Liceul Teoretic "Muntele de foc" - alternativa la invatamantul de stat


Categorie: Diverse
|
24-10-2008
Nr: 198
|
Autor: LIA VINTELER
|
"Muntele de foc", un nume care pare sa exprime ca "flacara" cunoasterii prin invatatura trebuie mentinuta mereu vie si puternica. Copii din judetul Mures si altii veniti din tara si strainatate urmeaza Liceul Teoretic "Muntele de Foc", o unitate privata de invatamant si, fiindca scolile private sunt inca o noutate in tara noastra, am incercat sa aflam amanunte stand de vorba cu parinti ai elevilor si cu conducerea acestui liceu. Mai intai am preciza ca liceul, situat intr-un decor pitoresc, in satul Campenita, din comuna mureseana Ceuasu de Campie, se deosebeste intrucatva de cladirile uneori "rigide" in care functioneaza scolile de stat. Liceul privat a fost gandit astfel incat copiii sa se simta aici ca si... acasa, cu sali de clasa primitoare, cu mobilier nou si modern, cu spatii de joaca, de recreere, cu alte sali in care elevii pot desfasura activitati diferite decat cele de la clasa. O asemenea sala, mai mare, intampina elevii chiar la intrarea in cladire, un loc de intalnire a copiilor intr-o atmosfera de... salon primitor, din care nu lipseste nici pianul. La ce foloseste acest salon intr-o scoala? Elevii de aici incearca sa fie cu totii buni colegi, dar si prieteni, indiferent de locurile si mediile din care provin, participa la reuniuni educative organizate de scoala, dar si la intruniri organizate de ei, copiii, cu diferite ocazii, nelipsite fiind aniversarile zilelor de nastere ale fiecaruia dintre ei. In acelasi salon, cei talentati iau lectii de pian, de flaut, chitara, sau mandolina.

Directorul liceului, Sorin Morosan, ne spune ca aceasta unitate de invatamant a fost fondata initial cu sprijin american, de catre Asociatia "Educatie pentru o viata sanatoasa", in anul 2001. La inceput aici se putea frecventa o gradinita si ciclurile primar si gimnazial, iar din anul scolar 2007 - 2008 si cursuri liceale. "Incercam sa oferim conditii cat mai bune elevilor, desigur elevii sunt mai putini aici decat in invatamantul de stat si de aceea profesorii se pot ocupa cu atentie de fiecare in parte. Dascalii nostri sunt daruiti profesiei lor si, datorita intregului colectiv, am facut de la un an la altul pasi importanti, astfel incat copiii, cat si parintii lor sunt multumiti. Desi regulamentul liceului nostru este unul sever, copiii se integreaza mai usor aici si vin cu placere la scoala, nu considera scoala o obligatie".

Acelasi lucru ni-l confirma unul dintre parinti, domnul Vlad Polearus, mentionand ca fiul sau este nerabdator sa se indrepte dimineata spre scoala din Campenita, unde urmeaza cursurile liceale, se duce la scoala cu placere, fiind multumit de atmosfera de aici, de relatia mai apropiata cu dascalii si cu colegii sai.

Secretara Ioana Badescu, dupa ce ne propune un tur al scolii, pentru a vedea salile de clasa, cabinetele de informatica si de alte discipline, precum si o biblioteca, ne precizeaza ca in acest liceu se pune accentul pe religie si avantajele unei vieti spirituale, copiii sunt invatati sa dialogheze decent, pe culoarele acestei scoli nu se vorbeste urat si nicidecum nu se injura. Cursurile incep dimineata dupa ce elevii, indiferent de cultul religios, spun o rugaciune.

Programa scolara este, desigur, aceeasi ca si in scolile de stat si, separat de orele de curs, profesorii mediteaza gratuit elevii, in special, pe cei care se pregatesc pentru tezele unice. Dintre activitatile extrascolare amintim vizitele la muzee si la alte institutii de cultura, excursiile in diferite locuri unde copiii sunt atrasi de obiective istorice, gradini botanice si altele.

Mai amintim in incheiere ca, in perspectiva, se are in vedere construirea aici a unui internat si a unei sali de sport, precum si promovarea tuturor activitatilor educative benefice, sub egida "Educatie pentru o viata sanatoasa".

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval