SESIZARI PRIMITE LA REDACTIE
TUNSI, RASI DE PE SUPRAFATA PAMANTULUI!


Categorie: Diverse
|
07-04-2009
Nr: 283
|
Autor: VIOREL CONTIU
|
Un targumuresean, locatar al blocului nr.5 de pe strada Cernavoda, a batut zilele trecute la usa redactiei ziarului "Cuvantul liber�, nemultumit de faptul ca la data de 25 martie au fost retezati doi arbori din preajma blocului in care locuieste. Conform relatarilor sale, autorii detrunchierilor ar fi fost muncitorii de la Administratia Serelor, care, cu toate ca au fost autorizati doar pentru toaletarea arborilor din preajma blocului, pe considerentul ca arborii cu varste intre 20-25 de ani ar fi avut trunchiurile imbatranite si putrezite, au decis taierea lor. Se pare ca arborii au deranjat-o mai degraba pe locatara de la apartamentul 6, Keresztesi Zsuzsanna, care ar fi pus la cale intreaga poveste, posibil, fara stirea conducerii blocului si a Asociatiei de proprietari nr.133 de care apartine blocul.


CEEA CE ESTE LA FATA (B)LOCULUI: O METODA STANDARD

Sa precizam ca, strada Cernavoda se intersecteaza perpendicular si face legatura intre Bulevardul Pandurilor si strada Transilvania, iar blocul in discutie se afla in fata Gimnaziului "Romulus Guga�, la intersectie cu strada Transilvania, arborii cu pricina au fost plantati in spatiul verde situat de partea strazii Transilvania. Verificand la fata locului cele sesizate se constata ca pe latura de sud-vest a blocului sunt vizibile doua cioturi de arbori, la distanta de 3 si 4 metri de blocul de locuinte. Conform aspectului lor, nu putea fi vorba de arbori imbatraniti si putreziti, fapt ce ne duce involuntar cu gandul la stupoarea de care au avut parte muncitorii de la sere, dupa retezarea lor. Dar problematica nu se rezolva dupa "sistemul loz in plic�, conform caruia, mai intai se plateste, apoi se cauta surpriza dinauntru. In acest caz, mai intai a fost surpriza. Urmeaza sa vedem cine plateste...! Pentru a ne contura imaginea in legatura cu ceea ce se petrece in acel bloc de locuinte, am reusit sa-l contactam pe seful de bloc, in persoana domnului Anton Sabin, si care ne-a declarat: "Pe mine nu m-a intrebat nimeni, nimic, nici nu m-a informat in legatura cu intentia de a taia copacii de langa bloc. E vorba de un cires si un arbore. Aveau circa 20 de ani si ajungeau cam pana la inaltimea etajului trei al blocului. Ieri dimineata, respectiv la 26 martie, cand m-am trezit am vazut ca arborii au fost taiati. Mai tarziu a venit un tractor cu remorca, muncitorii au incarcat arborii taiati si au plecat. Nu stiu nici ei cine au fost�. In decurs a doua zile consecutive am solicitat pareri ale locatarilor din blocul nr. 5, din strada Cernavoda. De fiecare data, persoanele aveau acelasi numitor comun: stiu despre ce este vorba, stiu cine a "tras sforile� pentru a fi taiati copacii, stiu cine a reclamat situatia, dar vor sa ramana in anonimat, nu se amesteca, nu se implica. Dupa cum constatam si de aceasta data, avem si aici metoda standard de atitudine civica: capul intre umeri, sapca pe ochi, mainile in buzunare, privirea in pamant. Cu toate ca am incercat s-o contactam pe doamna Keresztesi Zsuzsanna, nu a raspuns la interfonul blocului.


E TIMPUL SA NE FACEM SOCOTELILE

In ceea ce priveste toaletarile de arbori care, constatam noi, se practica abundent in oras, e bine ca se fac de muncitorii de la Administratia Serelor. E bine ca sunt si dotati, avand parte de utilaje in dotare si utilizare. Deocamdata, insa, par sa fie niste jucarii mai complicate in maini nu prea iscusite, fiindca ceea ce s-ar defini ca toaletari de arbori, aduce mai degraba cu "schilodiri� de arbori, iar in cazurile extreme, "decapitari�. Sunt, deja, foarte numeroase exemplele in care au fost retezati, nejustificat, arbori, in alte cazuri au fost taiate crengile, trunchiurile arborilor ramasi dau imaginea unor pari infipti in asfalt. Sau, poate, tarusi. Din aceste "chestiuni� pe verticala, vor rasari crengute si frunzulite. Le mai lipseste doar vreo tichie. In cazul de fata, nici macar de un asemenea aspect nu mai poate fi vorba. Singurul aspect despre care poate fi vorba aici este ca o persoana care se satura de imaginea unor copaci din fata ferestrei, trage sforile sa fie retezati si sa aiba imagine panoramica de cartier. La urma-urmei, vine sezonul cald, se dezbraca lumea si e alta privelistea din geam, decat sa urmareasca oarecine pasarele ciripind printre crengi si frunze... In acelasi timp, se pare, ca nu se vor inventaria arborii retezati cu prilejul frezelor vegetale de primavara. Dar, poate, se vor intocmi si unele note de plata, fiindca argumente sunt suficiente.Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval