Joaca de-a lupta impotriva coruptiei in instante„
Ruptura dintre elite si societate!


Categorie: Comentariu
|
12-12-2008
Nr: 221
|
Autor: GHEORGHE GIURGIU
|
Asadar, Comisia Europeana a relevat in raportul sau privind starea justitiei din Romania "nevoia de progrese", in special in combaterea coruptiei, criticand atat Parlamentul, cat si instantele pentru blocarea unor mari dosare. In opinia Bruxelles-ului, desi Directia Anticoruptie ar fi continuat "sa arate rezultatele pozitive in cazurile de coruptie la nivel inalt", nu s-a inregistrat "niciun progres real in zece cazuri cheie implicand fosti ministri". Important un alt aspect: semnalarea faptului ca una dintre cele mai mari probleme (piedici) in combaterea coruptiei este Parlamentul. O noutate in materie�

In realitate, faptul ca, in Romania, Justitia nu merge este un lucru cunoscut de toata lumea. Principalul vinovat de starea Justitiei este implicarea politicului. Cat timp DNA a devenit o unealta de pedepsit adversarii decidentului de la Cotroceni, cat timp comenzile politice joaca inca un rol important in salile de judecata, cat timp mafia dintre casele de avocatura si judecatori a devenit stat in stat si aplica propria lege, fara ca oamenii politici sa intervina prin legi ferme, discursurile demagogice ale liderilor politici raman doar niste tentative jalnice de obtinere a unor noi puncte electorale.

Mai era, deci, nevoie de confirmarea Uniunii Europene in legatura cu esecul Justitiei? Nu. Dar confirmarea era, totusi, necesara. Era singura in masura sa exercite o presiune asupra clasei politice pe tema coruptiei, la proliferarea careia politicul a contribuit din plin.

De cand e lumea si pamantul a existat o justitie. Chiar daca nu i s-a spus asa si metodele de a face justitie (dreptate) erau altele, mult mai primitive. Stefan cel Mare a putut sa-i taie capul lui Aron Voda si comunistii au putut sa-i execute sau sa-i inchida pe taranisti pentru motivul simplu si clar ca reprezentau Opozitia. Sigur, contextul international actual nu mai permite asemenea procedee. Dar asta nu inseamna ca ideea de justitie a disparut din politica romaneasca. Ceea ce s-a schimbat este metoda. Democratia de tip occidental _ in care si noi avem pretentia ca ne integram (sau aspiram, cel putin, sa o facem) _ nu permite eliminarea adversarilor politici pentru motivul ca sunt adversari, dar sugereaza alte metode de eliminare, de exemplu, prin Justitie. Or, aicea-i problema. In cazul Romaniei, ni s-a semnalat de la Bruxelles (dar stim si noi, romanii, foarte bine) ca avem de-a face cu o joaca de-a lupta impotriva coruptiei in instante.

Dupa anul 2004, mai ales, la noi s-a actionat mereu pe baza afirmatiei presedintelui Traian Basescu, care a decretat: "Ai nostri sunt curati, ai lor sunt corupti. Eliminati-i!". N-a tinut! Caci, ulterior, politica romaneasca s-a invartit intre eforturile basescienilor de a baga la puscarie adversarii politici mai vechi (PSD) si mai noi (PNL, PC, UDMR) si eforturile acestora de a reveni la carma Justitiei pentru a face acelasi lucru cu liderii si clientii PD-L. Rezultatul? Un fiasco total; un blocaj al Justitiei, care nici nu s-a reformat, nici n-a progresat.

Intrucat omul simplu simte pe pielea lui actul Justitiei _ in cazul lui lipsind "viciile de procedura", aprobarea Parlamentului, interventiile politicului, toata batalia pe justitie se da la varfurile politicii, administratiei etc.

Daca omul de rand este bagat la puscarie (in doua minute si trei miscari), doar pentru ca a intarziat plata unei banale amenzi, delapidarea a zeci de milioane de euro, la varful clasei politice, se izbeste, invariabil, de asa-zisele "vicii de procedura". De aceea, de o parte, avem circa 20 de mii de oameni preocupati si implicati in problemele luptei impotriva coruptiei (multi dintre ei constituind "obiectul muncii" Justitiei), iar de cealalta parte sunt 20 de milioane (de o suta de ori mai multi) de oameni obisnuiti, carora nu le pasa nici cum si-a pus Nastase termopane, nici cu ce bani si-a luat Becali limuzina. Pe ei ii intereseaza pretul alimentelor, factura la intretinere, lipsa medicamentelor compensate din spitale si farmacii, calitatea profesorilor din scoli si licee s.a�.

Or, chiar si numai prin prisma acestei stari de fapt, constatam ca, in Romania, exista o ruptura atat de grava, intre elite si societate, cum _ spun documentele istorice _ numai pe vremea lui Stefan cel Mare exista. Numai ca Moldova lui Stefan cel Mare nu era nici democratica, nici capitalista. In ziua de azi, la noi exista o elita europenizata si enclavizata, care isi ignora societatea, luptand impotriva coruptiei, comunismului, securitatii, egalitatii subventiilor etc. si o populatie in cautarea unor lideri care sa o bage in seama, sa-i reprezinte interesele.

Iata de ce, lipsa oricaror rezultate din dosarele grele ale politicii romanesti _ coroborata cu aparenta "blandete" a raportului CE pe justitie _ a indignat, intr-un fel, opinia publica, care stie cel mai bine cum se face (in)justitie in Romania. Iar pana cand, printr-o reforma reala, Justitia nu va fi una in interesul cetateanului (prin asigurarea dreptatii si echitatii, in fata actului de justitie), prapastia dintre elitele romanesti si populatie se va adanci, in loc sa scada.

Din pacate�Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval