Apele minerale din Transilvania, exportate in 18 capitale ale lumii!


Categorie: Comentariu
|
17-10-2008
Nr: 193
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
O ancheta realizata de Institutul de studiere a comertului din Londra _ citata de agentiile de presa _ releva ca in peste 18 capitale se comercializeaza apa minerala imbuteliata in Romania. Mai mult, ca, pentru prima oara in istoria apelor minerale din Romania, in 2007 s-au exportat ape minerale imbuteliate in Transilvania, in orase cum ar fi Hong-Kong, Adelaide (Australia), precum si in zone din Africa de Sud.

Comparand bogatia apelor minerale din Romania cu bogatia de titei din tarile Golfului, inca din anii 1920 efectele terapeutice ale izvoarelor din Transilvania au fost testate in intreaga Europa, arata un specialist vienez (dr. Raul Gunter), care nu ezita sa afirme, totusi, cu regret, ca Romania trateaza apele minerale cu o crasa indiferenta. "Nu exista nici macar un inventar al izvoarelor si al depozitelor, ca sa nu mai vorbesc de analiza acestora. Au disparut din evidente izvoare care, prin anii 1920, erau foarte cautate", releva specialistul mentionat. Si totusi, aflam ca Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat licitatia deschisa pentru amenajarea izvoarelor de ape minerale din judetele Covasna si Harghita. Lucrarile se vor executa cu sprijin financiar din Programul Phare al Comunitatii Europene. Autoritatile spun ca transformarile in zonele amintite se vor desfasura pe doua loturi, dupa cum urmeaza: Lotul 1 _ judetul Covasna (Valcele, Belin, Baraolt, Malnas-Bai, Olteni _ sat Bodoc, Sf. Gheorghe _ Sugas-Bai, Martanus, Bixad) si Lotul 2 _ judetul Harghita (Borsec, Tusnad, Szejke, Baile Jigodin, Remetea Centru si Bai, Baile Homorod).

Valoarea estimativa a lucrarilor este cuprinsa _ conform comunicatului MDLPL _ intre 4 si 6 milioane euro pentru Lotul 1 si intre 3,5 si 5 milioane pentru Lotul 2. Poate, in urma acestei actiuni, si Borsecul va reintra in circuitul turistic national si, de ce nu, international. Si nu numai Borsecul�

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval