"Noi suntem tara lui Impozit Voda"!


Categorie: Editorial
|
14-11-2008
Nr: 208
|
Autor: LAZAR LADARIU
|
Noi suntem tara lui Impozit Voda,/ La noi, tot perceptorii sunt la moda,/ Ne zbatem in impozite si-n lanturi,/ Sub grele ministere de finanturi". De la bun inceput trebuie sa precizam, dragi cititori, ca, in cele ce urmeaza, nu vom face o analiza literara a poeziei lui Adrian Paunescu, "Tara lui Impozit Voda". Este doar un pretext, pentru plonjarea intr-o mocirloasa realitate romaneasca a secolului 21 si a mileniului trei, inaintea viitoarelor alegeri parlamentare _ si inca uninominale, dupa cea mai stupida lege si aberanta formula postdecembrista! _ de la sfarsitul lunii noiembrie 2008.

Dupa 19 ani de la evenimentele din decembrie 1989 _ observati, dragi cititori, ca premeditat evitam sintagma mai directa: lovitura de stat! _ prin "tara lui Impozit Voda" chiar ca "tot perceptorii sunt la moda", ca, zilnic, romanul apasat de atatea biruri, se zbate "in impozite si-n lanturi", impovarat tot mai mult, "sub grele ministere de finanturi". Romanii si-au luat lumea in cap, ingroziti de saracie si de lipsa perspectivei, a sperantei, sub apasarile tot mai grele ale legilor guvernantilor tot mai departe de suferintele tarii, ale romanilor disperati. Refuzand sa mai fie slugi in propria tara, in gat mereu cu gustul de agurida, ei au preferat sa fie culegatori de capsuni prin Spania, sa plece in Italia sau Germania in cautarea altui Pamant al Fagaduintei. Nu o faceau dintr-un orgoliu, ci pentru ca, in tara in care "facem grau, dar n-avem paine", le-a ajuns cutitul la os. Dupa unele informatii, peste hotarele Romaniei se afla in jur de patru milioane de romani, in cea mai mare migratie din istoria acestui popor. Ei aduceau in vistieria romaneasca, anual, intre cinci si sapte miliarde de euro. Bani frumosi pentru o economie romaneasca, azi carpita in toate partile, dar pe care guvernantii in delir, in frunte cu premierul actual, o vad mereu "duduind". Acum, dupa acest tzunami declansat de criza mondiala, cu epicentrul devastator tocmai in America, ei sunt nevoiti sa-si faca bagajele si sa se intoarca in "raiul lui Tariceanu" _ in care presedintele Traian Basescu vede (sau doreste?) lovituri de stat _, insotiti de fostul slogan electoral al matrozului, salutandu-ne, smechereste, de pe panourile publicitare situate pe toate drumurile de atunci, cu mana la un inchipuit chipiu: "Sa traiti bine!". Ca asa-i viata.

"Noi suntem tara lui Impozit Voda" in toate privintele! In aceasta "libertate suverana", in care poporul suporta mereu amenzile pentru greselile celor mari, romanul plateste 181 de taxe si impozite. Dupa finantistul Ionut Popescu, acestea ar depasi chiar numarul de 200! Toate acestea, in "cinicul negot" dintr-un "original" sistem deja dereglat si blocat, sunt o rana pe trupul Romaniei si lasa un gol in punga cetateanului-contribuabil, intr-un scenariu al umilintei generalizate, de cand "impozitul, ca si un viscol, bate".

In "tara lui Impozit Voda" cu cicatricile acutizate, parca "nimic nu scapa marelui negot". Cand euro sporeste votul, se dau bani electorali cu nemiluita, se fac "sponsorizari", se recurge la "taxe de protectie" pentru privilegiatii de prin colegii. Totul, bineinteles, din banul public, in urma unor rectificari bugetare calculate pentru campania dinaintea alegerilor. Iar dupa atatea impozite si spolieri, dupa pradarea banilor obstesti, in care mai-marii clipei se vara pana la gat, romanului, traitor pe un vulcan adormit, ii mai ramane numai zatul!

In "tara lui Impozit Voda", prin care "zilnic, statul ne insala,/ Platind birocratia mondiala", aproape ca am ajuns, chiar dupa accederea in UE, "o biata colonie/ Si numele nici nu ni se mai stie". Banca Mondiala, cu fondul ei ofensator, ne invidiaza, dusmanos, ca inca mai rezistam si-si exprima regretul, dorindu-ne soarta fostei Iugoslavii, ca nu am crapat inca sub povara fiscala, sub saua care ne-ar dori, mereu scazandu-ne ratingul de tara. Pai, daca, recent, a patit-o Ungaria, noi de ce sa fim scutiti?! Din pacate, de la o vreme incoace, oare nu "ne distruge cine ne repara, / Ca sa ne pierdem numele de tara?". Nu mai are nicio importanta, aici, in stramte frontiere, unde taranul si fiii lui sunt fara speranta, prin timpul care nu mai are rabdare, ca "Nu mai avem nici scoli si nici spitale, / Dar tot platim la taxe infernale"!

In "tara lui Impozit Voda", cu numarul somerilor mereu in crestere, unii cred ca spre 1.200.000 _ numai din Spania si din Italia urmand sa se intoarca in tara vreo 500.000! _, cu o rata a somajului indreptandu-se, in 2009, spre 8%, intr-adevar, traim intr-o "Romanie la rascruce", cand "Nimic pe-aicea nu se mai produce / Si facem linistiti ce ni se cere, / Cu oameni mai putini ca ministere". Intr-o tara in care "mai lucreaza, ocoleasca-i vina, / Dobanda, avocatii si rugina", painea oamenilor este in pericol prin industria textila, cea de masini si alimentara, in constructii si in sectorul financiar. Dupa ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, doamna Maria Campeanu, numai pana la sfarsitul acestui an numarul disponibilizatilor se indreapta spre 17.000, (judetul Mures, cu cei 3.851 se situeaza deja pe primul loc!), evaziunile fiscale vor creste, iar impozitele nu vor mai putea fi, in niciun fel, diminuate, situatie in care vom simti si mai mult ca "Noi suntem tara lui Impozit Mare, / Aici se pune taxa, cand se moare". Iar mai-marii zilei, facand sluj in fata maharilor vremii, prezenti sa dea socoteala la auzul goarnei puternicilor lumii, isi dispretuiesc invatatorul, care-i timpul judecator impartial.

In "tara lui Impozit Voda", prin care toate incep sa se petreaca precum in scrierile lui Ilf si Petrov, in care "Si unghia cand creste, se plateste", traim azi mai prost decat cu cinci luni in urma. Aici, in tara trista, se poate vedea, inca de la o posta, ca "Noi suntem tara lui Impozit - Peste", cand "pana si suveranitatea fosta", "cand zicem da, ne costa".

In "tara lui Impozit Voda", acum se fac pregatirile tacite, in "cetatea dominata de hingheri", a celor peste 350.000 de disponibilizari viitoare. Intr-o Romanie cu bani putini la buget, pandita de dublarea somajului, sub "trista gasca mercenara", privilegiatii vremilor postdecembriste invart _ in vistieria proprie _ banii cu lopata. Iar "Noi suntem tara-taxa, tara-vama"!

In "tara lui Impozit Voda", in care pentru unii ar fi o insulta _ asa ar considera ei! _ sa-i intrebi care sunt cuvintele dacice din limba romana, pe care o urasc si o dispretuiesc! _, au demisionat "din functia de cetatean roman", cerand, cu hulpava lacomie, Tinut Secuiesc, aceasta bomba cu explozie intarziata intr-o autonomie teritoriala etnica. Nesatui sa tot ceara privilegii si pamant romanesc, in a lor "credinta laxa" totul este posibil!

In "tara lui Impozit Voda", in ultimele saptamani mereu retrogradata la rating desconsiderabil, in care romanului i se da cu o mana si i se ia cu zece, in care "din intreaga plata, / Nimic nu ni se-ntoarce niciodata", contribuabilul a devenit un total resemnat. Parca nu mai are putere nici macar sa protesteze. Semn e ca mamaliga a explodat o singura data!

Asadar, in "tara lui Impozit Voda" acum, cand deja frigul iernii viitoare incepe sa-si arate coltii, in care facturile pentru gaz si energie vor salta uluitor, incat bietului pensionar o sa-i sara plombele cand o sa vada cat trebuie sa plateasca, mai ramane o singura concluzie prin minciuna dominanta si promisiunile desarte ale acestei desantate campanii electorale: "Poporul da, si statul ia cat poate, / Guvernul papa, cu placere, toate, / Si-i mai ramane, totusi, din greseala, / Un strop si pentru criza mondiala./ Tot noi platim, umili, aceasta oda: / Noi suntem tara lui Impozit Voda, / Potopul nu e-n stare sa ne spele, / Sub biruinta birurilor grele".

P.S. Multumesc marelui poet Adrian Paunescu pentru ingaduinta generoasa, arhicunoscuta, si pentru intelegerea toleranta de a nu ma certa pentru indrazneala colegiala de a "inghesui" superbul poem "Tara lui Impozit Voda" (aparut in cartea "Deromanizarea Romaniei") intr-o realitate romaneasca atat de mocirloasa!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval