Sfaturi practice
Scoaterea petelor


Categorie: Diverse
|
02-02-2009
Nr: 249
|
Autor: KOCSIS S�NDOR
|
� Pete de fructe, sucuri, vin rosu

a) Petele proaspete se presara cu clorura de natriu (NaCl, sare de bucatarie), se spala cu apa curata si apoi cu apa si sapun.

b) Pentru tesaturile albe se foloseste apa oxigenata diluata (o lingurita la jumatate de pahar cu apa) si se adauga pe locul umed cateva picaturi de amoniac solutie; se freaca locul cu o carpa curata, se clateste si se usuca. Daca petele persista (sau sunt mai vechi) se adauga o cantitate mai mare de amoniac.

c) Pentru tesaturile colorate se foloseste un amestec de glicerina pura 50 g cu galbenus de ou. Amestecul se aplica pe pata, se lasa cateva ore, apoi se spala cu apa calda.

� Pete de cafea, cacao sau ceai

a) Se prepara un amestec din: solutie de amoniac 10%. Cu acest amestec se freaca cu vata pata, iar apoi se spala cu multa apa.

b) Petele de pe tesaturile albe se pot indeparta daca sunt proaspete, prin spalare cu apa si sapun. Daca raman urme, se poate folosi si o solutie de apa oxigenata 3% apoi se clatesc cu multa apa.

c) Petele de pe tesaturile de lana sau matase se scot prin stergere cu o bucata de vata inmuiata in glicerina incalzita la 35 grade C. Dupa 10-15 minute se spala cu apa calda.

d) Petele de ceai se umezesc cu o solutie de acid oxalic 10%, se lasa timp de 10 minute, apoi se spala cu apa.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval