Romanii au contribuit cu 8.000 miliarde de euro la economia spaniola!


Categorie: Comentariu
|
10-12-2008
Nr: 220
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
Potrivit studiului lansat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), incepand cu anul 2008, romanii reprezinta principalul colectiv de straini din Spania, numarul acestora ajungand la 702.000 persoane, ei reprezentand 17% din totalul strainilor din Spania. Dintre acestia, 448.000 sunt angajati, echivalent cu 22% din totalul imigrantilor care lucreaza, iar 99.100 sunt in somaj. Pe langa acestia, 154.900 de persoane sunt inactive (copii, casnice, persoane de varsta a treia etc.). Populatia de romani din Spania este foarte tanara, cu o rata de activitate bruta ridicata, de 77,9%, cu mult peste media nationala de aproape 50%.

Conform studiului, contributia romanilor la economia spaniola se poate estima, in termeni strict salariali, la 8.000 miliarde de euro, cifra ce reprezinta 0,71% din PIB-ul Spaniei.

Din pacate, populatia romana care lucreaza in Spania este afectata de somajul in crestere din cauza crizei economice care a inceput in vara anului 2007, in mod diferit fata de populatia spaniola, in primul semestru al anului 2008, numarul celor care nu aveau un loc de munca crescand la aproape 500.000, dintre care 99.100 fiind someri romani.

De ce s-a ajuns aici?

Incapacitatea politicienilor�

� de a demara un proiect national care sa stimuleze crearea unei economii reale, bazate pe productie, a izgonit pur si simplu cateva milioane de romani din tara, acestia luandu-si lumea in cap si lasandu-si copiii de izbeliste pentru a putea dobandi o slujba pe care in Romania nu aveau cum sa o obtina.

Munca acestora ne-a finantat deficitele si remiterile de bani in tara au putut tine in miscare infrastructura de creditare si consum denumita impropriu economie romaneasca. Departe de a fi un motiv de rusine, ca i-am trimis pe romanii de aici _ unii absolventi de facultati _ spre a face munca de jos din Spania ori Italia, aceasta a fost un pretext de mandrie pentru politicieni care au subliniat intotdeauna ca acestia aduc bani. Mai multi bani, deci PIB mai mare. Concluzia? "Economia duduie!" Ei, iata ca a inceput sa� scartaie! Si inca rau de tot�

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval