CEL MAI FRUMOS LOC DE PE PAMANT


Categorie: Diverse
|
08-04-2009
Nr: 284
|
Autor: Ioan Astalus
|
Daca acel loc exista cu adevarat, in mod sigur, el se confunda cu locul in care ne-am nascut. Pentru fiecare dintre noi, muritorii, locul nasterii este "cel mai frumos loc de pe pamant", indiferent la ce nivel de ad-miratie am ajuns. Pentru alte locuri, mai mult sau mai putin exotice, avem doar placeri si bucurii schimbatoare. Spun toate acestea, pentru a face intrarea mai lina intr-un spatiu in care amintirile copilariei imbra-tiseaza, fara rezerve, frumoasa asezare mureseana numita simplu: Gambut. Acest sat, la o traducere fara pretentii, ar putea fi numit Valea Carpenului, nume regasit in documentele sta-panirilor pasagere. Are peste 700 de ani de existenta, atestata documentar, si cu peste doua milenii de traire neintrerupta, dupa cum se poate presupune, plecand de la dovezile arheo-logice scoase la iveala. In hotarul satului Gambut s-au descoperit vestigii ale unei asezari proto-dacice si o necro-pola agatarsa. Este, dupa toate dovezile existente, cea mai ve-che necropola agatarsa din acest spatiu. Indiscutabil, comu-nitatea dainuie dinaintea primei atestari documentare.

Cei plecati din Gambut, jude-tul Mures, si urmasii urmasilor lor sunt risipiti in toate colturile tarii si ale lumii. Ei au un semn distinctiv, fata de cei cu care sau alaturi de care convietuiesc: se daruie fara rezerve. Mai sunt oameni cu sufletul mare si frumos, dar mai rar ca ei.

Am descoperit semne ale gambutenilor in Australia, Irlanda, Africa, S.U.A. si America de Sud si peste tot in Europa. Ei sunt mandri ca apartin unui spatiu atat de special.

Din nefericire, exodul spre Ame-rica, de la inceputul secolului XX, razboaiele mondiale, industriali-zarea fortata si mirajul lumii moderne am depopulat aceasta asezare.

Imbucurator este faptul ca ceea ce a ramas s-a pastrat si s-a conservat in conditii destul de bune. Pentru a nu se degrada si distruge, dar si pentru a valoriza obiceiurile si traditiile populare, Fundatia ASTURIAN propune amenajarea unui Muzeu al satului, care sa cuprinda elementele de cultura traditionale. Este un proiect ambitios care se alatura infiintarii Casei memoriale SEVER SUCIU, renumitul sculptor nascut la Gambut.

La toate acestea se impune a se adauga faptul ca preotul paroh, Virgil Candea, face eforturi colosale pentru a definitiva res-taurarea bisericii. Acest articol se doreste a fi si un indemn pentru toti cei care pot da o mana de ajutor comunitatii. Am convin-gerea ca se vor alatura demer-sului gambutenilor oameni cu suflet mare si frumos, al caror nume va ramane in Cartea de aur a Gambutului. Fiecare banut si gest conteaza!

Ca o incoronare a acestor eforturi, la 20 septembrie 2009, va avea loc si sarbatoarea "FIII SATULUI", la care sunt invitati toti cei care se simt legati de GAMBUT, sau care vor sa se convinga de faptul ca este cel mai frumos loc de pe pamant.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval