Romanii suporta contravaloarea a 40% din apa pierduta prin conductele sparte!


Categorie: Comentariu
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
Conform Institutului National de Statistica, pierderile de apa potabila au fost de 40,6% pe total tara, iar in municipii si orase de 43,5%. Acestea au fost cauzate de uzura avansata a conductelor de aductiune si distributie a apei potabile, precum si de uzura fizica si morala a echipamentelor de captare si pompare. In anul 2007, un numar de 9.070.564 locuitori aveau locuintele conectate la sistemul de canalizare, acestia reprezentand doar 41,9% din populatia Romaniei. In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia cu locuintele conectate la sistemul de canalizare prevazut cu statii de epurare, in anul 2007, au fost 6.068.655 de persoane, acestea reprezentand 28,1% din populatia tarii.

Potrivit sursei citate, accesul populatiei la utilitatile publice este, in prezent, inca foarte limitat, situandu-se cu mult sub nivelul tarilor Uniunii Europene. Doar jumatate dintre romani beneficiaza de sistemul de alimentare cu apa si canalizare, in timp ce media in statele noi membre ale UE este de 70 la suta, si de 90 la suta in statele cu vechime in cadrul Uniunii.

Intr-un an, 3.586,126 milioane de metri cubi de ape uzate, descarcate in rauri! Conform Administratiei Nationale "Apele Romane", doua treimi din volumul total al apelor uzate deversate in rauri, in 2007, provin din sectorul industrial, iar restul de la consumatorii casnici, peste 36% din totalul de apa uzata urbana descarcata in rauri nefiind epurata. Potrivit statisticilor anuale efectuate de ANAR, pe principalele surse de apa din Romania, volumul total al apelor uzate descarcate in rauri este de 3.586,126 milioane de metri cubi pe an, apele uzate din mediul urban reprezentand 37%, peste 62% fiind ape uzate industriale.

Raportul de monitorizare al ANAR releva faptul ca cea mai mare cantitate de ape uzate este evacuata in rauri, la Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin. Totodata, marii poluatori se gasesc in sectorul industrial, in special in complexele de crestere a animalelor, care au ca limita sa se conformeze cu normele europene pana in 2013.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval