SALARIILE MARI, DIN NOU, IN ATENTIA GUVERNANTILOR


Categorie: Diverse
|
24-10-2008
Nr: 198
|
Autor: 
|
Sedinta de Guvern din aceasta saptamana a fost un nou prilej de discutie privind salariile mari pe care, sa credem, le-au avut directorii de agentii sau autoritati, integral sau in parte, cu capital de stat, salarii care au generat, am putea spune, un scandal de presa, care a determinat reactii la toate nivelele politice si administrative ale statului. Nu in masura asteptata de catre populatie, pentru ca, bunaoara, chiar daca Guvernul a si emis o O.U. cu privire la stabilirea salariilor celor care realizau venituri enorme in raport cu functiile lor, cat si cu importanta acestora, mai raman in discutie o sumedenie de pensii, de asemenea, nerusinat de nemeritate pentru beneficiarii lor, cazul Geica, cu o pensie de peste 300 de milioane de lei vechi, fiind unul deja prea bine cunoscut.

Si ca el, respectiv cu venituri imense, sunt foarte multi.

Mai este o chestiune de discutat, anume: de ce institutiile statului angajeaza pensionari de regula dintre cei cu pensii bune, proveniti din structuri ale fostului Minister de Interne, va sa zica, fosti securisti sau activisti de partid, care nu doar ca sunt bine mersi, ci chiar recompensati si pentru servicii in actualul regim, desi ei beneficiaza si de pensii.

Astfel au ajuns sa cumuleze salariile din democratie cu pensiile din comunism. Dragut, nu-i asa. Sarmanii de ei, n-or avea ce pune pe masa la pranz dupa ce

au infruptat pe indelete in vechiul regim, acum, desigur, doar unii dintre ei, mai cu mot, beneficiind si de salarii bune, in timp ce mii de tineri, cu pregatire superioara, nu-si gasesc un loc de munca pe masura instructiei lor.

Acesti indivizi pot fi intalniti ca angajati ai primariilor, ai prefecturilor, pe la consilii judetene, pentru ca, unsi cu toate alifiile, stiu bine pe ce parte se inchid usile, or, multi dintre actuali sefi ai acestor institutii de stat, nefiind usi de biserica, au nevoie sa fie "blindati", la o adica. Daca tot vor un serviciu, sa se angajeze in mediul privat si nu la stat. Pentru ca, se pare, statul este cea mai buna vaca de muls, din moment ce a fost nevoie de asemenea interventii guvernamentale, prin care salariile mari sa fie intr-o oarecare masura diminuate.

Astfel acestea vor fi stabilite pe baza unor criterii de performanta, in baza unui contract de mandat, dat fiind faptul ca un asemenea director de agentie guvernamentala beneficiaza, pe langa salariu, care poate ajunge la nivelul unui secretar de stat, si de o indemnizatie la nivelul unui subsecretar de stat, ceea ce, in final, adaugand si alte venituri care rezulta din contractul de munca, inseamna o suma care poate ajunge si la 15.000 RON, respectiv 150 de milioane de lei vechi lunar.

Ca o fi mult, ca o fi putin, este mai putin important, cat, atata timp, pentru prima data, acesti directori, care cumulau venituri cu mult peste ale ministrilor, premierului sau presedintelui tarii, vor fi legati de un contract de management, ceea ce inseamna ca salariile vor fi stabilite ca urmare a rezultatelor sau esecurilor pe care le au acestia in activitatea de fiecare zi la locul de munca. Asa cum sublinia premierul, nu doar ca se va desfiinta sistemul care functiona pana acum, prin care, in cadrul consiliilor de administratie acestia isi dadeau unii altora salarii cat incape, ci "aceste contracte vor fi aprobate prin hotarare de Guvern".

Pe de alta parte, este de retinut ca salariile mari au fost deja reduse la nivelul secretarilor de stat sau subsecretarilor, in raport cu functiile ocupate de respectivii directori, diminuare care este valabila doar pana la sfarsitul acestui an, deoarece, incepand de anul viitor, se va aplica sistemul contractelor de management, care va reglementa exact cantitatea si calitatea muncii. Cel putin teoretic, pentru ca baietii destepti din aceste institutii ale statutului vor avea grija ca prin intermediul prietenilor sau al membrilor lor de familie sa gaseasca solutii de fentare a oricarui act normativ, astfel ca nu cumva banii nostri sa se "risipeasca" in alta parte decat in buzunarele lor.

Si apoi, mai este ceva.

Vin alegerile pentru Parlament, asa ca aceste masuri dau bine in fata electoratului, pentru ca, viitorul Guvern, cu siguranta va avea grija, la randul lui, sa-si recompenseze oamenii din structurile de partid care au cotizat,

intr-un fel sau altul, punandu-i in functii in care banii curg cu nemiluita, fara ca macar indivizii sa aiba vreo responsabilitate, decat aceea de a semna pentru sumele uriase pe care le vor incasa, daca nu cumva, de la nivel parlamentar, nu se va gasi un ac si pentru cojocul acestora.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval