Sarbatoarea lampioanelor


Categorie: Social
|
21-11-2008
Nr: 213
|
Autor: Vasile Luca
|
Obiceiul provine din lumea antica, in Imperiul Bizantin crestinii sarbatorind Ziua Sfantului Martin, pe 11 noiembrie. Este, totodata, ultima mare sarbatoare de dinaintea postului, de 40 de zile, al Craciunului. Sarbatoarea a fost preluata si pe Valea Rinului, unde la 11 noiembrie este declarat oficial Carnavalul. In seara zilei sfantului, are loc in Europa Apuseana o procesiune a copiilor cu lampase in maini, cantand cantecul lui Martin (in germana Martinslied). Una din legende povesteste ca Sf. Martin, intr-o iarna geroasa, mergand calare, intalneste un cersetor care suferea de frig. Sfantul rupe in doua mantia lui si jumatatea de mantie o daruieste cersetorului.

La Sighisoara, sarbatorirea Sfantului Martin vine prin intermediul scolii germane. Copiii de la cele opt clase primare de la Liceul "Joseph Haltrich" au preluat acest obicei de aproximativ 12 ani, si cred ca el se va raspandi si ca o sa-l preia si romanii, la fel ca Halloweenul.

Confectionarea lampioanelor pentru procesiunea copiilor se petrece cu o saptamana inainte. Truda copiilor e entuziasta si destul de complexa, tehnicile folosite fiind diferite. Ei taie, decupeaza, lipesc si impaturesc coli de hartie colorata, unele lampioane sunt din peturi, altele sunt borcanase, altele din carton si hartie transparenta, cerata. "Unii copii au constatat ca dupa ore de munca, au sarit peste decuparea unei stelute, sau ca luna nu are gura", spune zambind Irina Gref. Copiilor de la clasa unde e invatatoare le-a luat cam 9 ore. In fiecare an ei confectioneaza lampioane noi. Cele opt clase se intrec in maiestrie. Lampioanele le duc apoi acasa si le pastreaza ca amintire. "Dimineata i-am vizitat pe cei mici, de la clasa I... sa le admiram si lor munca si sa-i incurajam. Elevii mei le-au cantat la flaut, celor mai mici, cantece specifice de Sfantul Martin", ne mai spune Irina Gref.

Procesiunea lampioanelor a inceput seara, in Parcul Central. Purtand lampioane in care licareau lumanari, copiii au cantat "Ich geh mit meiner Laterne" (eu am o mica lanterna), cantec tradus din germana si pentru clasa de la sectia romana a Gimnaziului de stat "Victor Jinga", care a sarbatorit alaturi de copiii de la Liceul "Joseph Haltrich". Copiii au mai cantat "Martin, Martin", "Lanterne, Lanterne", "Durch die Stra�en auf und nieder" (Trec in sus si-n jos pe strada...), toti mandri de lanternele lor si fericiti de lumina care au facut-o. Toate cantecele au fost interpretate si la flaut de catre elevii Irinei Gref. Din parc, copiii au urcat in Cetatea Medievala, colindand pe strazi si oprindu-se la "Casa Cositorarului", unde au impartit cu parintii ceai si prajiturele

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval