Columna Traiana _ fragmente din istoria milenara a romanilor


Categorie: Istoric
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: MIHAI BARDASANU
|
Cei care au avut placerea _ nedisimulata _ de a vedea vestigiile stralucitorilor si "nemuritorilor" nostri strabuni, care s-au

numit cand geti, cand traco-geti, cand, pur si simplu, daci _ au ramas stupefiati in fata metopelor imensului orgoliu al atotstapanitorului "imperator Traianus". Mi se pare cel putin laudabila ideea "stramosului" nostru de a considera victoriile sale de peste Dunarea romaneasca drept epocale. A fost o vreme _ scurta istoric, 101-271 era noastra _ cand "cavalerii inzauati" ai romanitatii au reusit sa puna stapanire peste imensele teritorii dacice stapanite si mentinute prin lupte aprige sub "coroana" regilor Burebista si Decebal. Imperatorii au stapanit aceste taramuri strabune pana prin 271, cand, sub presiunea inceputului invaziilor asiatice si, mai ales,

sub apasarea destramarii imperiului roman, trupele romane _ care in cea mai mare parte numai romane nu erau _ au decis retragerea peste Dunare. Ceea ce, desigur, n-a insemnat ramanerea nepopulata a teritoriului Daciei, si nici abandonarea elementelor civilizatoare aduse de "imperiali". Din cei multi ramasi, din altii veniti, din procesul ambiental bazat pe elementul dacic, s-a nascut si s-au creat romanii. Noi, adica, aici, in inima Sarmizegetusei ardelene. Astia suntem, fara nicio influenta fino-hungrica. Iar daca privim inapoi, cu ochii mintii, imaginile pe care le putem citi, cu o nemasurata emotie, de pe Columna lui Traian,

monument epocal ridicat in onoarea marelui imperator de catre acelasi renumit arhitect al antichitatii _ Apolodor din Damasc _ care a construit si primul pod de piatra peste nabadaioasa Dunare de la Portile de Fier _ ne dam seama si intelegem, chiar dupa doua mii de ani, elementul civilizator si innoitor al romanilor. Daca si cum s-au razboit si au luptat stramosii nostri in incercarea de a pastra marele teritoriu al Daciei, si de a nu-l supune invadatorilor, se poate citi, relevant si nu mai putin emotionant, din reproducerile _ putine la numar _ pe care colaboratorul nostru, profesorul Aurel Seulean, si distinsa sa fiica Aura, care locuieste la Roma, ni le-au trimis. Le multumim din suflet si asteptam in continuare colaborarea lor.

ata ce ne scrie domnul pro-

fesor Aurel Seulean, chiar de la "radacina" Columnei, unde a avut prilejul de a adasta cateva ore bune de reverie: "Columna este monumentul ridicat la Roma, in Forumul lui Traian, in anul 113, era noastra, de catre arhitectul Apolodor din Damasc. Este dedicat victoriei repurtate de ostile romane, conduse de imparatul Traian, asupra dacilor.

Monumentul _ unul dintre cele mai importante vestigii ale romanitatii _, are o inaltime de 39,83 metri si este acoperit de jur-imprejur cu basoreliefuri _ in spirala _ reprezentand scene din razboaiele romane cu dacii. Dincolo de imensa sa importanta istorica pentru poporul roman, Columna lui Traian este o valoroasa opera pentru istoria artei romane, constituind, totodata, o remarcabila sursa pentru studiul razboaielor daco-romane.

Monumentul a supravietuit Evului Mediu, pierzandu-si in aceasta perioada doar coronamentul, adica statuia imparatului Traian. Ea, statuia, a reprezentat o amintire vie a antichitatii, a gloriei si monumentalitatii Capitalei Imperiului Roman. Acest spirit a ajuns pana in zilele noastre - atat doar ca prea putini romani isi mai pot permite sa viziteze - gratuit - acest monument al inaintasilor nostri.

Columna Traiana, incepand din perioada renasterii a trezit interesul amatorilor de antichitati, formand obiectul unor ample lucrari de intretinere si de restaurare - cele mai vechi si complexe lucrari fiind cele ale Papei Sixtus al V-lea, care, in anul 1587, a pus sa fie inaltat pe soclul de deasupra Capitoliului, statuia apostolului Petru, in locul celei pierdute, a lui Traian.

Columna intrase in atentia eruditilor si a cercetatorilor inca mai dinainte. Ca, de exemplu, in secolul 16, Alfonso Ceaconne, are meritul pentru a fi stabilit, prima data, ca reliefurile Columnei se refera la cele doua razboaie dacice (101-102 si 105-106).

In anul 1775, Giovanni Battista Piranesi avea sa editeze "Colonna di Trajano", cu intentia unei mai mari fidelitati a detaliilor, dar convergente in ceea ce priveste trasaturile esentiale, pentru ca Monumentul lui Traian, ca si cel de la Tropaeum Traiani - din Romania - vorbesc despre cutremuratoarea drama a infrangerii, care a stat la originea poporului roman. De multe ori mesajul lor ramane - daca nu neinteles - cel putin obscur si confuz pentru noi. De ce? Dupa parerea mea, secretul limbajului lor a ramas, impreuna cu cartile care s-au scris despre evenimentele de atunci, pierdute undeva in antichitate. Recompunerea din imagini si aluzii a istoriei nu este intotdeauna completa, nici foarte clara, desi la fiecare incercare se fac noi pasi pe drumul cunoasterii acelor vremuri indepartate, crancene si marete, totodata".

***

"Columna lui Traian cuprinde doua zeci si doua de spire si trei patrimi ale frizei spiralate - constituind o naratiune neintrerupta in imagini, impartita in doua mari segmente relativ egale, corespunzand fiecare cate unui razboi, dintre cele doua pe care Traian le-a purtat cu dacii. Diviziunea este marcata de imaginea unei victorii, scrisa pe un scut - incadrata de doua trofee - unul dacic si altul sarmatic. Ce insemnatate au acestea?

Diametrul Columnei are la baza 3,83 metri, iar la varf 3,66. Acestui diametru ii corespunde o lungime a cercului de 11,7181 metri - adica, 39,53 picioare romane. Sculptarea pe Columna a reprezentarii razboaielor purtate in Dacia de catre romani, ca si precizia topografica a diferitelor scene figurate in puncte bine determinate, dau intregului ansamblu o mare valoare din punct de vedere documentar. Diferentele de structura, observabile la reprezentarile cetatilor dacice, sunt comparabile cu cele din teren.

In ceea ce priveste scopul politic al reprezentarilor de pe Columna, ele trebuiau sa exprime forta imperiului, maretia si generozitatea imparatului, curajul si eroismul armatei romane, destinate sa sustina propaganda pentru imperiu si pentru imparat. Este aceasta si explicatia ca din 155 de scene sculptate, in una singura vedem soldati romani raniti. Confuzii si inexactitati in ce priveste chipurile oamenilor, armele, costumele, constructiile, s-au strecurat pentru faptul ca sculpturile au fost facute dupa texte scrise. Dincolo de aceste observatii, Columna lui Traian are o contributie reala la reconstituirea celor doua razboaie daco-romane de la inceputul secolului al II-lea al erei noastre".

  • Tudor:Cum se procede
    Stacy - December 10, 2015, 11:51 pm
    Tudor:Cum se procedează een cazul ceend un rlaeizator este salarieat din vulumul realizării, şi din pricin obective salariul se primeşte mai mic de salariul minim prevăzut de leje.Şi dacă apar aşa cazuri zilele de sărbători şi cele de odihna lucrate de angazator binevol se platesc dublu, lueend een consederaţie că sa făcut adaus peenă la salariu minim. Dacă se poate indicaţi num Hotăreerei referitor la salarizarea din volumul de realizat

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval