de joi sa asistam la puternice atacuri speculative, urmare a deciziei mai multor banci centrale, Fed, BCE si Banca Angliei, sa taie o jumatate de punct procentual din dobanzile lor de politica monetara, cursul mediu al monedei unice coborand brusc cu 10 bani. Vineri a fost cea mai agitata sedinta in care BNR a anuntat ca a intervenit direct in piata valutara, vanzand circa 40 milioane de euro, cursul euro coborand cu inca 6 bani, la 3,7690 lei, pentru ca la inchiderea sedintei cotatiile din piata sa fie de circa 3,8 lei. Ce a cauzat insa aceasta situatie, care a determinat BNR sa testeze functionarea pietei, "in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete".

Principala cauza a fluctuatiilor leului o constituie criza financiara mondiala, marile banci centrale, precum Rezerva Federala americana, Banca Centrala Europeana sau Banca Angliei, ele reducand in aceeasi zi dobanzile de referinta cu o jumatate de punct procentual si injectand mii de miliarde de euro sau dolari pentru a asigura functionarea bancilor, care duc lipsa de lichiditati, din cauza pierderilor suferite, care conform unor analisti s-ar ridica la peste 5.400 miliarde de dolari.

Pe acest fond costurile creditarii bancilor locale de pe pietele externe s-a scumpit foarte mult, ele fiind nevoite sa caute lichiditati pe cea locala. De aici si valorile foarte ridicate ale dobanzilor, cele la un an urcand vineri la un maxim de 14,6 _ 16,7%, fata de 10,25% cat este rata de politica monetara a BNR.

O alta cauza majora a deprecierii leului, care a culminat cu cotatii de aproape 4 lei/euro, o reprezinta pomenile electorale la care s-au "inghesuit" atat Guvernul cat si Opozitia, intr-un moment in care inflatia intrase pe o panta descendenta, ea coborand in septembrie la 7,3%. Poate ca interventia BNR a avut loc abia dupa atingerea de catre euro a maximului ultimilor trei ani si jumatate, ca un semnal pentru politicieni ca intind prea mult de elasticul bugetului de stat.

Aprecierea leului nu a fost cauzata doar de BNR, ci si de "banii fierbinti", care desi nu prea multi, reusesc sa manevreze piata valutara locala, datorita volumului redus de tranzactionare. Dupa "taierea" dobanzilor de marile banci centrale era normal ca speculatorii sa caute dobanzile mult mai mari din tarile din regiune, care au avut la randul lor miscari foarte volatile, in special vineri, atunci cand euro s-a miscat intre 3,54 si 3,65 zloti, respectiv 258 _ 272,30 forinti, semn ca a existat un puternic atac speculativ la nivel regional.

Pe piata raportului euro/leu de la Sibiu, cu scadenta decembrie, preturile au fluctuat intre un maxim de 3,97 lei si un minim de 3,7906 lei, ultimul contract de vineri fiind realizat la 3,8433 lei. Pe martie, preturile au fost de 3,89 _ 4,0999 lei, inchiderea de vineri realizandu-se la 3,945 lei. Contractele pe iunie au fost realizate la 3,91 _ 4,0861 lei, ultimele tranzactii de vineri fiind realizate la 3,9504 lei, in timp ce pe septembrie preturile s-au miscat intre un maxim de 4,14 si un minim de 3,991 lei, valoare la care s-a realizat ultima tranzactie de la finele saptamanii. Au fost realizate primele tranzactii pe raportul RON/EUR5 cu scadenta decembrie, care are o valoare de 5.000 de euro, semn ca unele companii au decis sa testeze posibilitatea de a realiza hedging. Tranzactiile au fost realizate in culoarul 3,82 _ 3,89 lei, inchiderea de vineri realizandu-se la 3,8551 lei.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval