REGALUL CUVINTELOR, LA DEDA-BISTRA


Categorie: Diverse
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: Ioan Astalus
|
Ceea ce s-a intamplat la Deda-Bistra, prin prezenta lui Dan Puric, depaseste spatiul unei conferinte, al unei intalniri cu "public", este o dovada graitoare ca poporul roman are nevoie de "invatatori", de oameni inzestrati cu darul vorbirii, care sa limpezeasca apele tulburi ale unui veac incert.

Intr-o seara de toamna intarziata, a fost sa ne fie oferita o lectie de admiratie, pentru cuvinte si elocinta. Rar ne este dat sa fim in preajma unor oameni care, doar prin simpla lor prezenta, descatuseaza stari si trairi ce depasesc bucuria spirituala. E un mod de a te contopi cu strafundurile fiintei, de a te elibera cu ajutorul cuvintelor, carora tot noi ne-am lasat prizonieri. Lumina vorbelor trece prin orice, prin lucruri si fiinte, chiar si prin stavilarul opac ce-l ridicam, cu voie sau fara voie, fata de ceilalti, doar pentru a demonstra ca suntem mai buni, mai culti sau mai destepti. Cuvintele ne fac perfizi, dar tot ele ne pot face buni si intelegatori. Dupa o intalnire cu Dan Puric esti schimbat, transfigurat spiritual si mult mai limpede, in raport cu tine insuti si cu cele lumesti.

"Invatatorul", inzestrat cu harul vorbirii, desluseste intelesuri ale intamplarilor cotidiene, facand mereu trimitere la preceptele scriptice, mutand banalul cotidian in planul ontologicului si ridicandu-l la nivel de exemplu moralizator.

Oamenii satului Bistra si cei din imprejurimi si-au lasat treburile gospodariei si au venit la biserica pentru slujba de vecernie, dar si pentru cel care se anunta a fi "aducatorul de cuvinte Dumnezeiesti". Nu doar curiozitatea lumeasca, ci si dorinta de a fi partas la un eveniment de exceptie au facut ca incinta Catedralei din Deda-Bistra sa fie neincapatoare. Au venit, de la mari departari, oameni care doreau sa asculte cuvintele "invatatorului". Preoti, profesori, doctori, tarani, tineri si batani au ascultat in liniste cuvintele celui care a marturisit: "Sunt un strigat!"

Poate si din acest motiv e greu sa mai spui ca a coferentiat actorul, regizorul, mimul, profesorul, scriitorul...cand el, mai presus de orice titulatura, este un "Invataror", un strigat al acestei natii.

Dan Puric a oferit o lectie de evlavie si elocinta pentru cei prezenti la Deda-Bistra. A fost, indiscutabil, un regal al cuvintelor de intelepciune, care ne duce cu gandul la Gibran si inegalabila "Gradina Profetului".

In peisajul spiritual romanesc e mare nevoie de asemenea oameni, de asemenea valori, pentru a iesi din marasmul prelungit al ignorantei.

La finalul intalnirii, "Invatatorul", autor al cartii "CINE SUNTEM" a raspuns intrebarilor asistentei si a oferit autografe.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval