A fi american nascut in Romania este o chestiune de optiune, a fi numit de arabi Al-Waffi e„ titlu nobiliar!


Categorie: Editorial
|
19-11-2008
Nr: 211
|
Autor: MARIANA CRISTESCU
|
D este unul dintre prietenii mei si in aceste zile infrunta in egala masura dezastrul incendiilor californiene, dar si propria suferinta, cu umorul sau inconfundabil. Ca de obicei, citeaza din clasici: "In timp ce unii prefera Versaci, Armani si unele... homosexualisme, eu sunt adeptul emanatiei cerebrale a lui James Thackeray: "Good humor is one of the best articles of dress one can wear in society" (Bunul humor este unul dintre cele mai bune articole vestimentare pe care cineva le poarta in societate). Sunt sigur ca aceasta �vestimentatie� m-a mentinut in viata, pana la aceasta varsta".

Si el, si sotia sa sunt romani si au emigrat in America de foarte tineri. Dupa o viata deloc lipsita de obstacole, ancorat la bornele varstei a treia (desi nu isi arata anii), prietenul meu, aflat in pragul unei posibile noi operatii pe cord deschis, imi da dreptate cand ii spun sa nu se mai tot sfartece atat daca nu e musai, fiindca avem mult de umblat prin tara in vara lui 2009. Nu de alta, dar�daca o fi si-o fi, vrea sa "adoarma" in Transilvania care l-a zamislit, nu peste mari si tari, la 11.000 de km departare.

De altfel, se pare ca toata povestea asta cu operatiile pe cord a devenit o afacere extrem de profitabila pentru unii medici (inclusiv) americani, care au cam uitat de Hippocrate (medicul Antichitatii, nu clinica din Targu-Mures!), Aesculap si alte personaje� desuete. Imi spune prietenul meu ca, pe Coasta de Est, la New Jersey, a fost depistata o retea de doctori care primeau 100.000 de dolari (comision) de fiecare recomandare pentru operatie pe cord. De ce? Fiindca asigurarea (Insurance) obligatorie este de 300.000 de dolari. Vedeti!? Trebuie sa recunoasteti ca, pe langa americani, ai nostri sunt niste ingerasi! In mod firesc, asemenea pacienti, adevarate "mine de aur" pentru unii, trebuie tinuti in viata cu orice pret - zambeste cu amaraciune amicul meu. Face haz de necaz si mi se pare firesc sa se comporte asa, fiindca e un bun roman si, in egala masura, un cetatean american exemplar, cu stagiul militar satisfacut si obligatiile fata de SUA indeplinite.

Ce-i pe la voi? Cum o duceti cu sanatatea? Ce e cu locuinta voastra? Sunt intrebarile cu care i-am tot bombardat pe prietenul meu si pe sotia lui, pana cand, cedand insistentelor si ingrijorarii mele firesti, mi-au raspuns: "Anaheimul, construit de pelerinii germani in 1847, �perla� din Orange County, cea mai conservativa si republicana regiune din USA, este scena unor imagini armaghedonice _ apocaliptice, demne de �Infernul� lui Dante Alighieri. Ard mii de case, zeci de mii de persoane au ramas homless _ fara locuinta; in plina zi, cerul e acoperit cu nori negri de fum, parca am fi bombardati cu napalm. Noi, casa noastra� am scapat. In 2005 am primit 804.000 de dolari pe casa, dar am refuzat targul. Acum, pretul a scazut mai mult decat jumatate si foarte probabil ca o vom abandona. Acesta este unul din riscurile Americii.

Focul este o prezenta constanta in California. Dar atat de devastator ca in acest an, parca niciodata nu s-a dezlantuit. Un articol publicat in iunie, in "Washington Post", povesteste ca "pompierii au continuat sa se lupte cu aproape 850 de focare in California de Nord. Un oficial a numit incendiile �fara precedent�, fiind provocate de fulgere (mai mult de 5.000!) in timpul furtunii. Echipaje din Utah si Nevada au fost aduse pentru a ajuta in lupta impotriva incendiilor intinse pe mii de acri de padure, amenintand insa mii de case."

De ce ar fi extraordinar acest lucru? Din evidentele statistice rezulta ca, in anul 2004 de exemplu, numarul de trasnete care au provocat incendii a fost de 223. Si in ultimii 20 de ani de cand se fac astfel de inregistrari, cel mai mare numar total de trasnete care au provocat incendii, pentru un intreg an, a fost de 733. Deci, doar intr-o furtuna, un numar record de incendii a fost stabilit. Numarul total de trasnete inregistrate doar intr-o singura furtuna, mai mult de 5.000 in vara lui 2008, este de-a dreptul impresionant. "�Washington Post� atrage atentia ca acest fantastic numar de trasnete a avut loc la o saptamana dupa ce un tribunal din California legalizase casatoria gay, California fiind cel de-al doilea stat din SUA (dupa Massachusetts) care a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex. Multi americani isi amintesc acum de povestea Sodomei si a Gomorei. Si iata ca un mare stat din SUA a legalizat acest comportament, perceput drept abominabil de mii de ani de catre societatea civilizata."

Prefer sa nu comentez. N-ar folosi la nimic. Cert este faptul ca, in California, a arunca pe jos un chibrit sau o tigara aprinsa constituie delict si se pedepseste cu inchisoarea. Pentru o hartie aruncata nici amenzile nu sunt mai simpatice. Dar California e la 11.000 km distanta!

Urmare a secetei de trei ani, urmare a celor 5.000 de trasnete din vara, urmare a incalzirii globale ori a schimbarilor climatice invocate de guvernatorul Arnold Schwartzenegger, California este in flacari, iar focul nu poate fi stavilit, fiindca vantul bate cu 100km/h, impingand in rugul implacabil vegetatia uscata. Pedeapsa divina sau speculatie? Oricum am lua-o, singura certitudine este dezastrul. Iar in mijlocul acestui dezastru, prietenii mei continua sa traiasca si sa munceasca de parca asa ar fi normal sa traiasca oamenii in mileniul trei. Si, in definitiv, n-au dreptate? Nu degeaba, pentru verticalitatea sa morala, arabii l-au numit pe prietenul meu� Al-Waffi (adica cel mai drept, parintele cinstitilor)!

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval