Cancerul de col uterin, prevenit de la "varsta zero"


Categorie: Diverse
|
21-11-2008
Nr: 213
|
Autor: Alexandra Cristescu
|
Prevenirea cancerului de col uterin este capul de agenda al ministrului Sanatatii, in aceste zile. Acesta s-a intalnit ieri, in videoconferinta, cu reprezentanti ai prefecturilor, ai ASP judetene si centrale, ai inspectoratelor scolare, dar si ai mass-media si ai medicilor de familie din intreaga tara. Pentru ca mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin ne plaseaza pe locuri fruntase in Europa, dar si pentru ca este in Romania prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, ieri a fost lansata o Campanie de preventie a contractarii virusului HPV, ce declanseaza, in timp, boala. "Aceasta campanie a Ministerului Sanatatii este salutara", considera subprefecta Zamfira Pora: "Daca tari precum Germania, Marea Britanie, Spania, in total 17 tari europene desfasoara aceasta campanie, nu vad de ce Romania ar face exceptie." a afirmat aceasta.

Campania de vaccinare a fetitelor de clasa a IV este gratuita, va debuta in 24 noiembrie si se va desfasura in 3 etape. Cele trei etape presupun trei vaccinari, la interval de pana la 6 luni. Astfel, prima doza de vaccin va fi administrata fetitelor pana la sfarsitul lunii noiembrie, a doua, la inceput de ianuarie, iar a treia in mai, anul viitor. Circa 110 mii de fete vor fi incluse in aceasta campanie, care se ridica la 23 de milioane de euro.

"Intr-adevar, costurile sunt ridicate, dar nu se compara cu cele care ar trata boala, intr-o faza avansata a acesteia, calitatea vietii pacientului, fiind de asemenea, mult alterata" - a afirmat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care cunoaste foarte bine ca "a preveni e mult mai usor decat a trata!".

Parintii care nu sunt de accord cu vaccinarea, sunt liberi si la aceasta optiune. Ei vor trebui sa faca mentiunea in scris si sa o semneze. De asemenea, aceasta categorie de varsta este considerata "varsta zero" si a fost aleasa fiind cea mai propice varsta de la care se poate preveni contractarea virusului HPV.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval