Leul greu, piesa de muzeu!
"Economia care (acum paraie, nu mai) duduie!"


Categorie: Economic
|
20-10-2008
Nr: 194
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
Periodic, BNR ne anunta (si indemna) pe la televiziuni _ prin purtatorul sau de cuvant _ sa economisim "doar in lei". Acum, leul se prabuseste, iar BNR trimite delegatii peste hotare, sa convinga bancherii, investitorii si speculatorii, sa nu-l jupoaie de tot. Sa-l tunda, nu sa-i ia si pielea. Prinsa la stramtoare, BNR uita ca ea a incurajat, prin politica dobanzilor, afluxul de depozite speculative din afara tarii, care acum sunt retrase pe capete. La fel si guvernantii, care, dupa patru ani _ in care ne-au tot mintit cu marile succese ale economiei! -, spunandu-ne ca "economia duduie" (gata sa� plesneasca din incheieturi!), recunosc, de buna voie si nesiliti de nimeni, ca, fara banii trimisi de romanii de prin Spania, Italia, Germania si din alte tari, ar fi jale mare. Ca urmare, ministrul Economiei, Vosganian, evita o prognoza, fie ea si aproximativa, pentru 2009. De fapt, ce s-o mai lungim! Nu trebuia sa fii nici economist, nici bancher si nici� lingvist, ca sa nu fi recunoscut, la momentul oportun, ca asa-zisul "leu greu" apropo de paritatea cursului euro/leu (sau viceversa) _ a fost o "facatura", fara niciun suport economic real. Si nici nu putea fi altfel, cata vreme in Romania ultimilor 19 ani, in loc de obiective economice (care sa creeze, efectiv, bunastare, locuri de munca bine platite), s-au construit (si acelea de catre straini!) mall-uri, super si hipermarketuri etc., Romania devenind o simpla piata de desfacere a produselor (alimentare si nealimentare) din tarile occidentale.

Drept pentru care, normal ar fi ca, la acest moment, presedintele, Guvernul, principalele partide sa faca o temeinica analiza a situatiei economice, nu sa se balacareasca, la nesfarsit, pe teme de doi bani! Cat mai e timp!

Nota: Anul trecut, intr-un discurs, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, lansa, totusi, urmatorul avertisment: "Nu mai trageti de economie, pentru ca se rupe! Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati. In ultimii noua ani, economia Romaniei a dat maximum posibil. Trebuie sa ai grija sa nu se rupa cureaua, sa nu ne intindem mai mult decat este posibil. Nu mai este loc de relaxare fiscala pana cand productivitatea muncii nu va devansa cresterile salariale. Trebuie sa tinem bine avionul, spre binele guvernului actual si al guvernelor viitoare", spunea Mugur Isarescu. Intrebarea este: L-a bagat cineva in seama? Raspunsul: nimeni! Rezultatele? Se vad.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval