"Criza economica poate fi depasita numai printr-o colaborare intre autoritati si intreprinzatorii particulari"
_ Interlocutor: ec. Alexandru Deac, administratorul S.C. Sandyfruits SRL Tarnaveni _


Categorie: Economic
|
30-07-2009
Nr: 344
|
Autor: VASILE BOTA
|
- Domnule Alexandru Deac, sunteti un tanar om de afaceri dornic sa se afirme intr-un domeniu abandonat de autoritati imediat dupa "revolutia" furata. Este vorba de achizitionarea, procesarea si valorificarea legumelor, a fructelor din gospodariile populatiei, a ciupercilor si fructelor de padure. Societatea dumneavoastra vine si in sprijinul unor categorii sociale defavorizate, prin faptul ca poate asigura un venit sigur pentru sase-sapte luni dintr-un an. Daca centrele de achizitii din fostele cooperative de consum s-au desfiintat, daca un potential economic imens nu este valorificat prin export, dumneavoastra demonstrati ca mai exista o sansa pentru depasirea crizei. Concret, ce obiect de activitate aveti?

- Avem un depozit frigorific modern, cu o capacitate de 250 de tone, instalatii de uscare si procesare a fructelor si legumelor. Pana in prezent, am achizitionat 80 de tone de afine, exportate in Germania si Ungaria. Achizitionam in continuare afine, fructe de catina in cantitati nelimitate, la aceste produse avem comenzi ferme din strainatate. Din toamna, vom procesa catina la punctul de lucru din Idrifaia si vom iesi pe piata cu un produs nou, un excelent medicament si energizant-nectarul de catina, suta la suta natural. Primarul municipiului Targu-Mures si administratia pietelor municipale au fost extrem de receptivi la initiativa noastra, iar din toamna ne vor asigura un pavilion in Piata "Cuza Voda" din Targu-Mures, unde vom prezenta, in premiera, produse naturale romanesti, produse traditionale foarte apreciate in strainatate si neglijate la noi. Pe piata externa se mai cauta ciresele amare din padure, o materie prima scumpa pentru lichiorurile speciale, fructele de macese, ciupercile salbatice. Iata doar cateva daruri ale naturii, care asteapta sa fie valorificate, sa aduca bani in casele unor oameni fara alte resurse. Sa stiti ca la firma noastra lucreaza romani, maghiari si tigani, fara nicio discriminare. Un cetatean cu chef de munca, serios si cinstit poate castiga, colaborand cu noi, 10-15 milioane de lei vechi lunar. Vreau sa va spun ca in satele de pe Tarnave exista un potential economic imens, care asteapta sa fie valorificat. Se discuta despre criza economica, dar nimeni nu aminteste de faptul ca depasirea crizei depinde de o colaborare dintre societatile mici si mijlocii cu autoritatile locale si centrale. Ma supara faptul ca statul asteapta doar impozite si taxe, in schimb nici un reprezentant al statului, ma refer aici la DADR, APIA, Prefectura etc., nu s-a interesat de activitatea noastra. Sa nu mint, avem portile deschise la doamna Lokodi, la Consiliul Judetean, dar resursele financiare pentru infrastructura sunt limitate�

- Apropo de depasirea crizei si colaborarea cu autoritatile. Cum vedeti aceasta colaborare, ce asteptati din partea autoritatilor?

- Aici sunt mai multe aspecte de discutat, in primul rand sa discutam pe cazuri concrete. Suntem un grup de tineri care am pus bazele Asociatiei nonprofit, "Valea Verde a Tarnavei". Asteptam o colaborare cu autoritatile pentru infiintarea unui centru de informare si promovare a turismului rural. Ne-am propus sa identificam in fiecare localitate de pe Tarnave potentiale puncte de atractie turistica, sa-i invatam pe oameni sa faca bani prin valorificarea resurselor locale, sa respecte regulile elementare de igiena, sa primeasca turisti in casele lor. In luna septembrie, vom finaliza Proiectul "Natura 2000 pe Tarnava Mica", un proiect de ecologizare si protectie a florei si faunei spontane. Avem identificate doua locatii pentru pensiuni agroturistice, una la Coroisanmartin si una in Laslaul Mic, acolo vom incerca un experiment cu oferte de produse naturiste.

- Cand am intrat la dumneavoastra, la punctul de lucru din Idrifaia, m-ati omenit cu un pahar cu nectar natural din catina. Marturisesc ca o asemenea bautura rece nu mi-a fost dat sa gust niciodata. Excelent, ma simt mai tanar, mai plin de viata. Amintiti de faptul ca prin valorificarea productiei locale oamenii pot castiga bani frumosi. Exemplificati aceste aspecte.

- Nu-mi place sa va spun povesti si doresc sa vin cu argumente. De pilda, noi suntem singurul depozit frigorific din zona, de la Blaj pana la Sovata nu mai intalnesti o asemenea investitie. Fiecare gospodar poate produce in gradina de langa casa un sortiment variat de legume si fructe, chiar si in camp, apoi sunt fructele din padure. Ei isi pot valorifica aceste produse la noi, unde se proceseaza, se sorteaza, sunt congelate, unele sunt uscate, deshidratate si apoi le livram la export. Desfiintandu-se fostele CLF, fabricile de conserve, oamenii nu mai au unde sa-si valorifice recoltele si normal ca apare saracia. Pentru depasirea crizei, noi propunem o modulatie, un sistem de management experimentat si de altii in perioada de criza. Aici ma refer la o cooperare dintre 2-3 comune puternice cu o societate de achizitii si valorificare dotata cu depozit frigorific. Astfel, productia horticola va fi stimulata, valorificarea asigurata pe piata interna sau la export; sa promovam agroturismul; un ONG sa se ocupe de rezolvarea problemelor sociale prin educatie si asigurarea unei asistente medicale minime. Noi incercam sa rezolvam aceste probleme, dar fara implicarea primariilor, bisericilor, scolilor din zona, a Consiliului Judetean, nu vom reusi mare lucru.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval