ECONOMIE „ FINANTE „ TRAI


Categorie: Economic
|
10-12-2008
Nr: 220
|
Autor: FLORENTIN DEAC
|
Pentru a se depasi efectele crizei economice si financiare

AVAS ajuta firmele din portofoliu

Guvernul a aprobat in sedinta din 4 decembrie masuri de sprijinire a agentilor economici din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in vederea depasirii efectelor crizei economice si financiare. Astfel, AVAS va putea acorda acestor agenti economici, ca ajutor de salvare, un sprijin financiar reversibil, sub forma de garantii pentru credite, sau credite, cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu cele acordate pentru creditele catre societati sanatoase si in special cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana. In caz ca agentii economici nu ramburseaza ajutorul de salvare in termen de sase luni, AVAS poate acorda ajutoare de stat de restructurare sau poate solicita intocmirea planurilor de lichidare.

Fondurile necesare pentru acordarea acestor ajutoare vor fi puse la dispozitia AVAS de catre Ministerului Economiei si Finantelor. La cererea temeinic justificata a agentilor economici, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor pot acorda inlesniri la plata constand in esalonari pe o perioada de maxim 5 ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligatiile fiscale restante, cat si pentru creantele fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare. Masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislatiei nationale sau comunitare, dupa ce Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care masurile de sprijin sunt considerate a fi compatibile cu piata comuna.
Comunicam puternic prin intermediul telefoniei mobile si a internetului Telefonul mobil si conexiunea de internet nu mai sunt de mult in Romania niste facilitati doar pentru cei cu bani, astfel ca, mai toata lumea si le permite. Aceasta se vede si din datele care ne sunt prezentate de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), care indica un ritm anual de crestere sustinut a numarului de utilizatori de servicii de telefonie mobila, precum si a numarului de conexiuni la internet. Datele indica:la nivelul lunii iunie 2008, in Romania se inregistrau 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, cu 450.000 mai mult decat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, existau peste 1,2 milioane de conexiuni la puncte mobile pentru care au fost tarifate servicii de acces la internet, in crestere cu 80 la suta fata de 30 iunie 2007.

Din totalul de 2,29 de milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, aproximativ 99 la suta sunt conexiuni la internet in banda larga, al caror numar a crescut cu 50 la suta fata de jumatatea anului 2007. Cu aceste date, cei de la ANC au concluzionat ca Romania are cea mai mare rata de crestere din Europa in ceea ce priveste conexiunile la internet.

Desi 68 la suta dintre utilizatorii de telefonie mobila sunt posesori de cartele prepay si doar 32 la suta folosesc aceste servicii pe baza unui abonament, se constata ca, in semestrul I al anului 2008, numarul abonatilor a crescut mai repede decat numarul de utilizatori prepay (cu 15,3 la suta, fata de cresterea de 6,8 la suta). Si in segmentul telefoniei fixe se remarca o usoara crestere a ratei de penetrare, care a ajuns la 20,5 la suta la nivelul populatiei si la 51,5 la suta la nivel de gospodarii. Se inregistreaza atat o crestere a numarului de linii, care a ajuns in iunie 2008, la 4,41 milioane, fata de 4,26 milioane, la sfarsitul anului 2007, cat si o crestere a volumului de trafic voce, care a ajuns la aproape 4,9 miliarde de minute, cu peste 17 la suta mai mult decat in primul semestru al anului 2007. Astfel, traficul total de telefonie realizat prin intermediul retelelor fixe si mobile in primul semestru al anului 2008 a inregistrat un volum de peste 19 miliarde minute, in crestere cu peste 70 la suta fata de semestrul I 2007.

Probleme si la Targu-Mures:

Azomures - fara productie pana la mijlocul lunii ianuarie Dupa cum v-am informat, dificultatile inregistrate la nivelul societatii, determinate de problemele economice obiective legate de criza financiara mondiala, fac ca activitatea de productie sa se opreasca temporar la SC Azomures, societate privatizata pe vremea cand director la FPS Mures era Doru Opriscan, cel care mai tarziu avea sa ajunga in consiliul de administratie si apoi directorul general al societatii. Perioada de oprire a activitatii de productie se estimeaza a se prelungi pana la mijlocul lunii ianuarie 2009, cu posibilitatea incetarii/prelungirii, in functie de conditiile economico-financiare si comerciale viitoare, se precizeaza intr-un comunicat al societatii, remis Bursei de Valori Bucuresti. Pe perioada opririi activitatii de productie vor fi efectuate lucrari de intretinere-reparatii, imbunatatiri, care, in general, pot fi efectuate doar in situatia opririi si golirii instalatiilor tehnologice, precum si alte lucrari care sa faca posibila functionarea la capacitate si in conditii de siguranta a instalatiilor societatii, in cursul anului 2009.

Avandu-se in vedere ca societatea are maximum de produse stocate, activitatea comerciala poate fi reluata imediat ce va exista cerere, in conditiile unui pret care sa acopere costurile de productie. Conducerea societatii doreste sa evite cu initierea unei proceduri de concediere colectiva, bunele sale intentii trebuind sa fie, insa, sustinute de cresterea imediata a cererii de ingrasaminte pentru piata interna, impunandu-se luarea unor masuri la nivel guvernamental, prin elaborarea de urgenta a unei strategii nationale de sustinere si dezvoltare pe termen mediu si lung a agriculturii romanesti, se mai spune in comunicatul care precizeaza ca pe perioada suspendarii contractelor individuale de munca salariatii vor primi o indemnizatie egala cu 75 la suta din salariul de baza avut la data suspendarii. Conducerea societatii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, au stabilit ca prima de Craciun, precum si alte prime prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul societatii sa fie achitate salariatilor aflati in somaj tehnic la data platii acestora. De asemenea, conducerea face toate demersurile necesare astfel incat tichetele cadou, in cuantum de 50 de lei pentru fiecare copil minor al salariatilor, acordate cu prilejul Craciunului sa fie predate acestora inainte de intrarea in somaj tehnic.


Creste si numarul magazinelor online

Un studiu comandat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) pentru evaluarea pietei de comert electronic din Romania si realizat in perioada septembrie - octombrie 2008 ne arata ca numarul magazinelor online din tara noastra va continua sa creasca cu 50 la suta pe an in intervalul 2009-2011, ajungandu-se pana la 3.000 de magazine functionale care vor desfasura curent activitati de comert pe internet. "Putem estima ca piata de comert electronic inregistreaza in acest moment o valoare de 250 de milioane de euro, iar reprezentantii magazinelor online, citati in acest studiu, apreciaza ca in urmatorii doi ani volumul vanzarilor online va atinge valoarea de un miliard de euro, fara a lua in calcul si serviciile, adica turismul sau plata facturilor," a declarat recent Liviu Nistoran, presedintele ANC. Conform studiului amintit, in Romania exista aproximativ 900 de magazine online active, cele mai multe oferind la vanzare produse din tematica tehnologie si comunicatii. Jocurile pentru calculator, jucariile, florile, ceasurile si biletele la diverse spectacole se comercializeaza in 30 la suta din magazinele online din Romania, cartea in doar 10 la suta din totalul magazinelor si acelasi procent din totalul magazinelor se ocupa de vestimentatie si moda. Conform ANC, 5 la suta din totalul site-urilor care functioneaza in Romania sunt destinate activitatilor de comert electronic.

100 de ani de alimentare cu apa la Targu-Mures

Aquaserv a marcat ieri 100 de ani de alimentare cu apa la Targu-Mures, prilej cu care s-a prezentat si istoricul alimentarii orasului (din 1908, an in care a fost costruita prima uzina de apa, care avea un debit de 28 de litri pe secunda), pana la situatia actuala, Compania Aquaserv opereaza astazi in 42 de localitati rurale din judetul Mures, alaturi de orasele Targu-Mures, Sighisoara, Tarnaveni, Ludus, Iernut si Cristuru Secuiesc. Lungimea sistemelor de alimentare cu apa potabila este de peste 925 de km iar cele de canalizare depasesc 620 de km. Numarul locuitorilor si agentilor economici deserviti este de peste 300.000. In anul 2008, sistemul de alimentare cu apa potabila si de canalizare din Targu-Mures inseamna o retea de apa in lungime de 291 de km, o retea de canalizare de 356 de km si o uzina de apa cu o capacitate de 1.200 l/sec. Acest an marcheaza debutul unei noi etape in dezvoltarea Aquaserv, care pregateste accesarea fondurilor UE. Aproximativ 90 de milioane de euro vor fi investiti in acest domeniu in perioada 2008 - 2013, pentru ca serviciile de alimentare cu apa potabila si canalizare sa ajunga la standardele Uniunii Europene.


Decembrie, din nou, cu cheltuieli de miliarde de lei

Colindatori... pe banii lor la Targu-Mures Din nou, in "luna cadourilor", regasim in presa locala indemnul ca aceia care sunt interesati sa colinde la Institutia prefectului - judetul Mures, la Consiliul judetean si la Primaria Targu-Mures sa se inscrie la un anumit birou sau numar de telefon. Si din nou vom asista, prin punerea in practica a ideii,la usurarea bugetelor probabil cu cateva miliarde de lei, poate iar in jur de 5, cam ca in anii trecuti, pentru ca institutiile colindate sa-si rasplateasca vizitatorii. Am mai scris-o si cu alt prilej, suntem inca, la 19 ani, prea aproape de comunism pentru a perpetua cadrul pentru mers cu urari la "conducatorii iubiti", mai ales cand ei sunt pusi politic si nu sunt oameni care au ajuns aici urcand in ierarhie pentru o cariera in domeniu. Si, am mai scris-o mai demult, prin cadourile date din bani publici se distruge ideea de colind, curata, asa cum este inca in randul populatiei. Cei care nu sunt foarte-foarte tineri isi amintesc cum se facea colindatul, mai ales la tara, acasa la gospodarul care oferea colindatorilor, in schimbul vestilor curate si a urarilor de prosperitate, cadouri din agoniseala lui, deci nu din banul public! Cum sa se duca cineva sa colinde un sef de institutie, care ii va oferi colindatorului tratatia, practic, din taxele si impozitele pe care le plateste colindatorul, sau, daca este copil sau elev, pachetelele cadou sunt si din taxele platite de parintii lor ? Se face asa, poate, o confuzie intre gospodarul adevarat, care munceste pentru familia lui si care ofera din prea-plinul sau colindatorilor si "gospodarul" gen edil, care administreaza bani publici, platit de populatie si care aduna la Targu-Mures, din salariu, ca venit anual incasat peste 700 de milioane de lei. Vorbim de o criza economica si in Romania si noi ne permitem sa aruncam bani publici pentru plata celor care ii colinda pe "stabii" orasului si pe cei ai judetului dupa ce in anul dublu electoral s-au dat tichete cadou, se investeste intr-o echipa de fotbal portocalie si s-au plimbat studentii pe autobuze si microbuze? Poate ca vor reflecta asupra subiectului alesii atat de darnici cu banul public si cei care se ingramadesc sa colinde la cele 3 institutii pentru a pune mana pe cate o punguta cu cadouri. La fel si profesorii sau educatoarele care isi cara elevii si copiii din grupe pentru a ii ura pe cei care le dau banii pentru reparatii, tichete cadou si alte stimulente si pentru a-si primi pachetelele pregatite. Si daca am folosit un cuvant german _ "stab" _ pentru desemnarea sefilor respectivi - ne amintim de o discutie purtata la sfarsitul anului trecut cu o distinsa persoana, Dr.Achim Saul, presedintele Consiliului de administratie al E.ON.Gaz Romania, caruia i-am adresat intrebarea daca in Germania exista obiceiul colindatului la institutii conduse de alesi si de persoane numite politic si obiceiul oferirii de cadouri din bani publici. Domnia sa s-a dovedit neincrezator, spunand "se intampla asa ceva aici?" si a continuat, zicandu-ne ca nu a auzit ca in Germania institutiile sa acorde cadouri din bani publici celor care le ureaza de sarbatori !Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval