Cultura si arta


Categorie: Cultural
|
20-10-2008
Nr: 194
|
Autor: MARIANA CRISTESCU
|
Ansamblul profesionist "Muresul", elogiat, din nou, pe mari scene ale folclorului international! Un interviu realizat nu demult, cu directorul Titi Boanta, si publicat in spatiul acestei pagini, se desfasura in ajunul turneului la care erau invitati sa participe membrii orchestrei, dansatorii Ansamblului si solistul Teodor Togorean, in localitati din Belgia si Franta, culminand cu evolutia acestora pe scena celei de-a 25-a editii a Festivalului International de Folclor de la Tournai (Belgia).

Respectandu-ne promisiunea reciproca de a ne reintalni la intoarcerea in tara, joi dimineata i-am facut o vizita, la sediu, profesorului Titi Boanta, pentru a afla noutatile. Inainte de a ne intalni, tragand cu coada ochiului spre scena, am avut surpriza de a zari persoane necunoscute repetand pasi de joc. Aveam sa aflu ca sunt straini, membri ai Fundatiei etnofolclorice "Doina" din Rotterdam (Olanda), condusa de dl Silviu Ciuciumis, un roman "imbolnavit" iremediabil de folclor, care aduna dansatori de pe toate continentele, invatandu-i "la fata locului" elemente de joc popular romanesc. In grup se aflau englezi, americani, olandezi, suedezi, unii dintre ei chiar instructori de dans, urmand sa valorifice ulterior, in spectacole, ceea ce invatasera in cateva zile - cu concursul celor de la Ansamblul "Muresul" - de la taranii din Batos, Voivodeni, Albesti si Deda. Si, desigur, au avut ce invata, desi timpul a fost scurt. Directorul Titi Boanta a tinut sa evidentieze eforturile profesorului Lazar Stroian (nepotul primarului din Albesti!), care a ridicat o echipa de tineret de toata lauda. Este acesta, cu siguranta, chipul frumos al Romaniei, cu care strainii vor pleca in amintire, ducand si vorba buna mai departe...

Revenind la Festivalul de dansuri folclorice de la Tournai, desfasurat in perioada 1-5 octombrie, acesta a reunit ansambluri exceptionale din Belgia, Benin (fostul Dahomey, Africa), Macedonia (Skopje) si Rusia (Tatarstan, capitala Kazan), fiind realizat in parteneriat cu Comunitatea "d'Agglom�ration de La Porte du Hainaut" (zona valona din Belgia si teritorii franceze), al carei scop este de a facilita accesul culturii pana in cele mai mici asezari, precum si de a diversifica si intari oferta culturala in paralel cu activitatile oficiale.

"Din start, Festivalul si-a dovedit caracterul de multiculturalitate si interculturalitate, in spectacole intrand, complementar, Romania cu Beninul si Tatarstanul cu Macedonia - a tinut sa mentioneze dl Titi Boanta. Fiecare formatie a invatat elemente de joc de la cealalta, in final aparand impreuna, spre deliciul publicului, demonstrand ca arta nu are granite, ca apropie oamenii indiferent de rase si convingeri. Modul in care organizatorii festivalului s-au gandit sa capaciteze si elevii din scoli poate constitui o pilda demna de urmat. Spectacolele au fost gandite ca ore de educatie interactiva, elevilor fiindu-le puse la dispozitie caiete-program speciale, cu lectii continand informatii de referinta despre fiecare tara reprezentata prin dans si chestionar la final. Au fost de-a dreptul impresionante atat interesul, cat si participarea copiilor la acele manifestari menite sa apropie oamenii si sa schimbe proasta impresie a unora despre Romania. De altfel, noi am fost cazati, vreme de o saptamana, intr-un hotel pentru tineret, dar dupa aceea, doua saptamani, ne-au gazduit familiile grupului belgian cu care am participat, in Casa de Cultura din localitatea Pas d'La You de Quevaucamps, la un spectacol de caritate in sprijinul copiilor-victime ale accidentului nuclear de la Cernobil. De fapt, municipalitatea din Pas d'La You de Quevaucamps a infiintat o fundatie pentru acesti copii - unii dintre ei chiar se aflau in sala. Va pot spune ca ne-am intors in tara cu fruntea sus. Am avut succes peste tot si oamenii ne-au apreciat, atat pe scena, cat si in afara ei. Tin sa multumesc, in incheiere, Consiliului Judetean Mures, care si de data aceasta ne-a sprijinit. Am reprezentat Romania si Muresul cu cinste, ne-am facut datoria."

Intr-adevar, mergand pe urmele muresenilor, am solicitat, electronic, parerea presedintelui Festivalului, dl Guy Desablens, care iata ce ne-a transmis: "Pentru aceasta a 25-a editie a Festivalului nostru (recunoscut de CIOFF), am avut marea placere de a invita Ansamblul �Muresul� din Romania. Dorim sa-i felicitam pe artistii romani pentru calitatea spectacolului, muzica, jocurile si cantecele fiind de foarte inalta calitate. A fost cu adevarat o munca de profesionisti. Le multumim, de asemenea, pentru gentiletea, amabilitatea si devotamentul tuturor compartimentelor, de la interpret la ansamblu. Aici, la Tournai, vom pastra o amintire foarte puternica a prezentei lor. Este o trupa splendida".

Intr-adevar! Asa cum am spus si repet: in momentul de fata, Ansamblul "Muresul" este intr-o forma de exceptie, evoluand cu adevarat profesionist. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa se culce pe lauri! Dar, oricum, felicitari merita cu prisosinta!

MARIANA CRISTESCU


"Avem o tara foarte bogata"


Afirmatia ii apartine politicianului muresean Borbely L�szlo si a fost confirmata, la inceputul saptamanii, in piata George Enescu, luni la pranz, langa Ateneu, in cortul alb deschis cu prilejul Zilei Regiunilor, cand Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si-a deschis portile la propriu si la figurat. Prezenti la eveniment ca spectatori, regizorii Camelia Popa (film si televiziune - PRO TV) si Petre Bokor (teatru - in drum spre casa din Canada) si-au exprimat parerea ca evenimentul a fost minunat, unul de sinteza, compact, continand artele spectacolului laolalta - cea mestesugareasca, cea muzicala si coregrafica, ministrul implinindu-si visul de a fi... artist cu prilejul celor mai multe aparitii publice (alta recenta fiind reusitul spectacol folcloric si folk-ist de la Palatul Culturii, cu prilejul prezentarii candidatilor... politici). Revenind la evenimentul din centrul capitalei, a fost organizat de MDLPL (Alexandrina Satnoianu) in parteneriat cu Agentiile de Dezvoltare Regionala, Muzeul Taranului Roman, Primaria Municipiului Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune, Departamentul de Relatii Interetnice, cu sprijinul Primariei municipiului Bucuresti si a sectorului 1, dupa modelul de la Bruxelles, unde s-a aflat saptamana trecuta deputatul targumuresean, dar si dupa modelul tuturor statelor membre ale UE care organizeaza... mai des zile deschise ale Guvernului. Standurile celor 8 regiuni de dezvoltare au continut, incepand de la "nimicuri" (suveniruri... lucrate de mana, la preturi destul de piperate: 10 lei un patratel in care era pictata o casuta in forma de ciuperca, "numai buna pentru nepoti"), pana la costume traditionale, stergare si alte lucruri "care merita atentia tinerilor mai mult decat prosoapele cu femei goale", tot dupa afirmatia plina de umor a ministrului, de la pile si piulite, unelte de lucru taranesti, pana la vase de lut pe care, daca le spargea, cineva platea un milion si jumatate lei vechi. Comparand obiectele cu cele vazute in Peru si alte locuri vizitate de-a lungul anilor, ministrul a concluzionat ca "avem o tara foarte bogata, dar pacat ca prea multi nu o apreciaza". Ne-au incantat apoi spectacolul care a urmat, de prezentare a costumelor traditionale celor 8 regiuni, workshop-ul si "cafeneaua" (cu struguri, gutui si covrigi) din mijlocul unui Bucuresti insorit, luni, marcat de o caldura prea mare pentru octombrie.

IOANA FLOREA


Tableta in vers alb

Mersul lucrurilor La inaltimea capetelor suspuse

se hotarasc sortii

celor multi. Capete grele

de conducatori atent veghetori

peste curgerea vremii,

peste lumea cea proasta.


Vorbe pe saturate. Asigurari

ca va fi bine si la vara cald. Si zilele trec,

Istenul ei de viata,

si nicicum nu ii dai de rost.


La nivelul capetelor inalte

e reglat mersul lucrurilor,

sunt puse la cale lumi

neintelese de cei prosti da' multi,

de acolo toate par altfel,

cum totul acolo pare de neinteles.

ION DUMBRAVAAdaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval