Finul infractor


Categorie: Diverse
|
02-02-2009
Nr: 249
|
Autor: IOAN CISMAS
|
Am participat, mai deunazi, la un botez, de unde mi-au ramas in minte emotia si bucuria de pe chipul nasei, cu finul, in brate, in momentul increstinarii lui.

Suntem convinsi ca asemenea inaltatoare momente le-a trait, cu 14 ani si jumatate in urma, si doamna Mirela Toncian, din Lunca Bradului care, pentru acest fericit eveniment, a revenit cu mult drag in satul Adrian, comuna Gurghiu, acolo unde de fapt ii era casa parinteasca.

De atunci s-au petrecut multe. Vasile _ finul _ a crescut, a devenit un vlajgan, parintii doamnei au trecut la cele vesnice, iar casa parinteasca, vizitata tot mai rar de catre nasa, a ramas in administrarea unor vecini, lucru, de altfel, foarte familiar multora dintre noi.

Nu mica i-a fost insa mirarea lui Ionel Rus, cel care avea grija de casa, cand, la cererea telefonica a proprietarei de a citi contorul electric, in data de 15 ianuarie 2009, pe la ora 17, a dat nas in nas cu hotul. Acesta, pe picior de plecare si cu sarsanaua plina de lucruri, nu era altul decat finul de acum 14 ani si, pe deasupra si nepot.

Pentru ca si in cazul neamurilor "branza-i pe bani", domnul Ionel Rus a actionat in consecinta, si-a mai chemat un vecin in ajutor, pentru a-l imobiliza pe infractor, predandu-l Politiei din Gurghiu. Intrebat pe unde a descins inauntru, intrucat usa de la intrare era intacta, hotul a raspuns: prin podul casei. Proprietara este de altfel convinsa ca "finul"i-a calcat in casa in acest mod de mai multe ori.

Cu cartea de identitate in mana de numai o jumatate de an, finul Vasile, elev la Scoala din Gurghiu, a pasit, din pacate, cu stangul in viata. Cum o fi ajuns "micul print" de acum 14 ani in postura de infractor, este o intrebare la care poate da raspuns parintii, dar si scoala la care invata. Apropo de scoala: se mai tin ore de dirigentie pe teme educative? Pentru ca acest tanar, ca multi altii ca el, este victima indiferentei noastre, dar si a prostului sistem educational.

Intrat in custodia Politiei Reghin, tanarul va trece prin "furcile caudine" ale Justitiei, dar rusinea de care s-a acoperit, jefuindu-si nasa, nu o va sterge toata apa Gurghiului.

O intrebare pe marginea acestui caz se impune. Nu credeti, stimati romani, ca ar fi momentul sa reflectam mai serios asupra acestor fapte reprobabile, devenite un rusinos "sport national", o pata neagra pe blazonul nostru si care nu ne face deloc cinste nici in calitatea noastra de crestini si nici ca europeni ce ne pretindem!Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval