PROIECTE AMBITIOASE LA GAMBUT


Categorie: Economic
|
06-08-2009
Nr: 349
|
Autor: Ioan Astalus
|
De cele mai multe ori esti subiectiv cand vorbesti despre lucrurile ce-ti plac sau pe care vrei sa le pui in evidenta. Din acest motiv, nu ma sfiiesc sa recunosc faptul ca voi spune mereu ca cel mai frumos loc de pe aceasta planeta este satul Gambut. Este locul in care mi-am insurubat destinul si va ramane "buricul pamantului", chiar daca mai sunt si alte locuri minunate si demne de admirat. Ca acolo, la Gambut, este ceva mai aparte, mai special, o spun si altii, care nu pot fi acuzati de subiectivism. Este o zona energetica extraordinara, in care pana si specialistii sunt uimiti.

E un miracol cum a rezistat aceasta oaza de romanism mai bine de 700 de ani, fara sa abdice de la traditiile, limba, portul si obiceiurile lui. Secretele longevitatii si ale vitalitatii vor ramane, inca, mult timp de aici inainte, ferecate in tainele dainuirii. Ca o prelungire a interesului, pot aminti ca in hotarele satului se afla cea mai veche necropola agatarsa din spatiul romanesc, insuficient studiata si pusa in valoare. Am convingerea ca "europenii" isi vor indrepta atentia si spre aceasta zona, dupa ce se vor plictisi de orizonturi sumeriene. Asta, doar asa, ca sa nu creada unii ca tablitele de la Tartaria de Mures pot fi ignorate.

Comentarii si pareri, mai mult sau mai putin pertinente, s-ar putea face, dar cel mai elocvent este faptul ca la Gambut lucrurile au prins un alt contur. Mai precis: s-a introdus gazul metan, este in curs de finalizare reteaua de apa potabila, asfaltarea drumului comunal, pietruirea si modernizarea "ulitelor". La loc de cinste si cinstire va fi ridicarea unui Monument al Eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si inaugararea Casei memoriale SEVER SUCIU. Sculptorul Sever Suciu, nascut in Gambut, este unul din marii sculptori ai secolului XX.

Un proiect ambitios, demn de suflete cu adevarat caritabile, este al unui Centru de integrare prin terapie ocupationala sau, mai simplu, o Casa de batrani (Centru de zi), pentru ca exista un spatiu generos disponibil, intr-un peisaj de poveste. La acest obiectiv vor contribui: Episcopia Bisericii ortodoxe din Alba Iulia, Primaria Bichis si doua organizatii nonprofit.

La urma, dar prima pe lista de prioritati, este sfintirea Bisericii, la 20 septembrie 2009. Lucrarile de reabilitare si pictura interioara sunt in faza avansata, dar e inca nevoie de ajutor banesc si material, ca sa se ajunga la final. Este remarcabil efortul depus de preotul paroh, Virgil Candea, care, pe aceasta cale, aduce multumiri celor ce si-au inscris numele pe rectitorirea sfantului lacas. Cu ajutorul domniilor lor si al celor viitori, se va putea duce la bun sfarsit un demers cu adevarat crestin.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval