ECONOMIE „ FINANTE „ TRAI


Categorie: Economic
|
01-07-2009
Nr: 327
|
Autor: FLORENTIN DEAC
|
Cartel de Romania: 360.000 de euro - amenda pentru 32 de scoli de soferi

Consiliul Concurentei ne-a facut cunoscut ca a amendat, cu peste 1,5 milioane lei (360.000 de euro), 32 de agenti economici care au participat la o intelegere de tip "cartel", pe piata serviciilor de scolarizare auto din Bucuresti. Inspectorii au constatat ca intre mai multe scoli de soferi a existat o intelegere anticoncurentiala, avand ca obiect majorarea tarifului la serviciile de scolarizare auto categoria B, in Bucuresti, incepand cu data de 1 februarie 2008, si fixarea tarifului la un nivel minim de 800 lei.

"Intelegerile de acest tip reprezinta unele dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei, avand ca efect cresterea preturilor sau tarifelor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor sau serviciilor de catre consumatori. Acestea contravin prevederilor Legii Concurentei, in astfel de cazuri amenzile pot ajunge pana la 10 la suta din cifra de afaceri realizata in anul anterior sanctionarii", sustin cei de la Consiliul Concurentei. Avand in vedere aspectele semnalate privind nerespectarea de catre scolile de soferi si instructorii auto independenti a legislatiei incidente in domeniul in care activeaza, Consiliul Concurentei recomanda autoritatilor adoptarea de masuri care sa conduca la eliminarea disfunctionalitatilor existente. Astfel, Autoritatea Rutiera Romana trebuie sa supravegheze cu mai multa atentie respectarea normelor cu privire la dotarea minima obligatorie a unor scoli si respectarea de catre toate scolile de soferi a obligatiei de a organiza cursurile teoretice, Brigada de Politie Rutiera Bucuresti sa urmareasca respectarea traseelor pentru cursul practic de catre scolile de soferi autorizate sa-si desfasoare activitatea in judetul Ilfov, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa ia masurile necesare pentru eliminarea evaziunii fiscale.

Nu putem decat sa salutam amenzile date si sa speram ca vor fi verificate si alte scoli din tara. De asemenea, speram ca bratul lung al legii va ajunge la cei care incalca Legea Concurentei la Targu-Mures sau aiurea, in materie de preturi identice la servicii de taximetrie, fixate, si cam simultan, lucru pe care il poate verifica orice inspector, solicitand data la care s-au prezentat soferii pentru schimbarea ceasurilor la� metrologie ! Concurenta e doar un cuvant de dictionar sau se face ceva si pe linia oferirii de preturi cu adevarat concurentiale, si nu suma identica pe aproape toata linia, culmea, egala si cu pretul biletului de autobuz (15.000 lei), mai putin o firma? Asteptam raspunsul inspectorilor!

Clientii E.ON pot achita facturile si prin intermediul PayPoint si Payzone Facturile emise de companiile E.ON pot fi achitate in numerar prin intermediul punctelor din retelele de comercianti PayPoint si Payzone. Astfel, clientii din cele 20 de judete, in care E.ON este activ, au acum la dispozitie un numar de 602 de puncte PayPoint si 72 Payzone, unde pot achita facturile de gaze naturale si facturile de servicii efectuate de companiile E.ON.

Locurile PayPoint si Payzone sunt usor accesibile, fiind situate in magazine de proximitate care comercializeaza bunuri de larg consum. Totodata, aceste locuri pot fi usor identificate, ele fiind semnalizate prin materiale continand sigla E.ON. Pentru a putea efectua plata facturilor prin aceste canale colectoare, clientii trebuie sa prezinte factura in vederea scanarii codului de bare. Pentru acest serviciu, clientilor E.ON nu li se percep comisioane. Totodata, clientii E.ON pot opta pentru efectuarea platilor prin intermediul multiplelor solutii de plata oferite de BRD _ Groupe Soci�t� G�n�rale, ING Bank si Creditcoop.

E.ON Gaz Distributie declara ca actioneaza in justitie ANRE

Compania E.ON Gaz Distributie a decis actionarea in justitie a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ca urmare a deciziei acesteia de a reduce tariful de distributie a gazelor naturale incepand cu data de 1 mai, anul acesta.

E.ON Gaz Distributie considera indreptatita aceasta actiune, avand in vedere ca decizia luata de catre ANRE afecteaza grav situatia financiara a companiei, punand in pericol stabilitatea locurilor de munca ale angajatilor si programele de investitii care au ca finalitate directa imbunatatirea securitatii exploatarii sistemului de distributie a gazelor naturale. "Astfel, pe fondul acestei situatii, ne vedem obligati sa reanalizam bugetul de investitii propus pentru acest an si sa acceleram procesul de optimizare a companiei", a declarat domnul Marc-Daniel Buck, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Distributie.

Ca urmare a deciziei de reducere a tarifului de distributie, incepand cu data de 1 mai 2009, E.ON Gaz Distributie inregistreaza costuri justificate neacoperite in valoare de 172 milioane RON, iar pe fondul acestei situatii suma creste constant. "Compania s-a adresat ANRE cu o plangere prealabila, prin care dorea sa afle care sunt argumentele economice si legale care au stat la baza deciziei luate. Din pacate, pana la aceasta data, compania noastra nu a primit din partea Autoritatii un raspuns", ne-a precizat Virgil Metea, director general al E.ON Gaz Distributie. In consecinta, E.ON Gaz Distributie considera actiunea ANRE de reducere a tarifului de distributie ca fiind nejustificata si a decis sa se adreseze instantelor judecatoresti competente, cu deplina incredere in rezolvarea corecta a acestui diferend. Totodata, compania isi manifesta toata deschiderea si disponibilitatea de a gasi impreuna cu ANRE o rezolvare amiabila a acestei situatii.


Distractia pe bani publici s-a terminat, vine cea pe banii fanilor!

Artisti romani si maghiari, unii promovati mai mult decat cunoscuti, chemati din motive stiute doar de organizatori, "exclusivitati"(citat) la un post TV particular pentru transmiterea unor concerte din Cetate care erau organizate pe bani publici, inchisul centrului pentru expozitiile acelorasi, trafic dirijat cu ocolirea de catre mii sau zeci de mii de masini, cale de cativa kilometri, a centrului, pentru a "n"- oara, preturi de 1.000 de euro cerute unor expozanti pentru ocuparea domeniului public, presedinte-locomotiva venit in campanie electorala neoficiala sa isi salute seful de filiala cu rezultate mai mult decat modeste la alegerile pentru europarlamentare (mult sub media pe tara). Si, pentru ca acestora trebuia sa li se dea un nume, li s-a spus simplu "Zilele targumuresene"! Distractia pe bani publici s-a terminat (vorbim acum doar de "Zile"!), urmeaza cea pe banii direct din buzunare (si nu din buget), pentru ca la Targu-Mures revine "Peninsula"!


Inchiriere vs. concesionare

Acte si fapte: sedinta de Consiliu Local din data de 25 octombrie 2007 a stabilit ca proiectul de hotarare privind "aprobarea documentatiei pentru concesionarea prin licitatie publica deschisa a Casei de Cultura �Mihai Eminescu�, a amenajarii, exploatarii si eficientizarii activitatilor care se desfasoara in incinta imobilului" a avut 18 voturi pentru si unul impotriva. Prefectul Ciprian Dobre a anuntat, imediat, atacarea in instanta a HCLM 353, care, in opinia sa, nu continea elementele de identificare ale imobilului si nici situatia sa juridica. Prefectul a mai declarat atunci presei ca nu se specifica daca Casa face parte din domeniul public sau privat al municipiului si considera ca, prin schimbarea destinatiei unui asezamant cultural in unul comercial, economic, fara legatura cu activitatea asezamintelor culturale, se incalca prevederile OUG nr. 118, din 2006. Au trecut anii si alegerile, si in sedinta CLM din 26 februarie 2009 consilierii locali voteaza proiectul de hotarare "privind unele masuri in reorganizarea serviciilor publice si aparatului de specialitate al primarului", proiect care la articolul 1 precizeaza: se reorganizeaza Casa de cultura a stiintei si tehnicii "Mihai Eminescu" in sensul desfiintarii acesteia, iar activitatea sa se reorganizeaza si va functiona ca Serviciu de activitati culturale, de prestari servicii hoteliere, alimentatie publica si alte activitati in cadrul Serviciului public de utilitati municipale. La 4 luni distanta, pentru sedinta din 23 iunie 2009, mai precis la punctul 16 al ordinii de zi, se mentioneaza un proiect de hotarare privind aprobarea organizarii licitatiei publice in vederea inchirierii spatiilor situate in cladirea din strada Nicolae Grigorescu nr. 19 (adresa fostei Case). Toate cele mentionate sunt cuprinse in acte oficial, noi doar vi le-am reamintit pentru a va raspunde la intrebarea ce s-a vrut cu Casa si ce iese. Pentru cei care nu stiu termenii, "concesiune" este o conventie prin care o persoana fizica sau juridica dobandeste dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, in schimbul unor beneficii care revin acestuia din urma, iar "inchiriere" reprezinta platirea unei sume pentru folosirea unui lucru inchiriat - locuinta, obiecte etc.


Atentie la obstructionarea inspectorilor de concurenta!

Consiliul Concurentei a finalizat inspectia la sediul SC Olanesti Riviera SA, societatea permitand accesul inspectorilor de concurenta, dupa ce saptamana trecuta a fost amendata cu 100.000 lei pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate, si cu 1.500 lei, pentru fiecare zi de intarziere a accesului inspectorilor la documente. "Inspectiile inopinate reprezinta cel mai important instrument de detectare a cartelurilor. Prin insasi natura lor, cartelurile sunt practici secrete ilegale, care pot functiona pe baza unei documentatii reduse, usor de distrus de catre companiile implicate, in caz de nevoie. Ca atare, identificarea modului de organizare si functionare a acestor carteluri se poate realiza doar prin accesul inopinat, imediat si neconditionat al inspectorilor de concurenta la documentele companiei, indiferent de forma in care se regasesc acestea _ fizic sau electronic. Consiliul Concurentei nu va permite sub nicio forma intarzierea accesului inspectorilor de concurenta la documentele companiilor inspectate sau distrugerea unor astfel de probe, necesare pentru instrumentarea cazurilor Consiliului", a declarat domnul Bogdan M. Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Saptamana trecuta, pe langa SC Olanesti Riviera SA, Consiliul Concurentei a amendat si SC Sind Romania SRL, pentru incercarea de a distruge documente aflate sub cercetare in cadrul inspectiei inopinate.

Inspectiile efectuate la Baile Olanesti s-au desfasurat in cadrul investigatiei care se refera la o posibila intelegere intre companiile participante la licitatiile organizate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) pentru atribuirea biletelor de tratament, subventionate din bugetul asigurarilor sociale de stat.


Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval