REVOLUTIA DIN 1848 DIN JUDETUL MURES SI ORASUL TARGU-MURES (V)


Categorie: Istoric
|
10-11-2008
Nr: 204
|
Autor: Vasile Butiu
|
Toata toamna si iarna anului 1848-1849, intr-o iarna grea si salbatica, stramosul nostru s-a ascuns prin fanare, grajduri, gabanasuri, pivnite, poduri si bulboane de sub gheata si transee sapate in dealul Sanioara (Seniora), ca-n primavara sa coboare pe versantul dinspre nord, indreptandu-se spre comuna Alunis, unde se aflau si alti revolutionari din alte sate de pe valea Muresului, majoritatea din comuna Dumbrava. Intregul grup a fost arestat de catre garzile unguresti si indreptat peste dealuri pana la paraul Vladoaia, la hotarul Sacalului de Padure dinspre comuna Luieriu.

Pe drum, fiind lipsiti de putere si deoarece abia se tarau, Covrig Ilie, Vlasa Mihaila si Ranja Miron al lui Costan au fost omorati miseleste, lasandu-li-se cadavrele sa fie mancate de porci. Grupul celor 21 de osanditi a ajuns cu "chiu cu vai" la locul supliciului, maltratati si batjocoriti, iar pe urma legati si expusi la soare. Insetosati, cand au implorat apa, li s-a dat sa bea un lichid urat mirositor, dintr-un vas spurcat.

Au urmat focurile de arma si cei 21 de eroi au cazut pe rand. Asa s-au prapadit: Grigor Butiu, Coja Melinte, Pop Zaharie, Roman Vasile, Pop Ioan a Diacului, Bompa Andrei, Haja Grigore, Haja Trifan, Pop Gorea, Haja Ioan, Covrig Ioan, Covrig Vasile, Ranja Florea, Borsan Filip, Bendris Cosma, Bendris Simion, Tengea Ignuta, Ranja Constantin, Pitiu Toma, Fenghea Leonte si Sorlea Ionica.

Razbunarile au continuat in intreaga perioada a anilor 1848-1849. Asa-numitele tribunale de sange (nume straniu dat intentionat), cat si garzile nationale maghiare si-au facut din plin datoria. Viceprefectul Vasile Simonis din Sarmasu, impreuna cu 11 romani au fost spanzurati. Aceeasi soarta barbara a avut-o si juristul Alexandru Batraneanu din Balda, sacrificat impreuna cu 5 tarani romani, in data de 15 octombrie 1848.

Pe Dealul Spanzuratilor, la asa numita Fantana a Spanzuratilor din Mihesul de Campie, au fost strangulati alti 25 de tarani romani. Tavalugul crimelor s-a pravalit si peste Zau de Campie, unde in plus 12 romani si-au dat ultima rasuflare. Un numar impresionant de 43 de romani din comuna Razoare au fost de asemenea pusi in streang, la vedere, pe inaltimile dealului Modrut. Istoria crimelor a continuat in localitatile Ludus (39 spanzurati), Taureni (11 gatuiti), culminand cu masacrele in masa din comuna Sanger (peste 100 eroi).

Nu vor putea fi uitati niciodata cei 1.707 romani omorati in judetul Mures in numele revolutiei, cat si alti eroi conducatori ai cauzei nationale, in afara celor citati, ca de exemplu: fratii Moldovan din Chirileu, Vladutiu din Moresti, preotul Popa Ioan din Sacalul de Padure, protopopii Partenie Trombitas si Ilie Farago din Targu-Mures, Petru Boanta, Popa Simion, Ion Valea, Ion Naste, Chetan din Ercea si Bucur, cat si tribunul Ion Fulea din Sacalul de Padure.

Mii de cruci memoriale ar trebui sa impanzeasca dealurile si vaile judetului Mures. Numai in orasul Targu-Mures s-ar putea ridica peste 100 de mausoleuri din marmura neagra, pe care sa fie inscriptionati cu cifre de aur anii 1848-1849.

Acesta este adevaratul "adevar istoric".

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval