PROIECTUL LEGII SALARIZARII UNICE A PERSONALULUI BUGETAR A INTRAT IN ATENTIA GUVERNULUI


Categorie: Economic
|
26-06-2009
Nr: 324
|
Autor: Tarfin Todea
|
Dupa multe si nu usoare discutii pe marginea acestei legi, confruntari serioase existand, mai ales, intre reprezentantii Guvernului si liderii marilor Confederatii sindicale, s-a reusit elaborarea unei prime forme a acestei legi, discutata in aceasta saptamana la Guvern.

Daca in urma cu cateva zile va informam despre elaborarea acestei legi dupa modelul german, dar cu corectii caracteristice grupurilor de interese din tara, forma proiectului rezultat denota ca acesta a ramas, pe mai departe, structurat pe trei nivele de salarizare, pornindu-se, in stabilirea salariilor, de la un reper exact, respectiv de la 600 de lei, cat reprezinta salariul minim pe economie la ora actuala.

Cele trei niveluri de referinta cuprind categorii de salariati ai statului, in baza principiilor elaborate de catre Guvern, tinand seama de importanta sociala a activitatii desfasurate, de nivelul de pregatire cerut, de impactul activitatilor asupra societatii etc., astfel ca, in final, aceste niveluri de referinta sa reglementeze salarizarea tuturor categoriilor de personal care este retribuit din fonduri publice, fara nicio exceptie.

Se cunoaste prea bine ca au existat multe interventii, de la autoritati, de la agentii sau structuri guvernamentale sau neguvernamentale pentru cuprinderea unor exceptii de la aceasta lege, cei mai vehementi fiind cei din structurile militare, justitie si agentii guvernamentale sau nu, care au propus un raport intre salariul minim si cel maxim de 1 la 50.

Cum Guvernul nu s-a abatut de la intentia sa ca salariile tuturor bugetarilor sa fie reglementate prin aceasta lege, demersurile reprezentantilor categoriilor mentionate au ramas fara sustinere, desi, de exemplu, cei din Ministerul Justitiei propusesera niste salarii mari, aproape toate peste 10.000 de lei.

Ajustarile facute pe grila de referinta au stabilit 3 categorii de coeficienti de salarizare, care incep cu 5,4 salarii minime pe economie, urmati de treapta a doua, cu 3,8 si respectiv 2,3 salarii minime pe economie, astfel ca un profesor de liceu cu gradul II va avea la debut un salariu de 2.000 de lei, cu coeficienti cuprinsi intre 3,05 si 4,75 la suta. Cumuland, in timp, sporuri de vechime, el poate ajunge la un salariu de pana la 3.700 de lei.

Un medic primar de clinica, echivalat pe grila de referinta cu functiile de conferentiar in sistemul de invatamant, de maior in armata, de judecator de tribunal sau consilier superior in Ministerul de Finante, cu totii situati pe grila de referinta cu 5,4 salarii minime pe economie, va ajunge la un salariu lunar de 3.240 de lei.

Pe al doilea palier, coeficientul mediu de salarizare este de 3,80 salarii minime, in aceasta categorie fiind cuprinsi profesorii de liceu cu gradul II si o vechime intre 6-10 ani, inspectorii din Ministerul de Interne, ofiterii cu gradul de locotenent, cu studii superioare de lunga durata, diverse categorii de experti, grefierii de gradul al doilea, farmacistii si preotii de parohii.

Pe al treilea palier, cu un coeficient de

2,3 salarii minime pe economie, respectiv cu un salariu lunar de 1.380 de lei sunt situatireferentii superiori din ministere, agentii de politie debutanti, secretarii de scoala, pedagogii, soldatii si gradatii voluntari, grefierii cu studii medii si altii.

Dar, trebuie mentionat, acestor venituri li se adauga diverse sporuri specifice fiecarei categorii, sporuri care acum depasesc 30 la suta din salariu, situatie care poate fi mentinuta probabil pana in anul 2012, an dupa care aceste sporuri nu vor mai putea depasi limita de 30 la suta din salariu.

Aplicarea noii legi va cunoaste o perioada de tranzitie de cativa ani, timp in care vor creste salariile mici, in timp ce salariile mari vor fi blocate, astfel ca toate categoriile mentionate sa se poata incadra in grilele de referinta, raportul intre salariul minim si cel maxim fiind stabilit de 1 la 15.

Si, ceea ce este foarte important, pana la inceputul saptamanii viitoare, acest proiect va fi finalizat, astfel ca el sa poata intra in dezbatere publica in lunile de vara, cand se vor putea duce corectii formei de acum a acestui proiect, urmand ca in luna septembrie sa fie finalizat si sa se decida forma de adoptare a acestuia.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval