MINISTERUL JUSTITIEI SI LIBERTATILOR CETATENESTI, IN PLINA REORGANIZARE


Categorie: Economic
|
05-08-2009
Nr: 348
|
Autor: L.P.
|
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a dat publicitatii masurile pe care ministrul Catalin Predoiu le-a initiat inca din urma cu cateva saptamani, in conformitate cu HG nr. 659/29 iunie a.c., pentru reorganizarea ministerului. ,,Am initiat reorganizarea, axandu-ma pe trei vectori: in primul rand, am redus schema prin eliminarea din organigrama a 60 de posturi directionate catre CSM pentru a fi redistribuite catre instante si parchete, unde exista deficit de personal, apoi am desfiintat toate posturile de directori adjuncti si am eliminat suprapunerea posturilor de conducere (de exemplu sef serviciu _ director adjunct _ director) si, in al treilea rand, activitatile vor fi grupate pe piloni institutionali, dupa model european. Aceste masuri vor optimiza fluxurile administrative si vor elimina costurile inutile".


Masuri concrete

- Au fost desfiintate prin transformare patru directii. Doua dintre ele s-au transformat in alte directii si una in serviciu.

- Au fost desfiintate posturile de conducere care nu se justificau din punct de vedere al atributiilor de serviciu si al eficientei administrative. Au fost desfiintate toate posturile de director adjunct din minister, adica 14 posturi. Un post de director a fost transformat in sef serviciu. A fost desfiintat postul de secretar general adjunct, pentru ca era nejustificat. Prin desfiintarea posturilor nejustificate de directori adjuncti, MJLC economiseste aproximativ 400.000 euro pe an.

- Prin incetarea detasarilor efectuate, s-au facut economii de aproximativ 38.000 euro/luna, respectiv aproximativ 450.000 euro/an. Magistratii din minister, a caror detasare a fost incetata, primeau, pe langa indemnizatie, diurna, transport si cheltuieli de cazare. Detasarea lor a fost incetata pentru ca, in conditiile actuale, costul mentinerii lor in minister era prea mare. Competenta magistratilor detasati nu a fost nicio clipa pusa sub semnul intrebarii.

- Au fost redirectionate din organigrama ministerului un numar de 60 de posturi, care au fost alocate instantelor de judecata. Aceste posturi, care ar fi grevat financiar ministerul cu aproximativ 1 milion euro pe an, au fost transferate in folosul sistemului judiciar, care are mare nevoie de magistrati.

- Sunt in curs de evaluare si detasarile care mai exista in minister, costul lor curent fiind de aproximativ 500.000 euro/an.


Reducerea sporurilor

La inceputul lunii iulie, prin ordine ale ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, au fost reduse mai multe sporuri salariale, dupa cum urmeaza:

_ sporul PHARE de 75% nu se mai acorda;

_ sporul ANP a fost redus de la 30% la 10%;

_ sporul de manager public a fost redus de la 55% la 25%;

Se estimeaza ca, prin aceasta masura, vor fi facute economii totale la bugetul MJLC de aproximativ 200.000 euro, pe anul 2009.


Reducere de personal la cabinetele demnitarilor

La nivelul MJLC a fost implementata deja o politica de reducere a numarului de posturi aferente cabinetelor demnitarilor, iar in prezent, din cele 16 posturi prevazute la cabinetul ministrului, sunt ocupate doar 4 posturi.

De asemenea, in cadrul cabinetelor celor patru secretari de stat, potrivit structurii organizatorice aprobate prin ordin de ministru, exista doar 13 posturi, fata de numarul maxim de 24 posturi, stabilit de OG 32/1998. Dintre acestea sunt ocupate in total doar 9 posturi.

Raportat la numarul maxim de posturi ce pot fi utilizate in cadrul cabinetelor demnitarilor, gradul de ocupare este extrem de redus: 25% la cabinetul ministrului, respectiv 37% la cabinetele secretarilor de stat, realizandu-se o economie de 78.313 lei/luna.


Personal insuficient

Pe de alta parte, mai multe institutii din subordinea MJLC se confrunta cu lipsa de personal, asa cum este cazul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (din 15.613 posturi prevazute, sunt ocupate 12.180), Institutului National de Expertize Criminalistice (din 64 de posturi sunt ocupate 54) si Oficiului National al Registrului Comertului, care include 42 de oficii teritoriale (din 2.300 de posturi, sunt ocupate 1.850).

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval