Euro(pa) incotro???


Categorie: Comentariu
|
09-12-2008
Nr: 219
|
Autor: M. BardaSanu
|
Deocamdata, Romania nu face parte din zona Schengen (adica, cei care au "favorul" de a lucra cu moneda europeana), si, poate este chiar mai bine ca, in actuala situatie internationala de criza, leul nostru nu este implicat direct in toate loviturile falimentare si nici in miscarile unei "culise" greu de depistat. Dar, evident, asta nu inseamna ca avem si situatia favorizanta, ca moneda nationala nu poate cadea oricand victima unei lucraturi mai mult sau mai putin oneroase.

Ar fi cu totul lipsit de luciditate si de un dram de previziune sa stam cu mainile in san si sa privim indolenti la evolutia internationala. De fapt, Banca noastra Nationala chiar nu procedeaza asa: adica, este, cu toate antenele sale deosebit de sensibile, conectata la ce se intampla pe plan international.

Si ce se intampla acolo? Avand in vedere ca stirile negative de pe pietele externe accentueaza nehotararile investitorilor si ca acestia nu sunt ajutati, bancile europene _ si in special Banca Central Europeana _ au trecut la "represalii". Iar daca economiile considerate pana acum solide si stabile adopta masuri _ la care ne vom referi _ inseamna, evident, ca lucrurile nu merg normal si ca zona euro are probleme serioase. Nu este vorba de a crea panica. Dar, bancile centrale din zona euro _ Marea Britanie si Suedia, deocamdata, _ au redus dobanzile de politica monetara pentru a-si stimula economiile amenintate de recesiune. Institutia de specialitate de la Frankfurt a operat, la randul sau, chiar o modificare mai drastica asupra dobanzii si a redus-o cu 0,75 la suta, pana la nivelul de 2,50 la suta _ gest care i-a surprins pe multi analisti.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval