SALARII MAI MICI, DAR VENITURI MARI


Categorie: Politic
|
16-10-2008
Nr: 192
|
Autor: TARFIN TODEA
|
Scandalul aparut in mass-media cu privire la salariile fabuloase, in raport cu ale majoritatii romanilor, pe care le primesc, luna de luna, unii dintre cei care ocupa functii de conducere in institutii publice de stat sau agentii de stat, a condus, pana la urma, si la o reactie a primului-ministru cat si a presedintelui Traian Basescu, acesta declarand ca salariile foarte mari sunt "expresia lacomiei si a nesimtirii politicului".

Acum, realisti fiind, nu credem ca mai marii guvernarilor romanesti sa nu fi stiut ce se intampla in ograda lor. Un lucru este sigur _ usile lacomiei au fost deschise de guvernarile "tatucului" Iliescu, care, desi s-a declarat cinstit peste masura, un om fara de averi, a tolerat ca subordonatii si colegii sai de partid sa bage adanc mainile in averea tarii.

Nu degeaba cei mai bogati oameni din Romania vin dinspre zona social-democratiei a FSN, apoi PDSR, a PSD, alaturi de care, de fiecare data, s-au infruptat din os (pentru ca in tara asta sunt multe ciolane de ros), si cei din UDMR, mereu aliati cu totii la guvernare, ale caror averi sunt strigatoare la cer.

Mai ca iti vine sa te intrebi daca si inteligenta acestor lacomi este pe masura averilor lor, dar, cum nu facem parte din categoria celor care sustin ca este bine sa moara si capra vecinului, am zice ca, pana la urma, a face avere este o stiinta, un talent pe care nu-l avem cu totii.

Chestiunea este daca aceste averi s-au facut prin furtisaguri, sau la lumina zilei, desi stim ca s-a furat si cu legea in mana, nu putine ordonante ale tuturor guvernarilor au fost date doar pentru un grup de oameni sau in folosul unei singure persoane, doar pentru ca aceasta sa poata fi in regula, deci in legalitate, acoperind matrapazlacurile la care a pus botul.

Acum, revenind la salariile de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, sau mai bine zis de ordinul zecilor de mii de euro, pe care le incaseaza lunar unii dintre cei mentionati ca ocupa functii in institutii bugetate, si e vorba de venituri care ajung si pana la 50.000 de euro, este de semnalat ca deja s-a hotarat, asa cum reiese din cele sustinute de premierul Tariceanu, ca salarizarea personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului, a ministerelor sau a autoritatilor administratiei centrale, sa nu mai fie la cheremul unora si altora, ci stabilite de guvern.

Astfel, presedintii acestor autoritati vor fi salarizati la nivelul salariului unui secretar de stat, care, in scripte, este de 6.691 de lei, in timp ce salariile vicepresedintilor acestor institutii vor fi reduse la nivelul unui subsecretar de stat, respectiv la 5.648 de lei lunar.

La aceste venituri se mai adauga o indemnizatie fixa de conducere, precum si o indemnizatie lunara de conducere, fara posibilitatea de a mai beneficia de diverse sporuri, oricum s-ar numi ele.

La aceste venituri se mai adauga si cele pe care le pot realiza din calitatea de membrii ai unui singur Consiliu de Administratie, si nu din 5-6 ca pana acum, astfel ca cei in cauza, in termen de 5 zile, trebuie sa se decida la care din Consiliile de Administratie renunta si in care raman.

Ei bine, aveti cumva impresia ca aceste venituri sunt mici?

Nici vorba, insumate, ajung binisor, lunar, la peste 100 de milioane de lei vechi, basca averile acumulate pana acum din salarii si alte activitati, ca membrii in comisii de licitatie, unde comisioanele sunt imense etc., averi de care, fiti siguri ca, nimeni nu se va atinge.

Ceea ce nu face acest guvern, si nu au facut si nu vor face nici cele care vor veni, este sa reduca numarul salariatilor cu venituri foarte mari, care sunt enorm de multi, dat fiind faptul ca aceste functii bine platite nu fac altceva decat sa recompenseze serviciile pe care le fac unii si altii pentru formatiunea sau formatiunile care sunt la guvernare.

Problema nu este ca ei au salarii mari, foarte bine, sa fie salarii cat de mari in Romania, ci ca majoritatea romanilor au venituri foarte mici si mici, in conditiile in care primii acumuleaza averi exact din banii celor multi, platitori de dari.

Daca vor venituri mari, sa le faca, cum se zice, la privat, dar ma indoiesc ca in sistemul privat vreun patron va angaja indivizi care s-au obisnuit doar sa incaseze bani fara sa si munceasca in raport cu responsabilitatile pe care ar trebui sa si le asume.

Prin urmare, la stat, inca se vor mai lua bani buni si se vor face averi de catre unii, pentru ca, asa cum zicea unul dintre cei vizati, toata aceasta campanie impotriva salariilor mari ale bugetarilor nu este decat una populista, una ce tine de campania electorala si ca avem de-a face doar cu o perioada tranzitorie, pentru ca, viitorul guvern va redeschide baierele pentru imbogatirea unora sau altora pe spezele statutului, pana la urma a celor multi.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval