"Imigrant in Romania"


Categorie: Extern
|
16-10-2008
Nr: 192
|
Autor: agerpres
|
Barierele de limba, diferentele culturale, lipsa de relatii sociale in tara noastra, nereprezentarea sindicala, precum si absenta unui set de informatii legate de drepturile de care pot beneficia, ca angajati in Romania, fac ca muncitorii straini sa reprezinte o tinta usoara pentru unii functionari/ angajatori care intentioneaza sa profite de statutul de imigrant al unei persoane, releva studiul "Imigrant in Romania - perspective si riscuri", lansat de Fundatia Soros Romania.

Realitatea din Romania (programul de munca, conditiile oferite, salariile) este, in multe cazuri, foarte diferita fata de asteptarile pe care muncitorii imigranti si le-au facut pe baza informatiilor furnizate inainte de semnarea contractului individual de munca, iar in unele cazuri muncitorii sunt nevoiti sa accepte servicii de masa si cazare contra cost, neavand voie sa opteze pentru varianta asigurarii acestora pe cont propriu, sustin autorii studiului.

Multi dintre muncitorii straini intervievati spun ca se afla in situatia ca, dupa un an de munca, sa nu reuseasca nici macar sa isi plateasca datoriile facute pentru venirea in Romania.

Potrivit studiului, muncitorii straini nu beneficiaza de multe dintre drepturile politice si sociale pe care le au cetatenii romani, un exemplu in acest sens fiind imigrantii care nu sunt reprezentati de sindicate, fiind adesea nevoiti sa isi creeze propriile forme de organizare cu ajutorul carora sa incerce sa isi apere drepturile in fata angajatorilor.

"Pentru ca acestora sa le poata fi respectate drepturile fundamentale (umane si de munca) ar trebui infiintate anumite structuri care sa aiba ca principal obiectiv eradicarea oricaror tentative si forme de abuz sau exploatare, in paralel cu informarea imigrantilor in legatura cu potentialele riscuri, precum si drepturi/obligatii pe care le au pe perioada sederii in Romania", considera sociologul Simina Guga, unul dintre autorii studiului.

Conform acesteia, in statisticile oficiale numarul total de imigranti din Romania depaseste cu putin 50.000 de persoane, insa, in viitorul apropiat, se preconizeaza venirea unui numar din ce in ce mai mare de imigranti care sa umple golurile de pe piata fortei de munca din Romania. Atat sindicatele, cat si patronatele sunt de acord cu opinia ca piata fortei de munca din Romania, cel putin pe anumite segmente, sufera blocaje generate de lipsa oamenilor cu pregatirea necesara.

Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca legislatia muncii nu sprijina compensarea deficitului de forta de munca prin aducerea de muncitori straini si, la angajare, atat migrantul, cat si angajatorul, trebuie sa plateasca taxe suplimentare la stat, indiferent de domeniul de activitate in care are loc aceasta angajare, "ceea ce este demotivant pentru ambele parti".

De asemenea, studiul trage un semnal de alarma asupra "piedicilor puse prin legislatia stufoasa si birocratia ineficienta" a lipsei acordurilor bilaterale ale statului roman cu alte state si a lipsei de preocupare a autoritatilor pentru a facilita eforturile firmelor de recrutare.

"Imigratia este singura solutie, pe termen scurt si mediu, identificata de principalii actori sociali din domeniu (sindicate si patronate) pentru rezolvarea problemei deficitului de forta de munca, insa este si cea care prezinta cele mai multe riscuri. Devine, astfel, necesara o politica nationala privind imigratia care sa permita acoperirea deficitului de forta de munca pe cale legala, dar care, in acelasi timp, sa asigure protectia drepturilor imigrantilor", a spus coordonatorul programului Fundatiei Soros "Migratie si dezvoltare", Mihaela Stefanescu.

Autorii studiului considera ca felul in care Romania va reusi sa reglementeze imigratia va decide evolutia in timp a fenomenului si atrag atentia ca imigratia in Romania este in principal una economica, chiar daca decizia individului depinde initial de un complex de factori (cauze politice, reintregirea familiei, studii), de cele mai multe ori imigrantii urmaresc o integrare rapida pe piata fortei de munca din tara noastra, statutul lor capatand diferite valente corelate cu migratia economica.

In prezent, releva studiul, imigratia are un caracter individual. Migrantii ajung in Romania pe cont propriu sau apeleaza la firme de recrutare pentru a gasi de lucru. Exista si un tip de retea de migratie care functioneaza in Romania prin intermediul investitorilor/micilor antreprenori straini care fie aduc prieteni, membri ai familiei sau muncitori, insa retele de migratie constituite de muncitorii straini sunt inca slab dezvoltate. Odata cu expansiunea acestora este de asteptat ca fenomenul imigratiei sa ia amploare.

Potrivit studiului, problemele imigrantilor si vulnerabilitatea lor in fata angajatorilor pot fi ameliorate prin structuri, programe si politici, special dedicate, din partea autoritatilor care sa ofere o atentie si o protectie suplimentara imigrantilor.

Studiul face parte din programul "Migratie si dezvoltare" si reprezinta o continuare a cercetarii "Piata fortei de munca si imigratia" (2007), care a prezentat perspectiva angajatorilor din Romania, din trei domenii care se confrunta cu deficit de forta de munca (textile, constructii si HORECA), asupra fenomenului imigratiei. Culegerea datelor s-a realizat prin metode calitative de tipul interviu "fata in fata" si studiu de caz, in perioada 1 august - 1 octombrie. Au fost intervievati 40 de imigranti de diferite nationalitati si reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor, autoritatii publice, organizatii neguvernamentale care lucreaza in domeniul imigratiei.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval