BECUL ECOLOGIC VA FUNCTIONA 60 DE ANI


Categorie: Diverse
|
02-02-2009
Nr: 249
|
Autor: L.P.
|
Un nou tip de bec ecologic, al carui pret va fi de doar 2 euro si care consuma foarte putin comparativ cu cele clasice, a fost creat de cercetatorii de la Cambridge.

Acestia spun ca noul tip de bec va functiona� 60 de ani si va rezolva problema legata de inlocuirea becurilor clasice cu cele ecologice, mai scumpe. Acesta nu este mai mare decat o moneda, dar este de 12 ori mai eficient decat becurile pe baza de tungsten, sustine Daily Mail.

Se estimeaza ca utilizarea becurilor ecologice va reduce costurile de iluminare a locuintelor cu aproximativ 75%, noile becuri fiind de trei ori mai eficiente chiar si decat becurile ecologice clasice, fluorescente.

Aceste becuri ilumineaza instant si, pe langa faptul ca au o durata de functionare de zece ori mai mare decat cele clasice, ele nu contin mercur, motiv pentru care depozitarea lor dupa folosire nu va dauna atat de mult mediului.

In Marea Britanie, schimbarea becurilor clasice cu cele ecologice a inceput deja, masura ducand la reducerea emisiilor de carbon cu cinci milioane de tone pe an. Se estimeaza ca noile tipuri de becuri ar reduce cantitatea de emisii de carbon de opt ori.

Becurile utilizeaza nitrit de galiu, un semi-conductor folosit la producerea diodelor emitatoare de lumina. Acestea sunt utilizate deja la luminile pentru biciclete, blitz-urile aparatelor foto si instalatiile luminoase de Craciun, pentru ca sunt ieftine si lumineaza puternic.

Productia in masa a fost pana acum dificila, din cauza ca materialul era obtinut pe baza de safir. Problema a fost rezolvata de cercetatorii de la Cambridge prin utilizarea unor baze din silicon.

Un producator din Durham a inceput deja sa creeze prototipuri, iar primele astfel de becuri ar putea fi disponibile in magazinele din Marea Britanie peste aproximativ doi ani.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval