ACHIZITIONAREA DE LOCUINTE SOCIALE, INTRE ADEVAR, MINCIUNI SI INTERESE OBSCURE


Categorie: Economic
|
07-08-2009
Nr: 350
|
Autor: Bogdan Buda
|
Poate nu as fi scris nimic despre nevoia reala de constructie sau achizitie de locuinte sociale. Ma simt insa dator, in calitatea mea de consilier local, sa aduc cateva precizari menite sa faca lumina intr-un subiect tratat dintr-un singur punct de vedere.

La data de 5 august citeam un articol din care reiesea ca membrii Consiliului local s-au opus achizitionarii de locuinte sociale. Nimic mai fals! S-au opus unor manevre de culise privind pretul real, mult prea mare. Si am sa va explic. La aceasta ora, pe piata libera se construieste cu 170-250 de euro per metru patrat construit. In oferta initiala, Primaria Targu-Mures urma sa cumpere un numar de 200 de locuinte la un pret estimat de 900 de euro per metru patrat plus TVA. Evident ca nu am fost de acord cu aceasta suma, pentru ca ea incarca inutil bugetul local. Nevoia urgenta de locuinte sociale in Targu-Mures este de aproximativ 100 de unitati locative, cerere pe care, teoretic, am putea sa o satisfacem intr-un timp relativ scurt.

Mai mult, caietul de sarcini, intocmit in vederea licitatiei, pare a fi facut cu dedicatie pentru o anumita firma, date fiind conditiile impuse ca eliminatorii si care scot din joc alte firme muresene care au construit in ultima perioada blocuri de locuinte (numarul de apartamente construite, suprafata utila, dotari, situare etc). In acest mod se explica refuzul consilierilor locali de a vota o hotarare care ar fi adus castig de cauza doar unei anumite firme, eliminand, practic, concurenta reala de pe piata.

In ceea ce ma priveste, sustin achizitionarea sau constructia de locuinte intr-un numar mai mare, insa la un pret decent. Aceasta inseamna ca, daca, spre exemplu, la Bistrita sau la Constanta, se poate construi cu 170 euro/mp, chiar la Targu-Mures aceeasi firma poate construi cu 250 euro/mp, inseamna ca si locuintele sociale pot fi realizate cu o suma infinit mai mica decat 900 euro/mp. Afirm acest lucru cu atat mai mult cu cat Primaria detine suficient teren pentru a construi astfel de imobile, iar o licitatie corecta, care ar tine cont de interesele judetului nostru, ar da de lucru constructorilor autohtoni.

In aceste conditii, judecati si dumneavoastra cine are dreptate.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval