"Nu avem nevoie de un tutore in gestionarea sistemului bancar!"


Categorie: Economic
|
16-10-2008
Nr: 192
|
Autor: 
|
Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri dimineata, inainte de plecarea spre Bruxelles, ca Romania va respinge "energic", in cadrul Consiliului European de toamna, ideea crearii unui sistem de autoritate unica, la nivelul Europei, de supraveghere a bancilor.

"Romania va respinge "energic" aceasta formula. Atat Constitutia, cat si legislatia romaneasca fac din Banca Nationala a Romaniei singura structura responsabila de gestionare a sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere", a declarat Traian Basescu.

La nivelul statelor Uniunii Europene s-a lansat si propunerea crearii unui sistem de autoritate unica de supraveghere a bancilor, in contextul recentei crize financiare mondiale, lucru ce ar putea fi dezbatut de sefii de stat si de guvern, prezenti miercuri si joi la Bruxelles.

Situatia economica si financiara constituie, de altfel, unul dintre subiectele Consiliului European organizat de presedintia franceza a UE.

In acest context, seful statului a precizat ca Romania va sustine imbunatatirea supravegherii financiare la nivelul UE, statele membre trebuind, in opinia lui Traian Basescu, sa puna accent pe reforme structurale pentru a asigura in continuare cresterea economica la nivelul UE.

O alta tema de dezbateri la nivel inalt o va constitui siguranta energetica europeana, delegatia tarii noastre urmand sa sustina importanta semnarii acordurilor pentru proiectul Nabucco si sa insiste pe necesitatea ca in politica energetica Europa sa vorbeasca pe o singura voce.

Tariceanu, surprins de decizia CCR privind salariile profesorilor

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca a primit cu surprindere decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in privinta salariilor profesorilor, intrucat intr-un caz similar magistratii au constatat ca astfel de hotarari ale Parlamentului sunt neconstitutionale.

"Nu va ascund ca am primit cu surprindere decizia Curtii Constitutionale, intrucat, intr-un caz similar, CCR a constatat ca astfel de decizii ale Parlamentului sunt neconstitutionale. Situatia era identica acum si prevederile constitutionale de la art. 138 sunt extrem de clare. Nicio cheltuiala nu poate fi aprobata daca nu exista sursele de finantare" - a afirmat premierul.

El a precizat, totodata, ca va respecta deciziile Curtii Constitutionale si are in vedere o anumita procedura care va fi urmata in cazul majorarii salariilor profesorilor, dar numai dupa ce legea va fi promulgata.

"Cred insa ca, dincolo de aspectul juridic, ceea ce este important de discutat este ca fondul problemei nu rezida in componenta juridica, ci in cea economica. Din punct de vedere economic sunt pentru majorarea veniturilor salariale, dar acestea trebuie facute gradual, trebuie sa fie facute astfel incat economia sa le poata sustine" - a spus primul-ministru.

Tariceanu a reafirmat ca sectorul Educatiei a beneficiat in ultimii patru ani de cea mai mare crestere salariala, peste 93%.

Achizitionarea autospecialelor, o necesitate pentru Politia Romana Chestorul Gheorghe Popa, seful Politiei Romane, a declarat ieri ca nu a incalcat legea cand a decis achizitionarea celor 2.136 de autospeciale, intrucat niciuna din institutiile abilitate ale statului - DGA, DGIPI, DIF din IGPR, SRI - nu a avut vreo obiectie in legatura cu acest contract.

Potrivit lui Popa, raspunsul celor patru institutii a fost acela ca nu detin informatii referitoare la posibila implicare a personalului MIRA in derularea unor acte de achizitii publice prin intermediul SC AGER Leasing - castigatoare a majoritatii contractelor cu IGPR -, SC Raiffeisen Leasing IFN SA sau SC Tiriac Leasing IFN SA.

Seful Politiei Romane a spus ca urmeaza sa analizeze si rezultatele raportului de control al MIRA privind achizitiile de autospeciale.

Cat priveste costurile autospecialelor cumparate, conducerea IGPR a spus ca acestea sunt justificate, deoarece Romania va intra in spatiul Schengen, iar implementarea acestor sisteme performante va permite transmiterea datelor in timp real, fiind asigurata, totodata, confidentialitatea celor cu caracter personal.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval