INLOCUIREA AMENZII PENALE CU MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII


Categorie: Diverse
|
10-12-2008
Nr: 220
|
Autor: Tarfin Todea
|
De ani de zile, sub toate guvernarile de pana acum, s-a tot vorbit de necesitatea schimbarii codurilor din Romania in materie penala, numeroase fiind, in acest sens, propunerile inaintate atat de catre magistrati, organizatii neguvernamentale, dar si de catre Ministerul Justitiei.

Acesta din urma, luand ca exemplu ceea ce se intampla in alte tari in cazul unor infractiuni minore sau al amenzilor penale, a ajuns la concluzia ca este timpul ca si in tara noastra sa intervina o schimbare in ce priveste regimul sanctionator, astfel ca a fost propusa inlocuirea amenzii penale cu munca in folosul societatii.

Nu este pentru prima data cand se doreste acest lucru, piedicile in aplicarea acestui regim sanctionator au fost, de cele mai multe ori, de natura politica, dar acum, precum se vede, s-a inteles, pana la nivel de minister, ca este nevoie ca aceia care au incalcat intr-un fel legea romana, prin savarsirea unor fapte minore si sanctionate cu amenda penala, sa nu mai fie privati de libertate, luandu-se ca exemplu ceea ce se intampla in alte tari, pentru ca, de cele mai multe ori, in inchisoare, mai ales tinerii condamnati invatau mai multe rele decat lucruri care sa-i ajute sa se indrepte.

Pe de alta parte s-a constatat ca un individ care a suferit o condamnare greu reuseste, apoi, in viata "civila", sa se reintegreze, dat fiind faptul ca, de cele mai multe ori, el nu-si gaseste un loc de munca, nu este acceptat in colectivitati, ba chiar se intampla ca si familia sa-l respinga. De aici, necesitatea resocializarii acestuia, respectiv a " dezvoltarii firesti si armonioase, fizice si psihice a minorului sau tanarului condamnat", pentru ca, de regula, la acestia se refera noile propuneri.

In ce priveste executarea pedepsei, propunerile vizeaza si adultii, modalitatile de inlocuire a amenzii cu munca in folosul comunitatii, urmand a se face sub supraveghere si control riguros, dat fiind faptul ca, pana la urma, este vorba de o sanctiune care trebuie sa aiba si un caracter educativ si nu sa permita celui care va fi condamnat la o asemenea pedeapsa sa-si faca de cap. Respectiv, sa mearga cand si unde vrea la munca, daca va merge, stiut fiind ca romanii pedepsiti dovedesc o mare imaginatie in a-si usura soarta, daca nu chiar sa se si vada liberi, asa cum a procedat un bistritean, saptamana trecuta, cand a evadat de sub ochii a doi politisti, evadat care nici pana astazi nu a fost inca gasit pentru a fi retinut, desi au fost mobilizate numeroase forte pentru gasirea lui.

Fireste ca, in cazul muncii in folosul comunitatii, altele vor fi datele, dar cel condamnat la o asemenea pedeapsa trebuie sa simta forta coercitiva a legii, prin urmare, activitatea trebuie desfasurata intr-un cadru strict reglementat si care sa ofere, in acelasi timp, si posibilitatea indreptarii lui.

Dar, pentru ca aceste propuneri sa poata deveni realitate, este nevoie ca viitorul Parlament sa adopte noile coduri penale si de procedura penala, asteptate cam de multa vreme de catre magistrati.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval