TAXA DE POLUARE NU A FOST SOLUTIONATA CORECT


Categorie: Economic
|
12-12-2008
Nr: 221
|
Autor: Tarfin Todea
|
Initial, Guvernul a comunicat ca triplarea taxei de poluare se va aplica incepand cu data de 15 decembrie 2008, termen nerespectat de catre initiatorul acesteia, pentru ca, odata cu publicarea O.G in M.O, deci incepand cu data de 8 decembrie, s-au si aplicat noile prevederi.

Aceasta atitudine a Guvernului a determinat declansarea mai multor miscari spontane de protest in tara, inclusiv in Targu-Mures, oamenii iesind in strada si cerand respingerea acestei taxe.

Guvernul a revenit, printr-o noua O.U, prin care stipuleaza ca noile taxe de poluare, triplate, se vor aplica din data de 15 decembrie, ceea ce, daca sedem stramb si judecam drept, tot nu este corect.

Sunt foarte multi cetateni care au achizitionat, la preturi mici sau modice, autoturisme din strainatate si pe care nu le pot inmatricula pana nu parcurg toate etapele prevazute pentru inscrierea unui autovehicul in circulatie.

Asa se face ca programarile la RAR sunt, in multe orase ale tarii, chiar si pana in luna februarie a anului viitor, 2009, pana atunci masinile beneficiind de posibilitatea de a circula in baza unui provizorat.

Or, nu este corect ca acela care a platit o suma de bani pe un autovehicul, adus in tara si luat in evidente provizorii, din cauza programarilor la RAR, sa fie nevoit, la inmatricularea definitiva, sa plateasca o taxa de prima inmatriculare in tara, asa-zisa taxa de poluare, de trei ori mai mare ca pana acum.

Solutia corecta ar fi fost aceea ca noile taxe sa se aplice autovehiculelor care intra in tara, pentru a fi inmatriculate in Romania, incepand cu 15 decembrie a.c., astfel ca oamenii sa stie exact ce ii asteapta in cazul achizitionarii unei masini de mana a doua din alte state ale U.E.

Or, asa ei se vad pusi in situatia ca taxa de poluare sa fie de cateva ori mai mare decat suma investita in achizitionarea masinii; astfel, cu siguranta, "fericitul" proprietar al unui asemenea autoturism, daca ar fi stiut ab initio valoarea de acum a taxei pe care urmeaza sa o plateasca, nu ar fi achizitionat un asemenea vehicul, dat fiind faptul ca taxele, acum, sunt mult mai mari cu cat masina este mai veche si are norma de poluare mai mica.

In asemenea situatie, mai degraba este vorba de un jaf practicat de autoritati pe seama celor care si asa au posibilitati reduse sa cumpere o masina noua, atitudine care va indatora si mai mult pe cei multi care au adus masini din strainatate, pentru ca nu vorbim aici de smecherii care fac afaceri cu asemenea autovehicule, sau de cei cu multi euroi si care isi aduc, pe bani grei, bolizi de speriat lumea.

Pe de alta parte, ramane in vigoare si prevederea referitoare la autoturismele cu norma de poluare euro 4, a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, care sunt scutite de plata taxei de poluare, incepand tot cu data de 15 decembrie si in tot cursul anului viitor.

Proprietarilor de autovehicule care au platit, in cele trei zile de aplicare a taxei de poluare triplata sumele de bani aferente primei inmatriculari, li se vor restitui diferentele, dat fiind faptul ca, asa cum s-a mentionat, noile prevederi se vor aplica doar din data de 15 a lunii curente.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval