Domnului Mircea Geoana, _ Presedinte al PSD _


Categorie: Editorial
|
21-10-2008
Nr: 195
|
Autor: LAZAR LADARIU
|
Din capul locului ma simt obligat, guvernat de un gest al corectei si dreptei cumpaniri a lucrurilor, decurgand dintr-o necesara informare echidistanta asupra situatiei ivite intre subsemnatul, vicepresedinte al Organizatiei Mures a PSD, si conducerea ei (presedinte _ Alexandru Petru Fratean), mai ales dupa Conferinta Extraordinara Judeteana din luna iulie a.c., sa aduc in fata Dumneavoastra unele precizari bazate pe argumente plauzibile, indubitabile. Recurg la acest mod de adresare, pentru a elimina orice posibila interpretare nedorita.

Sunt un fost PUNR-ist, inca de la infiintarea, la Targu-Mures, a partidului de suflet al romanilor, dintr-o nevoie arhicunoscuta pe meleagurile Ardealului. Vicepresedinte, din anul 1992 pana in anul 2006, cand, fara vointa muresenilor, PUNR a fuzionat, prin absorbtie, cu Partidul Conservator, am fost un darz luptator in Parlamentul Romaniei, la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN), in presa, ca redactor-sef, in calitate de consilier judetean, ca presedinte al Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, ca om de cultura, pentru cauza romaneasca, pentru interesul national. Cei care am format PUNR, aici, la Targu-Mures, nu puteam fi de acord cu decapitarea lui, in urma unor scenarii abracadabrante si rocambolesti, guvernate de mizerabile interese de grup.

La alegerile parlamentare din 2004, in pofida insistentelor generalului (r) Mircea Chelaru, presedintele de atunci, noi, Organizatia Teritoriala a PUNR Mures, nu ne-am pus candidati pe liste, sprijinind PSD Mures, care, si cu votul nostru, deci cu sprijinul considerabil al peuneristilor, avand un consistent bazin electoral, organizatia mureseana obtinea un senator si doi deputati. Repet, si cu voturile substantiale ale PUNR! Atunci, conform unei "strategii" locale, greu de inteles, de pe locul al doilea pe lista initiala a PSD, am ajuns "impins" pe locul 4! Toate trec, mi-am zis. Mi s-a promis atunci, fara sa pretind vreodata ceva, atat de catre domnul Adrian Nastase, cat si din partea conducerii Organizatiei Judetene a PSD Mures, prin domnul presedinte, ing. Ovidiu Natea, ca vor mai veni si alte alegeri, cand, incontestabil, lucrurile vor putea fi indreptate. Ca, oricum, gura nu doare!

Si iata ca au venit! De aici, de fapt, incepe totul. Dupa cum este cunoscut, la Conferinta Extraordinara Judeteana Mures, din 25 iulie a.c., domnul Miron Mitrea a cerut sa fie respectat, intocmai, Protocolul incheiat pe plan local, intre PSD si PUNR, votat, in unanimitate, de cei atunci prezenti. A spus acolo domnul Mitrea - si l-am felicitat, pentru corectitudine, in editorialul din "Cuvantul liber" - urmatoarele: "Cuvantul dat trebuie respectat!". Si asa ar fi trebuit sa fie! Precizez ca, prin semnarea acelui Protocol, la 14 iulie 2006, aduceam cu mine 29 din cei 33 de consilieri importanti: trei in Consiliul Judetean Mures, cate doi la Targu-Mures, Reghin si Tarnaveni, unul la Ludus, plus cei de prin comunele judetului. Oamenii - fostii peuneristi - cred in mine si m-au urmat de fiecare data. Precizez ca, nu noi, peuneristii mureseni, doream atunci fuziunea, ci conducerea PSD Mures. Personal, initial am avut rezerve in privinta fuziunii, intrucat un anterior protocol, similar, incheiat cu Uniunea Vatra Romaneasca, a esuat, fiind grosolan incalcat. La articolul 12 din Protocolul PSD-PUNR se specifica, textual: "Reprezentarea pe liste de candidati, in proximele alegeri generale, a membrilor PSD proveniti din Organizatia Teritoriala Mures a PUNR, se va face astfel: unul dintre locurile unu sau doi, la Camera Deputatilor, va fi ocupat de unul dintre membrii PSD proveniti din fosta Organizatie Judeteana Mures a PUNR, a carui notorietate publica este dovedita si indubitabila: domnul Lazar Ladariu". Asa se precizeaza in acel Protocol, subsemnatul, dupa cum se poate vedea, fiind chiar nominalizat, in pofida opunerii mele de a nu se crea un precedent. Deci, un document semnat, care trebuie si respectat! Da, intr-adevar, conducerea s-a schimbat, dar Organizatia PSD Mures a ramas! Chiar daca formal nu mai sunt liste, libera optiune, la Camera Deputatilor, trebuia respectata!

Numai ca, in pofida acestui Protocol si a stipularilor clare de la articolul 12, cu toata precizarea domnului Miron Mitrea ca Protocolul trebuie respectat intocmai, ca si cuvantul dat, lucrurile s-au petrecut altfel. Cu toate ca eu si fostii peuneristi am fost folositi, in toate campaniile electorale, acolo unde a fost mai greu, ca floarea de la butoniera PSD Mures, acolo unde situatiile erau mai dificile si erau incertitudini in reusita unor candidati la primarii, adevar foarte bine cunoscut si de domnul Miron Mitrea din campaniile din 2004 si 2008, la care impreuna am participat pe la Reghin, Raciu, Targu-Mures, Ludus etc., totul a fost uitat. N-am ezitat sa aduc reale servicii PSD. In sprijinul acestei afirmatii, din multe altele vin doar cu un exemplu, cat se poate de convingator, situat in afara oricarui dubiu sau a vreunei interpretari subiective. In campania electorala pentru alegerile locale din acest an, am "batut" 42 de localitati. La Ibanesti, Ideciu de Jos, Batos, Rusii-Muntii, Stanceni, zone de care am raspuns, primarii au fost alesi din primul tur, iar la Solovastru si Faragau, din turul al doilea. Oare aceste dovezi indubitabile nu se iau in seama? Culmea ironiei, pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an au fost promovati din partea PSD, candidati care au avut, la "locale", rezultate slabe, neconvingatoare.

Decis sa ajut PSD Mures, avand in vedere personalitatea, notorietatea si bogata experienta politica acumulate pana acum (in sondajul efectuat chiar de PSD, in luna mai a.c., ma situam, ca notorietate, pe primul loc!), am optat si mi-am depus candidatura pentru alegerile parlamentare (in ordine), pentru colegiile 1,7,8. Optional, ordinea era inversa, 8,7,1, fiind din zona, cunoscut de electorat, inca din cele doua mandate anterioare de parlamentar: 1992 -1996 si 1996-2000. Acolo, ma refer la zona Reghinului, subliniez, aveam si sponsori foarte puternici! Surpriza, insa. Fara niciun argument plauzibil, mi s-a spus: "Acolo nu se poate!". Existau, deci, cu totul alte calcule: patronul Vasile Gliga! Am "intuit" logica si nu am comentat. Am aflat care sunt interesele si din ce parte bate vantul (dar nu cel al schimbarii!) pe la Reghin si pe Valea Giurgiului.

Nu am fost multumit, fireste, pentru ca nu mi s-a oferit nici macar cel mai elementar motiv, in fata argumentelor mele incontestabile: sunt vicepresedinte al PSD Mures, am o vechime de 18 ani in partid (cumulat PUNR-PSD), fac parte din Consiliul National, aveam in mana Diploma semnata chiar de Dumneavoastra, domnule presedinte Mircea Geoana, acordata - cum spuneti acolo - pentru "implicarea remarcabila in campania electorala si castigarea alegerilor locale din 2008", sunt presedintele Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, redactor-sef al celui mai puternic si raspandit ziar din judet, "Cuvantul liber", consilier judetean, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al Ziaristilor Profesionisti din Romania, care am publicat, ca recunoscut si respectat om de cultura, 24 de carti, din care sase au fost incununate cu Premiul Asociatiei Scriitorilor, sunt "Cetatean de Onoare" al unor localitati muresene, mi s-au decernat cea mai inalta distinctie judeteana - "Fibula de la Suseni" - si sute de "Diplome de Excelenta", pentru truda mea in slujba adevarului, a culturii, a oamenilor.

Nimic nu a fost, insa, din toate acestea, luat in considerare! Asa ca am optat, deloc bucuros, pentru Colegiul "7". Biroul Permanent a fost, initial, cu toate manipularile de culise, de acord, confirmand aceasta optiune a mea. Numai ca, in momentul in care se conturau, cat se poate de clar, pozitia subsemnatului si o confirmare pe Colegiul "7", alta lovitura de teatru: intervine surprinzatoarea decizie, prin instrumentarea jenanta, in conditii ciudate, a catorva primari din zona, din cei 25, cati are PSD in judet: "Pe "7" merge Stefan Somesan! Stupoare! Tot fara nici cel mai elementar argument! Pe Colegiul "1"! Acolo si numai acolo este locul lui Lazar Ladariu! Am mai facut un compromis - desi nu-s obisnuit, ma stiti bine! -, mizand pe intelepciunea si pe gandul romanului cel de pe urma, avand in vedere linistea necesara in organizatie. Dar din nou - surpriza! Nici n-am ajuns bine acasa, dupa recenta Conferinta Extraordinara Judeteana, la care au fost anuntati candidatii, cand imi este dat sa aflu, din mass-media, nu de la sursa, adica din cadrul Biroului Permanent al PSD, ca, de fapt, nu mai sunt nici la Colegiul "1", ci pe "2"!

Cu toate aceste jigniri si insulte, rod al unor jenante si penibile instrumentari si injosiri, nu am plecat in alta parte, adica la alte partide muresene, parlamentare - iar liderii acestora pot sa confirme aceasta afirmatie!-, care imi ofereau tocmai colegiile refuzate de PSD! Desi Protocolul PSD-PUNR a fost denuntat unilateral, de domnul Frateanu si cei din jurul lui, fara nicio discutie prealabila, nu am facut acest pas! N-am fost, nu sunt si nu voi fi un traseist politic, cel care sa sar dintr-o barca partinica in alta! Nici om al jumatatilor de masura! Adept al unitatii, al solidaritatii, intelectual ardelean care niciodata nu am acceptat sa demolez, ci sa construiesc, am refuzat toate ofertele altor partide. Niciodata nu am semnalat la stanga, apoi s-o iau dreapta! Daca as fi dorit, totusi, sa o fac, alegeam candidatura mea ca independent!

Nu doream sa ma angajez in campanie, doar pentru a fi "iepurele" cuiva. Ma stiti, sunt un luptator si doream sa ma angajez intr-o reala batalie pe care s-o castig. Si, in cel mai rau caz, sa aduc cele mai multe voturi pentru cosul general. Nu doar (stiti ca am fost, in doua legislaturi, in Parlamentul Romaniei) sa ma aflu in treaba! Este firesc sa incerc sa ajung in Parlament, cu gandul sa lupt pentru o idee: cea nationala. Pentru interesul cetateanului, in primul rand! Locuiesc, de 35 de ani, tot la etajul al treilea al unui bloc cu 10 etaje (desi am fost deputat in doua legislaturi!), nu am masina, nici bube in cap, cum se mai spune, n-am firme, n-am dosare penale, sunt cunoscut in tot judetul, ca ziarist, ca om de cultura, ca roman. Acestea sa fie, cumva, "motivele" comportamentului inexplicabil, jignitor, la adresa mea? Am luptat pentru cauza nationala, asezand de fiecare data mai presus _ asa cum o fac si acum, ca redactor-sef al ziarului "Cuvantul liber", ca intelectual, ardelean, ca roman _ interesul national!

Ar fi doar o parte dintre argumentele invocate pentru reanalizarea situatiei create, mai ales in privinta Colegiului "7", deoarece loc de intors exista inca. Fara instrumentari, fara jocuri de culise! Cinstea, dreptatea, omenia, respectul valorii le consider, ca roman _ inca jaloane ale social-democratiei!

Cred, cu tarie, ca sunt acestea suficiente argumentele care sa ma indreptateasca sa masor de sapte ori si sa tai o singura data, in luarea unei posibile decizii, pe care, personal, nu as dori-o vreodata: demisia, ca singura solutie de a ma mai apara impotriva unei nedreptati si jigniri nemeritate, a unor atitudini sub semnul sfidarii, abuzului si al relei vointe. Am cantarit bine si ar fi regretabil sa fiu obligat sa iau singura decizie corecta, dar de mine nedorita, in situatia imposibila, inexplicabila, jenanta, injusta de acum, nu de mine, ci de altii creata!

Targu-Mures, 14 octombrie 2008

Cu aceeasi consideratie,

Lazar Ladariu

Anexez "Curriculum vitae" (de mai jos) si argumentele indreptatite pentru sustinerea deciziei mele si a candidaturii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a.c.

P.S. Aceasta scrisoare a fost inmanata, cu prilejul prezentei liderilor PSD la Targu-Mures, si domnului Miron Mitrea, coordonator al Campaniei Electorale Nationale a PSD. Atitudinal, sunt inclinat sa cred ca, atat unul, cat si celalalt, nu s-au obosit sa arunce macar o privire superficiala pe randurile de mai sus! Pacat!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval