Virozele respiratorii


Categorie: Diverse
|
15-10-2008
Nr: 191
|
Autor: Liana David
|
Virozele respiratorii sunt boli infectioase acute, foarte contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescuta pentru caile respiratorii. Caracteristic, incidenta acestor afectiuni este crescuta in anotimpul friguros.

Sursa de infectie este reprezentata de persoanele bolnave si de cele purtatoare de virusi, care sunt aparent sanatoase.

Caile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picaturilor de secretie nazofaringiana care ajung in aer prin: vorbit, stranut, ras sau tuse, si indirecte, prin mainile sau obiectele proaspat contaminate _ batiste, vesela, tacamuri s.a.

Receptivitatea fata de virozele respiratorii este generala. Exista insa categorii de persoane cu risc crescut de a se imbolnavi, si anume: copiii, varstnicii, bolnavii cronici (cardiaci, diabetici, cu afectiuni renale si hepatice cronice s.a.).

Simptomele si semnele obisnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secretie nazala abundenta), stranutul frecvent, durerea de gat spontana si/sau la inghitire, durerea de cap, indispozitia, oboseala accentuata, rareori subfebrilitatea sau febra moderata.

Infectiile respiratorii acute virale se pot prezenta sub mai multe forme: rinita, faringita, laringita, traheita, bronsita, pneumonii, putand fi prezente adeseori mai multe tipuri de boala in acelasi timp. Evolutia este in general spre vindecare fara sechele. Exista insa si posibilitatea de aparitie a complicatiilor: extinderea infectiei, suprainfectii bacteriene, acutizarea bolilor cronice etc., in special la persoanele cu risc crescut de a se imbolnavi.

Tratamentul virozelor respiratorii se face conform recomandarilor medicului de familie, doar el putand aprecia conduita corecta. Orice automedicatie poate avea consecinte nedorite. Se recomanda izolarea bolnavilor atat pentru a nu raspandi boala, cat si pentru a fi ei insisi feriti de eventuale suprainfectii.

Cele mai simple masuri de prevenire a virozelor respiratorii sunt: Folosirea judicioasa a tuturor factorilor de calire a organismului (aer, apa, soare, miscare); Alimentatia bogata in vitamine (fructe si legume proaspete); Evitarea fumatului si a consumului de alcool care scad capacitatea de aparare a organismului; Respectarea regulilor de igiena personala; Suflarea corecta a nasului (alternativ cand pe o nara, cand pe alta, iar la copiii mici, aspirarea secretiilor nazale cu o para de cauciuc); Aerisirea frecventa a incaperilor (locuinte, locuri de munca, sali de clasa); Evitarea aglomerarilor si a contactului cu persoanele bolnave; Dezinfectia obiectelor contaminate.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval