Cum se pierd fondurile nerambursabile din partea Uniunii Europene


Categorie: Editorial
|
03-11-2008
Nr: 202
|
Autor: VASILE BOTA
|
Potrivit prevederilor noii Legi a Fondului de Mediu, detinatorii de terenuri agricole supuse procesului de degradare pot beneficia de fonduri banesti nerambursabile din partea statului si a Uniunii Europene, prin Administratia Fondului de Mediu, pentru lucrari silvice de impadurire. La prima vedre aceasta initiativa legislativa este extrem de bine-venita, necesara in vederea cresterii suprafetei impadurite din Romania, va stopa eroziunea solului pe versanti, reducand riscul de inundatii, implicit, influentand in mod favorabil calitatea solurilor si, poate cel mai important beneficiu, cantitatile de noxe din aer se vor diminua considerabil. Toate bune si frumoase, am intrat in Uniunea Europeana, romanii s-au desteptat si pun accent pe protectia mediului inconjurator, dovada si faptul ca distinsul presedinte al Romaniei, mai mult corsar decat om politic, planteaza patru puieti de salcam in judetul Suceava - curata campanie electorala in favoarea PD-L, sa vada lumea ce preocupari majore au politicienii din aceasta formatiune, in timp ce pesedistii, liberalii si cei din partidele de buzunar sunt preocupati mai mult de lovituri politice sub centura premierului.

Probabil, legiuitorul n-a avut in vedere criza financiara care bantuie prin lume, in momentul cand a hotarat sa aprobe bani pentru impaduriri. In prezent, se lucreaza intens la elaborarea Ghidului pentru finantarea lucrarilor de impaduriri pe terenuri degradate, banii respectivi nu o sa ajunga in mana beneficiarilor, ci vor fi decontate lucrarile efectuate pe terenurile respective pe baza de acte.

Sunt necesare majorarile de salarii pentru cadrele didactice si alte categorii de bugetari, dar investitiile in ocrotirea mediului inconjurator sunt tot atat de importante, mai ales ca in Romania nu s-a intreprins mai nimic de 18 ani in acest domeniu. Ziarul nostru a manifestat o preocupare constanta pentru informarea cititorilor despre modalitatile de accesare a unor fonduri banesti nerambursabile. Din nefericire, birocratia stufoasa, specifica institutiilor romanesti, cu un aparat supraincarcat de "specialisti", preocupati mai mult de justificarea revendicarilor salariale decat de implementarea unor programe in teritoriu, favorizeaza pierderea unor subventii europene si a fondurilor de la buget. Lumea nu este informata corect si la timp, iar sume astronomice se pierd din condei. Mai concret, in cazul de fata vreau sa prezint modul cum se vor pierde acesti bani. Avand in vedere faptul ca in judetul Mures, conform declaratiilor ing. Naznan Jen�, director executiv la DADR Mures, sunt pretabile pentru impaduriri peste 30.000 de ha de terenuri degradabile, situate in panta, neexploatate de 18 ani, pline de buruieni si maracini, am intrebat, in stanga si-n dreapta, despre modul de accesare a acestor fonduri. La Directia Silvica Mures, ing. Adrian Parlea, sef serviciu impaduriri, ne-a declarat: �Domnule, noi suntem scosi din aceasta actiune, chiar daca suntem singurii profesionisti in domeniu. Va pot spune ca un proprietar de teren degradat trebuie, pentru inceput, sa apeleze la serviciile unei societati acreditate, care sa-i intocmeasca un proiect de impadurire, contra cost. Apoi, va trebui sa caute o firma specializata in lucrari silvice de impaduriri, careia sa-i achite contravaloarea puietilor si a manoperei, abia dupa aceea, cu o documentatie stufoasa, cu facturi si chitante, cu banii achitati la zi, poate apela la Fondul de Mediu, care sa-i deconteze lucrarile�. La Agentia de Mediu din Targu-Mures mi s-a recomandat sa accesez pe internet w.w.w.afm.ro, de unde pot obtine toate informatiile. Clar ca buna ziua, badea Gheorghe din Lascud nu are acces la internet si nu stie ca se dau bani pentru impaduriri, dar sa mai caute si modalitatile de accesare a fondurilor. Am luat legatura cu cel mai competent silvicultor din judet, un specialist de marca in domeniul impaduririlor, ing. Simion Muntean - seful Ocolului Silvic din Tarnaveni, omul care se poate lauda, fara modestie, cu padurile infiintare pe Tarnava Mica. Domnia sa mi-a declarat: "V-am mai spus si data trecuta. Noi nu ne putem implica in accesarea fondurilor respective pentru persoane fizice, pentru ca, va spun, nu avem bani suficienti nici pentru intretinerea plantatiilor tinere infiintate. Pot asigura asistenta tehnica gratuita, pot oferi, contra cost, puieti valorosi din diferite specii. Nu cunosc daca de asemenea lucrari se vor ocupa profesionisti sau oameni de afaceri...".

M-am dus inapoi la DADR Mures, unde, cu amabilitate, conducerea mi-a explicat ca dansii nu cunosc nimic despre acest fond de mediu, in schimb mi-au oferit relatii despre masura de finantare a fermelor de semi-subzistenta si despre sprijinul acordat de stat grupurilor de producatori. Dezamagit, am cautat lamuriri pe internet despre modul de accesare a fondurilor destinate impaduririlor pe terenuri degradate si am aflat ca in prezent se lucreaza la Ghidul de finantare. Pana sa ajunga informatiile la taranii nostri, se schimba Guvernul, Parlamentul, Presedintele tarii si, uite asa, am pierdut si acesti bani. Ma gandeam, la un moment dat, oare nu era mai simplu daca se incuraja un detinator de teren degradat sa-si infiintate o plantatie forestiera, cu forte proprii, cu puiet asigurat de directiile silvice, iar in momentul cand finaliza lucrarea sa invite o comisie formata din specialisti care sa stabileasca la fata locului cat a cheltuit omul, iar APIA sa-i deconteze banii? Spun acest lucru, fiindca lucratorul zilier nu-ti poate elibera o chitanta pentru ziua de munca prestata, pentru mancarea, tigarile si bautura primita, iar munca celui care si-a sacrificat concediul de odihna, sambetele libere, dupa-amiezile, muncind pe rupte la infiintarea unei plantatii forestiere pe un hectar, nu poate fi justificata prin chitante si facturi. Subsemnatul, sa-mi fie iertata lipsa de modestie, am investit si muncit enorm la infiintarea, in aceasta toamna, a unei plantatii cu nuc, o cultura ecologica de mare viitor, dar, in incercarile mele de a mi se deconta unele lucrari, m-am izbit de o totala nepasare din partea autoritatilor. O distinsa doamna, functionar public, care, probabil, n-a tinut in viata ei in mana o coada de puiet forestier sau pomicol, mi-a spus: "Cine te-a pus, domnule, sa plantezi nuci? Dumneata mai crezi ca ajungi sa culegi fructe...?

Comentariile sunt de prisos. Probabil ca era mult mai convenabil sa creasca buruieni si maracini pe acel teren�!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval