Crahul din 1929 s-a sfarSit in 1945


Categorie: Istoric
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: Adina Vlad
|
La fel ca in 1929, criza actuala a plecat de dincolo de Atlantic si a escaladat pe fondul unei ingrijorari accentuate: s-a vandut masiv si repede pe bursa, tranzactiile s-au diminuat simtitor, iar bursele au inregistrat scaderi semnificative. Intre 1921 si 1929, actiunile au atins valori istorice pe bursa, optimismul fiind imbratisat chiar si de marii jucatori ai vremii. Se vindea-cumpara mult si repede, pentru imbogatire rapida. Pe fondul acestui boom, majoritatea actiunilor erau cumparate pe credit.

In "joia neagra", 24 octombrie 1929, la bursa din New York panica si-a spus cuvantul. Efectele s-au simtit imediat.Prabusirea creditarii a lasat fara bani industria si a afectat consumul populatiei. Statele Unite ale Americii au fost grav afectate: productia industriala a scazut aproape la jumatate, iar veniturile americanilor cu 30%. De la 1,6 milioane de someri in 1929 s-a ajuns la 12,8 milioane in 1933.

Problema SUA a lovit ca un bumerang aproape toate bursele lumii. Sefii bancilor centrale, dar si populatia erau de parere, la momentul declansarii crizei, ca motoarele economice isi vor gasi o turatie constanta. Nu au avut dreptate.

A fost nevoie sa treaca al Doilea Razboi Mondial pentru ca situatia sa revina la normal. Economia mondiala avea sa-si reia cresterea durabila incepand cu 1945.; Crizele economice globale ale ultimului secol

Crahul din 1929-1933 _ agonie cu efecte prelungite pe 16 ani

Anii '70 _ combinatie intre stagnare economica si puseuri inflationiste

1987 _ Dow Jones scade cu 23% intr-o singura sedinta; indicii bursieri isi revin doi ani mai tarziu

1997 _ criza asiatica, cu retragerea investitorilor din Asia si Rusia

1998 _ se prabuseste fondul american LTCM (Long Term Capital Management), din cauza deprecierii rublei

2007 _ Statele Unite sunt atinse de criza imobiliara care se va extinde rapid in sistemul financiar mondial Bursa si leul,

din nou sub presiune Cotatiile titlurilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si cursul de schimb leu/euro au intrat iar sub conul de umbra dictat de criza financiara mondiala. Leul a pierdut ieri aproape 2 bani in raport cu moneda europeana, pana la un nivel de 3,7869 lei/euro.

Deprecierea a fost determinata de neincrederea investitorilor in monedele tarilor emergente pe seama problemelor cu care se confrunta Ungaria. La Bursa, cele mai afectate au fost SIF-urile care au pierdut 9,2%.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval