Oina, la Raciu!


Categorie: Sport
|
22-10-2008
Nr: 196
|
Autor: Dorin Borda
|
Un impatimit al sportului este si profesorul de educatie fizica Liviu Ioan Bucur. Dupa ce si-a incheiat studiile de specialitate, la scoala din asezarea situata pe dreapta si stanga Comlodului _ Raciu _ unde este dascal, a incropit cateva echipe de handbal si fotbal cu care s-a prezentat la competitiile scolare. A avut cu ele si rezultate pozitive, care l-au "obligat"sa persevereze in demersurile sale. Tot la Raciu, la actualul Gimnaziu de Stat "Gheorghe Sincai", cu ani in urma, a constituit un grup de elevi pe care l-a initiat in tainele oinei, fostul sport national al romanilor, pe care l-a practicat si semnatarul acestor randuri in curtea scolii din Urmenisu de Campie, astazi aflata pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

Alegandu-si ca motto cuvintele "Frumusetea jocurilor traditionale este izvorul nesecat al sanatatii spirituale si fizice al unei natiuni", profesorul Liviu Ioan Bucur a initiat si organizat, sustinut fiind de conducerea gimnaziului (director: prof. Minerva Bordeianu), competitia de oina, "Cupa Comlodul". Si intr-o zi superba de toamna _ sambata, 18 octombrie 2008 _ la startul intrecerii sportive s-au aliniat echipe reprezentative ale scolilor din comuna Dragu (judetul Salaj), satul Coruia, comuna Sacalaseni (judetul Maramures), actuala campioana la oina a scolilor generale, precum si cea a Gimnaziului "Gheorghe Sincai" din Raciu. In urma meciurilor disputate, toate echipele s-au aflat, ca rezultate finale, la egalitate, departajarea lor facandu-se prin lovituri de baston. S-a ajuns astfel la urmatorul clasament: judetul Maramures, locul I; Salaj, locul II; Mures, locul III. Formatia condusa de profesorul Liviu Ioan Bucur, deci cea a racenilor, are urmatoarea alcatuire: Dorel Vas, Calin Sarbu, Bogdan Dunca, Doru Cozos, Ciprian Stefan, Iulian Bad, Paul Graffi, Alin Uifalean, Victor Caliani, Claudiu Sarbu, Ionut Chertes, Virgil Voarga, Eugen Bota, Flavius Muntean, Marcel Almasan.

De precizat ca aceasta inedita intrecere sportiva de oina a fost sustinuta material si financiar de Primaria comunei Raciu, Directia de Sport Mures, S.C. Multivan S.R.L. Mures, S.C. Cala S.A. Targu-Mures, S.C. Indra Import _ export S.R.L. Targu-Mures, S.C. Euro Skey S.R.L. Targu-Mures, S.C. Alovra S.R.L. Raciu, S.C. Alinvet S.R.L. Raciu, S.C. Valpet S.A. Targu-Mures. Prin intermediul ziarului "Cuvantul liber", se multumeste sponsorilor, care sunt rugati sa fie alaturi de organizatori in toate activitatile de promovare a jocului de oina! Si, apropo, stiati, stimati cititori, ca in judetul Mures se mai practica si astazi oina?

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval